• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.2°C / 38.4°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.1°C / 39.3°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.8°C / 38.2°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.9°C / 36.6°C
  2 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 35.7°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 36.0°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.6°C
  3 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 32.9°C / 36.9°C
  4 BF
  26%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.7°C
  2 BF
  34%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  2 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  14%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.1°C / 39.0°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.5°C / 38.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.1°C / 33.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  35%

Περί χαμένης ψήφου

 • A-
 • A+

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με το επιχείρημα της χαμένης ψήφου επιχειρείται να οδηγηθούν οι ψηφοφόροι στη λογική τού μη χείρον βέλτιστον και να ψηφίσουν κόμματα τα οποία είναι δυνατόν να κατακτήσουν την κυβερνητική εξουσία ή τα οποία είναι πιο πιθανό να μπουν στη Βουλή.

Δυστυχώς, το επιχείρημα αυτό το χρησιμοποιεί και ένα τμήμα της Αριστεράς και μάλιστα όχι μόνον της σοσιαλδημοκρατικής αλλά και της κομμουνιστικής. Ετσι για παράδειγμα στον τόπο μας, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων, όχι λίγες φορές οι κομμουνιστές καλούνταν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, ή στη Γαλλία να ψηφίσουν τον Σαρκοζί για να μην πρωτεύσει η Λεπέν.

Ποιο όμως είναι το πραγματικό περιεχόμενο της χαμένης ψήφου; Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εκλογές στον καπιταλισμό, με δοσμένη την αποξένωση που διαπερνά τους ανθρώπους, τη γενικότερη αστική ιδεολογική ηγεμόνευση και τον βομβαρδισμό που υφίστανται οι πολίτες από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, δεν μπορούν παρά να εκφράζουν μια στρεβλή λαϊκή συνείδηση.

Συνεπώς, η ψήφος δεν μπορεί παρά να εκφράζει την κατά Ρουσό βούληση της πλειοψηφίας και όχι τη γενική βούληση, δηλαδή τη βούληση που θα εξέφραζαν οι άνθρωποι αν ήταν πραγματικά ελεύθεροι. Με άλλα λόγια, στον καπιταλισμό, όπως επισήμανε ο Αλέξις ντε Τοκβίλ, αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι «οι πολίτες βγαίνουν για μια στιγμή από την εξάρτηση για να υποδείξουν τον αφέντη τους και ξαναμπαίνουν μέσα».

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των ψήφων είναι χαμένες. Σημαίνει ακόμη ότι οι εκλογές από μόνες τους δεν μπορεί παρά να εκφράζουν το επίπεδο συνειδητότητας του λαού και τίποτα παραπάνω και φυσικά δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Επιπροσθέτως, τα εκλογικά συστήματα, εκτός της απλής αναλογικής, νοθεύουν παραπέρα τη λαϊκή βούληση, με συνέπεια οι κυβερνήσεις να μην εκφράζουν ούτε καν την πραγματική πλειοψηφία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου συστήματος είναι το δώρο των πενήντα εδρών που παίρνει στη χώρα μας το πρώτο κόμμα, κάτι που καθιστά χαμένη τη βούληση χιλιάδων ψηφοφόρων.

Πέρα όμως από αυτήν τη χαμένη ψήφο προϊόν του κυρίαρχου συστήματος, είναι ακόμη χαμένη η ψήφος η οποία δίνεται στα κόμματα τα οποία στηρίζουν ευθαρσώς το σύστημα που δημιούργησε την κρίση, δηλαδή τον καπιταλισμό. Και αυτά είναι η φασιστική Χρυσή Αυγή, κατεξοχήν συστημικό κόμμα, το ακροδεξιό Ποτάμι με τους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους συμμάχους του της Δράσης του Μάνου, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, βασικοί υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια της πατρίδας μας.

Επίσης, χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στους δεξιούς ΑΝ.ΕΛΛ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όχι προδίδοντας τις αρχές του, αλλά πιστός σε αυτές και πιο συγκεκριμένα στον συμβιβασμό και όχι στη σύγκρουση με το κεφάλαιο και στην παραμονή στην ιμπεριαλιστική ευρωζώνη και την Ε.Ε., ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούνταν εκεί που οδηγήθηκε και αυτό, ασχέτως από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Οσον αφορά το ΚΚΕ και τη ΛΑ.Ε., προφανώς και η ψήφος σε αυτούς τους αριστερούς σχηματισμούς δεν είναι χαμένη, όπως τα ίδια δημοσίως ή υπογείως διατείνονται για την ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις συνεργαζόμενες με αυτήν δυνάμεις.

Είναι όμως μια ψήφος που είτε παραπέμπει σε έναν οραματικό στόχο δίχως καμιά αναφορά στον δρόμο που θα μας οδηγήσει σε αυτόν, είτε μια ψήφος που, κατ’ εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέρει συνυπεύθυνη με αυτόν, αρνείται δυστυχώς την εφαρμογή του ίδιου της του προγράμματος, εμμένοντας στη φετιχοποίηση της παραμονής στην Ε.Ε.

Με αυτά τα δεδομένα, η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ όχι μόνον δεν είναι χαμένη, αλλά είναι και η πλέον αποτελεσματική, κυρίως για μετά τις εκλογές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεανικοί έρωτες
Σεπτέμβριος 2015. Οι νέοι ερωτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο exit poll της ημέρας καταγράφει ποσοστό 41,5% στους κάτω των 24 ετών και κερδίζει προβάδισμα 25...
Νεανικοί έρωτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα συναισθήματα της πολιτικής αναμονής
Οι πολιτικές εξελίξεις θα κριθούν από το είδος αναμονής που θα ηγεμονεύσει: θα αναμετρηθεί ο θυμός με τον φόβο και την ελπίδα. Αυτό θα κρίνει και το είδος της πολιτικής χαράς με την οποία θα πάμε για εκλογές.
Τα συναισθήματα της πολιτικής αναμονής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μέλλον πέρα από το 2019
Η στρατηγική για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως συνέχιση μιας αναπτυξιακής διαδικασίας που έχει ήδη ξεκινήσει. Πρέπει να έχει στόχο την ανατροπή των σημερινών...
Το μέλλον πέρα από το 2019
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καρέκλες και όπλα
Η κλασική φιλελεύθερη ιδεολογία περί κοινοβουλευτισμού συγκροτεί μια αναπαράσταση της κοινοβουλευτικής πρακτικής, σύμφωνα με την οποία το εκάστοτε κυβερνών κόμμα παραμένει στην εξουσία στον βαθμό που είναι...
Καρέκλες και όπλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα συν και τα πλην της πρότασης για συνταγματική αναθεώρηση
Η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση προβάλλεται από την κυβερνητική πλευρά ως μείζων πολιτική κίνηση, η οποία συνδυάζει αφ' ενός μεν μια καινοτόμο πρόταση, αφ' ετέρου δε μια...
Τα συν και τα πλην της πρότασης για συνταγματική αναθεώρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μετάλλαξη στους οργανισμούς: η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι γεγονός ότι ο ραγδαίος ρυθμός με τον οποίο εκφυλίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σοκ σε πάρα πολλούς που υπήρξαν μέλη του, αλλά και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν με την ελπίδα ότι θα...
Η μετάλλαξη στους οργανισμούς: η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας