• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 7.2°C / 17.2°C
  0 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.1°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 4.4°C / 17.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 15.6°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.1°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 15.0°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.7°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  54%
O λαός μπορεί να επιβάλει κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας

Ο υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Χάρης Θεοχάρης

EUROKINISSI

O λαός μπορεί να επιβάλει κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Καθώς πλησιάζουμε στις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας η σύγχυση και η ανησυχία του κόσμου εντείνονται. Οι κραυγές μέσα και έξω από τα debates δεν βοήθησαν ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν με νηφαλιότητα. Αυτές οι εκλογές, βέβαια, γίνονται υπό καλύτερες συνθήκες σε σχέση με εκείνες του Ιανουαρίου. Οι αυταπάτες και ο καιρός της άγονης ψευτοεπιχειρηματολογίας τελείωσαν αλλά συνεπακόλουθα οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι, καθώς η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Αν το αποτέλεσμα δεν το επιτρέψει ή αν συγκροτηθεί μια κυβέρνηση ασταθής, τότε θα τεθούν σε κίνδυνο οικονομία, τράπεζες και τελικά καταθέσεις. Η κυβέρνηση που θα προκύψει έχει να κάνει πολλά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Πρώτον, να μη στηρίζεται στα ψέματα και τις υποσχέσεις. Τα ψέματα οδηγούν στην απογοήτευση του κόσμου, στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς θεσμούς και πολιτικό σύστημα αλλά και επιτείνουν ένα αίσθημα απελπισίας που δεν αφήνει τη χώρα να ορθοποδήσει.

Δεύτερον, να μη συνεχίσει την κομματοκρατία, το πελατειακό κράτος και τα ρουσφέτια. Η διακυβέρνηση των παλαιών μονοκομματικών κυβερνήσεων μας έφερε στο χείλος του γκρεμού ακριβώς γιατί διαιώνιζαν το μοντέλο εκμετάλλευσης του Δημοσίου, και εν τέλει του λαού, από τα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν μπόρεσε να αλλάξει ουσιωδώς τη λογική αυτή κάνοντας διορισμούς με κομματικά ή και συγγενικά κριτήρια και όχι με κριτήρια αξιοκρατίας.

Τρίτον, να έχει υπουργούς επαΐοντες και με πολιτικό κριτήριο. Η ανικανότητα, ακόμη και η οκνηρία που αντικατέστησαν τη φαυλότητα των προηγούμενων ετών, δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη διαχείριση της κρίσης.

Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους τεχνοκράτες, χρειαζόμαστε περισσότερους πολιτικούς που να καταλαβαίνουν το αντικείμενό τους και να παίρνουν αποφάσεις βασισμένοι στα πραγματικά δεδομένα.

Τέταρτον, να τα βάλει με κάθε συμφέρον, μικρό ή μεγάλο, στο όνομα της νομιμότητας και της τάξης. Αν τηρούνται οι νόμοι, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία –θεμιτή ή αθέμιτη– για την παράκαμψή τους· δεν θα υπάρχει κανένας νόμος, που είναι αυστηρός στα χαρτιά αλλά που αφήνει τα γνωστά παραθυράκια της διαφθοράς.

Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλει αυτήν την κυβέρνηση. Αν στις εκλογές της Κυριακής προκύψει ένα ισχυρό Ποτάμι, αν οι πολίτες δώσουν 10% στο Κίνημά μας ψαλιδίζοντας τους δύο μονομάχους, θα μας επιτρέψει να επιβάλουμε αυτά τα χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Μόνο αν ο νικητής των εκλογών νιώθει ηττημένος· μόνο αν προσέλθει με ταπεινότητα στο τραπέζι των συνεννοήσεων· μόνο αν δει τα προβλήματα του λαού με ανοιχτά μάτια και αυτιά, θα μπορέσει να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα της κοινωνίας.

H ψήφος στο Ποτάμι είναι η πραγματικά χρήσιμη ψήφος, που θα επιβάλει την κοινή λογική στο τραπέζι της συνεργασίας. Ενας ισχυρός εταίρος που μπορεί να θέσει κυβερνητικές προϋποθέσεις. Το Ποτάμι, αν έχει αυτή τη νομιμοποίηση, θα απαιτήσει:

Πρώτον, αξιοκρατικές επιλογές στις τοποθετήσεις των επικεφαλής όλων των εποπτευόμενων φορέων του Δημοσίου, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των κομμάτων με το Δημόσιο.

Δεύτερον, κυβερνητικό σχήμα με κεντρικούς υπουργούς κοινής αποδοχής. Τρίτον, εφαρμογή προγράμματος μεταρρυθμίσεων με βασικούς πυλώνες την καταπολέμηση της ανεργίας, της διαφθοράς και των προβλημάτων στην παιδεία. Το Ποτάμι μπορεί να τα επιβάλει αν το εμπιστευτούν.

* Υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθήνας με το Ποτάμι

ΑΠΟΨΕΙΣ
H Ελλάδα, ο Τιτανικός το παγόβουνο
«Όλοι και όλες εμείς, οι επιβάτες του ‘MotorShip MS Ελλάς’, εδώ και μήνες βλέπουμε ένα παγόβουνο να πλησιάζει», υπογραμμίζει σε άρθρο της στo efsyn.gr, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών και...
H Ελλάδα, ο Τιτανικός το παγόβουνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάμε για εκλογές;
Στην Ελλάδα μετά τις εκλογές σκέφτονται τις επόμενες. Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει πάλι μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. «Διοχετεύονται» πληροφορίες, «διαψεύδονται» προθέσεις, μέχρι να φθάσουμε κάποτε στην…...
Πάμε για εκλογές;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο περιτύλιγμα του παλιού
Το πρώτο μετά τις εκλογές είναι η μακροημέρευση των έμμονων εστιών βαθείας ψύξης της ελληνικής κοινωνίας. Κατά πάσα πιθανότητα, η μετανεωτερικότητα θα ισορροπεί με την προνεωτερικότητα.
Το νέο περιτύλιγμα του παλιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εμπιστοσύνη στα πεπραγμένα μας στον τομέα της Υγείας
Στους εργαζόμενους υγειονομικούς, αλλά και σε όλη την κοινωνία απευθυνόμαστε για να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και πρέπει να ολοκληρωθεί με συμμετοχή όλων.
Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εμπιστοσύνη στα πεπραγμένα μας στον τομέα της Υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας