Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.7° 26.8°
2 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 27.3°
3 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
29.3° 27.0°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
3 BF
42%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.0° 28.0°
1 BF
83%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
44%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.2° 25.2°
1 BF
59%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
26.5° 24.9°
1 BF
74%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 25.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 25.7°
1 BF
57%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
89%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
27°C
27.4° 27.3°
1 BF
47%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.5° 27.5°
1 BF
41%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 25.4°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.0° 28.4°
2 BF
10%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.1° 23.3°
0 BF
74%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
85%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
Καστορια
EUROKINISSI

Ο σπόρος έπεσε. Ας τον ποτίσουμε να γίνει δέντρο!

Η Δυτική Μακεδονία, το άλλοτε περήφανο κέντρο ενέργειας της Ελλάδας και της γούνας σε όλο τον κόσμο, αυτή η όμορφη γωνιά της χώρας, είναι σήμερα το μαύρο σύμβολο της ερημοποίησης, της ανεργίας και της μετανάστευσης. Εκεί μας κατάντησαν συστημικές περιφερειακές αρχές και παρατάξεις, μνημόνια, τρόικες και κυβερνήσεις, με πρώτη και καλύτερη του Μητσοτάκη.

Καλούμε τον κόσμο που μοχθεί για μια καλύτερη ζωή, που πάλεψε και διαψεύστηκε, να μην παραιτηθεί. Να βαδίσει μαζί μας έναν άλλον δρόμο, τον δρόμο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, του ενωτικού και ανυπότακτου αγώνα. Εάν θέλουμε να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα των τεράτων- ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών ερήμων, χρειάζεται να μπει φρένο κι έλεγχος στις πολυεθνικές και τους ομίλους.

Δεν υπάρχουν Μεσσίες. Για να πάρουμε τα δίκια μας χρειάζεται να συγκρουστούμε μαζικά, αποφασιστικά με τους υπαίτιους. Να αγωνιστούμε συλλογικά, όχι «κατά μόνας». Με κοινή δράση και μετωπικό αγώνα, από τα πάνω και από τα κάτω, με καθοριστική την αγωνιστική ενότητα των κάτω. Το είδαμε αυτό στην Καλαμιά Κοζάνης, στα Πιέρια, στο Νυμφαίο, στον αντιΧΥΤΑΜ αγώνα. Για αυτό ήρθαν μεγάλες νίκες. Και ήμασταν εκεί.

Ο σπόρος έπεσε, λοιπόν. Ας τον ποτίσουμε να φυτρώσει και να γίνει δέντρο!

Είναι ολοφάνερο ότι χρειάζεται να πάμε αλλιώς αυτή τη φορά. Να συνδυάσουμε την αντίσταση με μια σχεδιασμένη αντεπίθεση. Να ξεκινήσουμε μια αντίστροφη πορεία, μια πορεία προς κοινωνικές και λαϊκές κατακτήσεις. Για μια καλύτερη ζωή, για εμάς και τα παιδιά μας.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική περίθαλψη για όλους. Να μην κλείσουν, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη Δυτ. Μακεδονία. Για Πολιτισμό και δημόσια δωρεάν Παιδεία, κτήμα όλης της κοινωνίας. Για την προστασία του περιβάλλοντος, για να μη θυσιάζεται στο κέρδος και στην αγορά.

Θέλουμε μόνιμη και σταθερή εργασία, με επαρκείς μισθούς. Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις των εργαζομένων και του λαού. Κοινωνική πρόνοια για τα άτομα με αναπηρία, κακοποιημένες γυναίκες, παιδιά, τοξικοεξαρτημένους/ες.

Καλούμε σε πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, αγωνιζόμαστε για πλήρη ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, γλώσσας, καταγωγής και θρησκείας.

Ειδικά για την ενέργεια, την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, το σχήμα μας προτείνει και διεκδικεί, πρώτα από όλα, να αποκατασταθούν από τη ΔΕΗ, όπως προβλεπόταν από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα 200.000 στρέμματα ανοιχτών πρώην ορυχείων και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία. Τα 100.000 να γίνουν δάση και τα άλλα 100.000 να αποδοθούν για χρήση σε ακτήμονες, νέους αγρότες, συνεταιρισμούς, για γεωργικές καλλιέργειες βάσει σύγχρονων αναγεννητικών πρακτικών.

Να ακυρωθούν αμέσως όλες οι άδειες εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία και να ξηλωθούν άμεσα όσες είναι σε περιοχές Natura και σε Εθνικά Πάρκα. Να επιτραπούν μόνο μικρής κλίμακας ΑΠΕ και μόνο για δημόσιο όφελος και ιδιοκατανάλωση.

Είμαστε ενάντια στη βίαιη απολιγνιτοποίηση για χάρη του αμερικανικού LNG και ζητάμε να συνεχιστεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις προτάσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η λειτουργία των σύγχρονων αντιρρυπαντικών λιγνιτικών μονάδων Πτολεμαΐδα 5, ΑΗΣ Μελίτης, 5η ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Χρειάζεται να επαναλειτουργήσουν τα ορυχεία Καρδιάς και Αμυνταίου από τη ΔΕΗ, τηρώντας όμως πλέον όλες τις καλά τεκμηριωμένες και απαραίτητες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν είναι σε αντίθεση με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, αλλά είναι αναγκαίο και για να σταματήσουν οι κατολισθήσεις, να αποκατασταθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, να αποφευχθούν τα φαινόμενα αυτανάφλεξης και ο κίνδυνος αποστράγγισης των γειτονικών λιμνών.

Τέλος, είναι απαραίτητο να επανεθνικοποιηθεί και να κρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, με κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, το ρεύμα να γίνει κοινό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Θεωρούμε τιμή μας πως είμαστε το μοναδικό περιφερειακό σχήμα στη Δυτική Μακεδονία στο οποίο συνυπάρχουν πολλές οργανώσεις μαζί με ανένταχτους αγωνιστές κι αγωνίστριες της ρήξης και των κοινωνικών κινημάτων, της ριζοσπαστικής, ανυπότακτης, αντιδιαχειριστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, όπου όλοι κι όλες δρούμε με βάση τις συλλογικές και δημοκρατικές αποφάσεις.

Καλούμε τον λαό και τη νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας να σπάσουν τα συστημικά όρια για να ακουστεί η φωνή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας με ψήφο στην Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή.

*Υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας με την «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο σπόρος έπεσε. Ας τον ποτίσουμε να γίνει δέντρο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας