• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.9°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.6°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%

Μπορεί κάποιος να αναδιοργανώσει αυτό το σύστημα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συντομότερη έξοδο της χώρας από την κρίση;

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Aυτοτροφο­δοτούμενη οικονομική ανάπτυξη

 • A-
 • A+

Οπως αναμενόταν, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στις προεκλογικές «συζητήσεις» εξακολουθούν να πλειοδοτούν σε ευφυολογήματα και να προκαλούν ή να διακόπτουν σκόπιμα τον αντίπαλο συζητητή. Τα περισσότερα κόμματα, πρωτίστως τα παλαιά κυβερνητικά, που φέρουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κρίση, αποφεύγουν αντίθετα να αναφερθούν συγκεκριμένα στο μεταπολεμικό τους «επίτευγμα», δηλαδή το τεχνικά και οικονομικά εξαρτημένο σύστημα της εθνικής μας παραγωγής.

Το ουσιαστικό, ως εκ τούτου, ερώτημα αυτών των εκλογών είναι η επιλογή εκείνης της αναπτυξιακής στρατηγικής, που υπό τις παρούσες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες μπορεί να αναδιοργανώσει αυτό το σύστημα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συντομότερη έξοδο της χώρας από την κρίση και η βαθμιαία αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών. Ποιες όμως είναι οι στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης των κομμάτων που διεκδικούν σ’ αυτές τις εκλογές την ψήφο του ελληνικού λαού;

Παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά απουσιάζουν –αν και σε διαφορετικό βαθμό- από τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων οι θεωρητικά θεμελιωμένες αναπτυξιακές στρατηγικές, εν τούτοις από την ιδεολογία και τις γενικές τους τοποθετήσεις μπορούμε να συμπεράνουμε τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής που προτίθενται να εφαρμόσουν μετεκλογικά.

Τα παλαιά και τα νέα συντηρητικά κόμματα καθώς και τα κόμματα με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό, επηρεαζόμενα ή κατευθυνόμενα από τα αδελφά ευρωπαϊκά κόμματα, έχουν (με επουσιώδεις αποκλίσεις) ενστερνιστεί τα πρώτα ή συμβιβαστεί τα δεύτερα με τις βασικές αρχές του νεοφιλελεύθερου δόγματος.

Το δόγμα αυτό, που προήλθε, ως γνωστόν, από τις πιεστικές ανάγκες εξάπλωσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, επινοήθηκε και εφαρμόστηκε πρακτικά από τους Θάτσερ – Ρίγκαν στις χώρες των οποίων είχε συγκεντρωθεί (Λονδίνο, Νέα Υόρκη) ο κύριος όγκος αυτού του κεφαλαίου.

Προκειμένου το νεοφιλελεύθερο δόγμα να προωθήσει τη διεθνή επικράτηση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ανέπτυξε τη θεωρία περί της ανάγκης εξοστρακισμού του κράτους από κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, γενικής απορρύθμισης των αγορών και παροχής ισχυρών γενικά κινήτρων (μειώσεις φόρων και μισθών) για την τελική προσέλκυση αυτού του κεφαλαίου από τα διαγκωνιζόμενα εθνικά κράτη.

Δεδομένου ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν ήδη πικρή εμπειρία από τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης κατά την τελευταία πενταετία πολιτικής που υπαγορευόταν από αυτό ακριβώς το δόγμα, περιττεύει κάθε επιπλέον απόδειξη της ακαταλληλότητάς του ειδικά για την Ελλάδα.

Η στρατηγική του ΚΚΕ καθώς και άλλων, μικρών εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της κομμουνιστικής Αριστεράς αποβλέπει γενικά στην άμεση κρατικοποίηση ή κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την οικοδόμηση μιας μελλοντικής σοσιαλιστικής κοινωνίας. Επειδή, προς το παρόν, οι εσωτερικοί και διεθνείς όροι που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής δεν έχουν, κατά κοινή ομολογία, ακόμη ωριμάσει, γι’ αυτό και η στρατηγική αυτών των κομμάτων δεν προβλέπεται, ούτε από αυτά τα κόμματα, να αποτελέσει, για τις προσεχείς τουλάχιστον εκλογές, κυβερνητική πρόταση.

Το νεοπαγές κόμμα της ΛΑ.Ε., που αποσπάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να φρονεί ότι η εγκατάλειψη του ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του αρχικού, λίγο ή πολύ, προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που λόγω της άτεγκτης στάσης των δανειστών ανάγκασε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, εκόντα άκοντα, να το αναθεωρήσει.

Δεδομένης της τεχνικά και οικονομικά εξαρτημένης μορφής αναπαραγωγής του παραγωγικού μας συστήματος και της σημερινής οικτρής οικονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, μια βεβιασμένη έξοδος από το ευρώ σήμερα μόνο επιπόλαιη, αν όχι εθνικά επικίνδυνη, πράξη μπορεί να θεωρηθεί.

Στο πλαίσιο της επικρατούσας πολιτικο-οικονομικής (εσωτερικής και διεθνούς) συγκυρίας ένα κατάλληλα προσαρμοσμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει τελικά τις περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει βαθμιαία την έξοδο της χώρας από την κρίση και κυρίως να δρομολογήσει τη διαδικασία για τη σταδιακή επίτευξη μιας αυτοτροφοδοτούμενης οικονομικής ανάπτυξης. Υπό τις παρούσες συνθήκες η στρατηγική αυτή μπορεί να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της χώρας και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας κάνει ασφαλώς σοφότερους.

*ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα-Πορτογαλία
Η Πορτογαλία είναι το δυτικό άκρο της Ε.Ε., η Ελλάδα το ανατολικό. Και οι δύο βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης του 2008, και οι δύο υπέκυψαν σε υποχρεωτική διάσωση με μνημόνια και συμβάσεις...
Ελλάδα-Πορτογαλία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα πεθαίνει;
Αυτά που δεν έγιναν τα χρόνια μετά το 2008, μαζί με αυτά που έγιναν, από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, την έχουν καταδικάσει σε μια ταχεία παρακμιακή πορεία.
Η Ελλάδα πεθαίνει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παρακμή της ελληνικής οικονομίας
Αυτό που περιγράφεται είναι μια παραγωγική καταστροφή, που μόνο σε πολεμικές περιόδους έχει υπάρξει. Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη περίπτωση μεταξύ των χωρών που επλήγησαν από την κρίση.
Η παρακμή της ελληνικής οικονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά, παράταξη της ανημπόριας;
Πρώτη φορά στην ιστορία, οι υπερπλούσιοι-τρομερά παιδιά του νεοφιλελευθερισμού έχουν τόση αυτοπεποίθηση, ώστε να ιδιωτικοποιούν ακόμη και το Διάστημα. Σιγά μην υπολογίσουν τους πολιτικά εκμηδενισμένους...
Η Αριστερά, παράταξη της ανημπόριας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Eλλάδα ως κράτος χρέους
Η Ελλάδα με τη δική της κοινοβουλευτική πράξη(;) ιδρύθηκε το 2010 ως κράτος χρέους. Ταυτόχρονα, όμως, επιδίωξε να διατηρήσει την πολιτική ταυτότητά της ως δημοκρατικού κράτους δικαίου με την κοινοβουλευτική...
H Eλλάδα ως κράτος χρέους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για να μη γίνουμε Αργεντινή
Τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ και οι γνωστοί πιστοί στην αντιπολίτευση πολιτικοί σχολιαστές έσπευδαν να «αφυπνίσουν» τον λαό πως η χώρα κινδυνεύει να γίνει σαν την...
Για να μη γίνουμε Αργεντινή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας