Τι λέτε, ρε παιδιά; Σοβαρολογείτε; Για ένα τέτοιο ανθρώπινο ποίημα που έγινε και τραγούδι; Τόση φασαρία; Για ένα υπέροχο τραγούδι, βγαλμένο από πόνο και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ενα τραγούδι- ύμνο για τους καταπιεσμένους λαούς σε όλη τη Γη! Πενήντα επτά χιλιάδες προβολές πριν από κάμποσα χρόνια το τραγούδι για την Παλαιστίνη σε στίχους και μουσική που φιλοτέχνησαν οι «Υπεραστικοί».
«Μες στο χώμα η γη μου, στα χαλάσματα ζω, οι λυγμοί και η κραυγή μου ρήγματα ανοίγουν στον ουρανό (...) κάτω από ερπύστριες όλη η ζωή μου, η Παλαιστίνη αιμορραγεί...». Είναι κάποιοι από τους στίχους αυτού του υπέροχου τραγουδιού.
Απίστευτο και όμως αληθινό. Μεγάλη φασαρία για το τραγούδι αυτό. Τι ακριβώς έγινε; Οι εκπαιδευτικοί που είχαν την ευθύνη του προγράμματος του 1ου ΓΕΛ Καισαριανής, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Μοσχονάς, αντιπρόεδρος της Ζ’ ΕΛΜΕ, επέλεξαν το προαναφερόμενο τραγούδι στο πρόγραμμα για τη σχολική γιορτή που είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Και προφανώς και κατά την κοινή λογική πολύ καλά έκαναν. Τα συνθήματα, αλλά και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικά και έχουν πάντα να κάνουν με τους καταπιεσμένους λαούς, με τους λαούς που αιμορραγούν. Δεν περιορίζονται σε μουσειακές εκδηλώσεις, όπως κάποιοι επιθυμούν. Και σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρα, όταν επιχειρείται η γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού.
Και όμως... το μακρύ χέρι των αμερικανο-ισραηλινών μηχανισμών προπαγάνδας, χειραγώγησης και φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής έφτασε μέχρι το συνοικιακό 1ο ΓΕΛ Καισαριανής! Οχι μόνο του βέβαια, αλλά με τη συνδρομή, όπως πάντα, των προθύμων και στην προκειμένη περίπτωση των ελληνικών μηχανισμών, που απεχθάνονται κάθε κριτική φωνή στις βαρβαρότητες της Γάζας.
Εντάξει, λέμε ότι το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια, αλλά εδώ το τερματίσατε! Επιχειρείται φίμωση σε ένα σχολείο που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των οδών Ηρώς Κωνσταντοπούλου και Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ενα σχολείο που βρίσκεται δίπλα στο θυσιαστήριο της Λευτεριάς όπου εκτελέστηκαν Ελληνες πατριώτες από τους ναζί. Τα γνωρίζετε αυτά; Γνωρίζετε την ιστορία αυτής της συνοικίας; Μια τεράστια ιστορία κουβαλάει στις πλάτες του αυτό το σχολείο, σε μια ιστορική πόλη που έδωσε αγώνες και αγώνες για τη λευτεριά και τη δικαιοσύνη.
Και τώρα ποιος νοιάζεται; Οι εκπαιδευτικοί με υπόμνημά τους στη Ζ’ ΕΛΜΕ καταγγέλλουν την ωμή παρέμβαση της Διεύθυνσης του σχολείου στο πρόγραμμα της εκδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα γράφουν «ότι η διευθύντρια του σχολείου, επικαλούμενη διαμαρτυρία 2-3 μαθητών!!! για το προαναφερόμενο τραγούδι που είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, επιτέθηκε λεκτικά και απαίτησε να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι». «Ισχυρίστηκε», όπως οι εκπαιδευτικοί γράφουν, «ότι η γιορτή είναι μονοθεματική!!!, δεν μας ενδιαφέρουν οι άλλοι (Παλαιστίνιοι) και ότι το τραγούδι αυτό θα φέρει διχασμό στους μαθητές!!!» ΕΛΕΟΣ.
O tempora o mores, θα λέγαμε. Σχετικά με τον διχασμό το μόνο σχόλιο που μπορεί να κάνει κάθε εχέφρων άνθρωπος είναι ότι δεν έχει ακούσει το τραγούδι, δεν το ξέρει, αλλιώς οδηγούμαστε σε νοοτροπίες, συμπεριφορές και απόψεις που ούτε θέλουμε να μνημονεύουμε ούτε να σκεφτόμαστε. Τώρα αναφορικά με τα υπόλοιπα «μονοθεματική!!!, δεν μας ενδιαφέρουν οι άλλοι» και ακατανόητα είναι και προσβλητικά για το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Ας ελπίσουμε σε μια παρεξήγηση, αλλιώς είναι σοβαρό και επικίνδυνο το ζήτημα, γιατί δεν θα αιμορραγεί μόνο η Παλαιστίνη, αλλά η ανθρωπότητα...
*Πανεπιστημιακός-συγγραφέας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας