• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.7°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  0 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ομίχλη
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.6°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.2°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.3°C / 11.0°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  94%

H κρίση αυτή δίνει μια μοναδική ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό σύστημα, να αποκτήσει πραγματικό νόημα η φράση «είμαι αλληλέγγυος» και στο παρόν και στο μέλλον

AP Photo/ Petr David Josek

Η πρόκληση της κοινωνικής Ευρώπης

 • A-
 • A+

Καθημερινά γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η μεταναστευτική κρίση που βιώνουμε έντονα στο Αρχιπέλαγος δεν αφορά κάποιες ξεχωριστές χώρες, αλλά την Ευρώπη σαν σύνολο.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επίσης συνειδητοποιούν –επιτέλους– ό,τι το ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων δεν μπαίνει σε «καλούπια», ούτε ρυθμίζεται από μια ομάδα εξουσίας που απαιτεί να ευθυγραμμιστούν όλοι με την κυρίαρχη ιδεολογία, λες και είναι ένα ακόμα project.

Η εποχή των ατέρμονων συζητήσεων για τη μεταναστευτική κρίση και τις ευρωπαϊκές αξίες, για μακροπρόθεσμα σχέδια και πρωτοβουλίες, ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα του Αιγαίου, των μεσογειακών κυμάτων προσφύγων στην Ιταλία, στα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Βουδαπέστη, στη Βιέννη, στο λιμάνι του Καλέ...

Η επιστροφή της Ευρώπης, καθυστερημένη, αλλά με συγκεκριμένη πλέον ατζέντα, όπως φάνηκε από τις τελευταίες εξελίξεις, θα πρέπει να πείσει για την ειλικρίνεια και τις προθέσεις της. Οχι μόνο από την οικονομική πλευρά, χωρίς να υποτιμηθεί η συνεισφορά της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών κρατών στη διευθέτηση του προβλήματος.

Οι νησιώτες θα επιδοκιμάσουν την επιστροφή στις βασικές αρχές της Ευρώπης, που υπογραμμίζει τη σημασία της πραγματικής αλληλεγγύης στη διαμόρφωση των επιτευγμάτων της Ενωσης. Οπως επίσης θα θεωρηθεί θετική εξέλιξη η ενεργοποίηση των μηχανισμών χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες και η κατάλληλη διαχείριση του κύματος προσφύγων που πλημμυρίζει τα νησιά μας από τις αρχές του 2015.

Ταυτόχρονα, η κρίση αυτή δίνει μια μοναδική ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό σύστημα, να αποκτήσει πραγματικό νόημα η φράση «είμαι αλληλέγγυος» και στο παρόν και στο μέλλον. Σε όλους μας. Κυρίως όμως στην ευρωπαϊκή θεσμική ελίτ που αντιμετωπίζει το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα με σύνθετους γραφειοκρατικούς όρους.

Τα πράγματα είναι πιο απλά στην κατανόηση των Ευρωπαίων πολιτών. Η πραγματική Ευρώπη των αξιών, όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «είναι ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους». Που σε απλά λόγια, σημαίνει αυτό που στα νησιά μας φωνάζουμε εδώ και μήνες: για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή λύση, και άμεσα!

Η αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος θα γίνει πιο αποτελεσματική στο ευρύτερο πλαίσιο της Ε.Ε. Με γενναίες αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που δεν θα μεταφέρουν το πρόβλημα από τα νησιά στην Αθήνα και από τις πόλεις στα βόρεια σύνορά μας κ.ο.κ., αλλά θα σταματήσουν την ανθρωπιστική κρίση, θα δώσουν ανάσα στις τοπικές κοινωνίες που δεν αντέχουν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος των χιλιάδων ανθρώπων που φεύγουν απ’ τις φλεγόμενες εστίες τους.

Είναι σε όλους φανερό: δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργική μόνο εθνική λύση. Ειδικά στο νότιο Αιγαίο, είναι απαραίτητη η συνεργασία. Η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων αλληλεγγύης θα ενισχύσει σημαντικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες των προηγούμενων μηνών για τη δημιουργία των κατάλληλων δομών, τη διαμόρφωση οργανωμένων χώρων προσωρινής φιλοξενίας και τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τέλος, υπάρχει και το δικό μας καθήκον, ως πολίτες, ως άνθρωποι με αξίες και ιδανικά. Να μην κλείσουμε τα μάτια στα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά μας.

Να αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στη μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση.

Να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουμε διαμορφώσει από κοινού στην Ε.Ε., με ουμανισμό και στη βάση των πολιτισμικών αξιών και των καλύτερων δημοκρατικών παραδόσεων των λαών της Ευρώπης.

* Υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσων με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;
Το ανοιχτό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει να διαχειριστεί το προσφυγικό. Θα τολμήσει να αλλάξει ρότα; Ειναι πλέον εμφανές ότι συζητάμε για δύο μόνο στρατηγικές, την πεπατημένη...
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανθρωπιά γκρεμίζει τους φράχτες
Η αποφασιστικότητα χιλιάδων Σύρων προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο, αντί να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους διασχίζοντας το Αιγαίο με τις βάρκες, αναδεικνύει...
Η ανθρωπιά γκρεμίζει τους φράχτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θέλετε λύση στο προσφυγικό; Νομιμοποιήστε το!
Σήμερα απαιτείται μελέτη, ταχύτητα και αποτελεσματική διπλωματία, ιδιότητες τις οποίες δεν είδαμε καθόλου τα προηγούμενα χρόνια/μήνες. Είναι στα χέρια της νέας, όποιας κυβέρνησης αποκτήσουμε σε λίγες ημέρες....
Θέλετε λύση στο προσφυγικό; Νομιμοποιήστε το!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι τρεις κύκλοι της μετανάστευσης στην Ελλάδα
Βοήθεια μόνο για περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς μπορούμε να περιμένουμε από τις αρχές του Παναμά. Τι άλλο προέκυψε από τη συνάντηση κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, πρόσφατα...
Οι τρεις κύκλοι της μετανάστευσης στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δίνη
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή και να διαμορφώσει τη δική της πολιτική στάση απέναντι στον «ανερχόμενο» γείτονα, ο οποίος προφανώς...
Η δίνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταεθνικός αστερισμός και προσφυγικό ζήτημα
Από τη στιγμή που από τη σκοπιά της πολιτικής φιλοσοφίας δεχθούμε ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι δύο διαφορετικά κοινωνικά προγράμματα πολιτικής αναγνώρισης στις σύγχρονες πολιτικές κοινωνίες, τότε...
Μεταεθνικός αστερισμός και προσφυγικό ζήτημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας