Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στη Μέση Ανατολή, με κορυφαίες στιγμές την εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν - Σαουδικής Αραβίας με μεσολάβηση της Κίνας και, αμέσως μετά, την προσχώρηση των δύο περιφερειακών δυνάμεων μαζί με την Αίγυπτο και τα Εμιράτα στην Ομάδα BRICS, έδιναν την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αποδρομή από την ευρύτερη περιοχή.
Τους τελευταίους δύο μήνες μια ομοβροντία δημοσιευμάτων, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές στην Ουάσινγκτον, επιμένουν ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν συνολική προσπάθεια σταθεροποίησης της περιοχής μια καθυστερημένη Pax Americana.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
● Εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ.
● Δέσμευση του Ισραήλ ότι εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική των δύο κρατών και διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να προσαρτήσει τη Δυτική Οχθη.
● Σύναψη συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, παρόμοια με αυτές που η Ουάσινγκτον έχει υπογράψει με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
● Διμερείς συνομιλίες των ΗΠΑ με το Ιράν με στόχο την πλήρη εκκαθάριση εκκρεμοτήτων.
Τα παραπάνω σημεία θέτουν μια σειρά από ερωτήματα:
■ Υπάρχει σήμερα στις ΗΠΑ βούληση και δυνατότητα παρέμβασης στο Ισραήλ μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες ακινησίας στο Μεσανατολικό;
■ Μπορεί να είναι συμβατή η προσέγγιση των ΗΠΑ με το Ιράν με μια στρατιωτική συμμαχία της Ουάσινγκτον με τη Σαουδική Αραβία;
■ Ποια αξιοπιστία μπορούν να έχουν οι όποιες εγγυήσεις των ΗΠΑ στους πρωταγωνιστές της μεσανατολικής σκηνής στη σκιά μιας ενδεχόμενης επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο;
Μέχρι τη συνάντηση κορυφής Κλίντον, Μπάρακ και Αραφάτ στην Τάμπα, στις αρχές του 2001, οι ΗΠΑ παρέμεναν πιστές στο δόγμα του Μπους του πρεσβύτερου, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή χωρίς να προηγηθεί συνολική επίλυση του Παλαιστινιακού.
Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Μπους τον νεότερο να θεωρεί επείγουσα προτεραιότητα τον τερματισμό της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Η μεγάλη πρόκληση για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι πλέον η Κίνα, που έκανε τρεις κινήσεις στην περιφερειακή σκακιέρα:
● Μεσολάβησε μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης.
● Πίεσε τα μέλη της Ομάδας BRICS να εντάξουν κατά προτεραιότητα χώρες της Μέσης Ανατολής.
● Στην πρόσφατη συνάντηση Ασαντ - Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο η Κίνα προθυμοποιήθηκε να επενδύσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας