Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
11°C
12.4° 9.5°
1 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.8° 6.0°
3 BF
60%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 8.7°
1 BF
83%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
4°C
3.9° 3.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.0° 8.0°
3 BF
71%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
6.0° 4.9°
0 BF
85%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
2°C
2.4° 0.9°
2 BF
93%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
8°C
7.7° 7.7°
1 BF
84%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.1° 11.8°
2 BF
83%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.6° 9.4°
0 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.0°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
3 BF
71%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.7° 8.7°
1 BF
77%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.8° 6.5°
1 BF
95%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
3 BF
62%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
9°C
11.0° 8.3°
2 BF
83%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
2 BF
76%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
8.7° 6.1°
1 BF
77%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
1°C
1.3° 1.3°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
kerkyra
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι πραγματικά συνέβη στο επεισόδιο Τελίνι/Κέρκυρας

Προ ημερών, δημοσιεύτηκε στις «Νησίδες» της «Εφημερίδας των Συντακτών» ένα άρθρο σχετικά με το επεισόδιο Τελίνι/Κέρκυρας, ο συντάκτης του οποίου δεν έχει αξιοποιήσει την πρόσφατη βιβλιογραφία.

Αυτή στηρίζεται στη μελέτη πλήθους πρωτογενών πηγών (ελληνικών και ξένων αρχείων) στο πλαίσιο της εκπόνησης μιας διεπιστημονικής διδακτορικής διατριβής, η οποία εγκρίθηκε με «άριστα» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (το 2004) και έχει αποτελέσει τον κορμό ενός επιστημονικού βιβλίου, το οποίο έχει ήδη κάνει τρεις εκδόσεις και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών (το 2010).

Τα νέα στοιχεία έχουν παρουσιαστεί σε σειρά εκδηλώσεων (στην Αθήνα, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα και τη Λάρισα), καθώς και στην τηλεόραση. Αντιθέτως, ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου χρησιμοποίησε μόνο δευτερογενείς πηγές, δηλαδή βιβλία της δεκαετίας του 1960. Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα και τα αίτιά τους.

Η διαχάραξη των συνόρων του αλβανικού κράτους ταλάνιζε τη διεθνή κοινότητα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η δημιουργία της Αλβανίας ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών πιέσεων και της μακροχρόνιας πολιτικής της Ιταλίας (πρωτίστως) και της Αυστροουγγαρίας (δευτερευόντως). Η Ρώμη είχε ιμπεριαλιστικές βλέψεις στα εδάφη της Ηπείρου και των Επτανήσων, από την επαύριο σχεδόν της σύστασης του σύγχρονου ιταλικού κράτους.

Μετά από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασίστηκε η σύσταση μιας διεθνούς επιτροπής η οποία θα επιλαμβανόταν του θέματος. Οι Ιταλοί, οι οποίοι πατρονάριζαν τους Αλβανούς, ανέλαβαν επικεφαλής της διαχάραξης της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Την 27η Αυγούστου 1923, τα μέλη της ιταλικής αντιπροσωπείας (με επικεφαλής τον στρατηγό Enrico Tellini) δολοφονήθηκαν πλησίον των συνόρων, εντός, όμως, της ελληνικής επικράτειας.

Αν και η εθνικότητα των δραστών παρέμενε άγνωστη, ο Μπενίτο Μουσολίνι (ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής μιας πολυκομματικής κυβέρνησης πριν από λίγους μήνες) απέστειλε στην Ελλάδα ένα τελεσίγραφο, θέλοντας να επιτύχει μια εύκολη νίκη, κατά το «φασιστικό φαίνεσθαι». Η Αθήνα αιφνιδιάστηκε και προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός. Εν τούτοις, αποδέχθηκε ορισμένους από τους όρους.

Πριν καν από τη λήψη της ελληνικής απάντησης (σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα), οι Ιταλοί βομβάρδισαν (δίχως να έχουν τέτοιες εντολές) και κατέλαβαν την ανοχύρωτη Κέρκυρα, όπως είχαν προσχεδιάσει. Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν και το θέμα έλαβε διεθνείς διαστάσεις, καθώς η Αθήνα προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών. Η διεθνώς απομονωμένη (μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εκτέλεση των Εξι) ελληνική κυβέρνηση αναζήτησε συμμάχους, ενώ ο ισχυρός άνδρας της χώρας Νικ. Πλαστήρας διέταξε να προβληθεί ένοπλη αντίσταση από τους ελάχιστους άντρες της φρουράς κατά του μισού ιταλικού στόλου. Ευτυχώς, η διαταγή αυτή ανακλήθηκε πριν τηλεγραφηθεί στην Κέρκυρα, όπου ο νομάρχης Πετρ. Ευριπαίος ανέλαβε μόνος το βάρος του χειρισμού της υπόθεσης.

Η Ευρώπη έφτασε στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης σύρραξης, για πρώτη φορά μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά, παρά την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς κοινότητας, η Αθήνα υποχρεώθηκε να δανειστεί για να καταβάλει στη Ρώμη ένα υπέρογκο ποσόν ως αποζημίωση προκειμένου να απελευθερωθεί η Κέρκυρα.

Αυτό συνέβη εξαιτίας των σοβαρών διπλωματικών λαθών της ελληνικής πλευράς αλλά και της παρασκηνιακής σύμπραξης της Γαλλίας με την Ιταλία, σε ανταπόδοση για την έγκριση από τη Ρώμη της κατάληψης του Ρουρ από τον γαλλικό στρατό. Μάλιστα, οι ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας διδάσκονται ως «παράδειγμα προς αποφυγή» σε πολλές σχολές του εξωτερικού. Η πρόσφατη έρευνα έχει αποκαλύψει τόσο τους φυσικούς όσο και τους ηθικούς αυτουργούς του στυγερού εγκλήματος, ενώ στην Κέρκυρα έγινε μεγάλη εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν και πάλι τα νέα στοιχεία, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

*Δρας, δικηγόρος-διεθνολόγος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τι πραγματικά συνέβη στο επεισόδιο Τελίνι/Κέρκυρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας