Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.7° 11.2°
3 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.3° 8.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 14.4°
3 BF
71%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
4°C
3.9° 3.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
11.3° 8.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αίθριος καιρός
10°C
11.0° 7.9°
0 BF
66%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
6.8° 6.4°
0 BF
57%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ψιχάλες μικρής έντασης
16°C
18.8° 15.5°
0 BF
81%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.0° 13.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 16.1°
4 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
4 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
63%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
8°C
9.6° 7.9°
0 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.2° 10.5°
3 BF
65%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.8° 12.8°
1 BF
94%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
11°C
14.9° 10.5°
2 BF
83%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.0° 10.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
9°C
11.1° 8.6°
2 BF
74%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
6°C
6.0° 6.0°
1 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
adonis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Από τον εργασιακό Μεσαίωνα σε συνθήκες Αποκάλυψης;

Ακούσαμε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά τον αρμόδιο υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη να αμφισβητεί το εύρος των αντιδράσεων των εργαζομένων. «Πηγαίνετε με τα μάτια σας και δείτε έξω στο Σύνταγμα τη μεγαλειώδη πορεία! Δεν υπάρχει ψυχή», είπε. Ζώντας οκτακόσια και πλέον χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας δεν μπορώ να γνωρίζω για την αξιοπιστία των λεγομένων του.

Διερωτώμαι όμως αν αυτό τους νομιμοποιεί να απογυμνώνουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και από τα στοιχειώδη δικαιώματα που τους απέμειναν. Σε μια χώρα πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ανεργία με διαφορά, μπορεί να απεργήσει ένας ιδιωτικός υπάλληλος διακινδυνεύοντας και αυτά ακόμη τα πενιχρά εισοδήματά του; Εντυπωσιάζομαι όμως από τους 158 βουλευτές της Ν.Δ. που σύσσωμοι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της διαγραφής ψήφισαν τον νόμο. Προεκλογικά, πολύ πρόσφατα δηλαδή, περιέρχονταν τις εκλογικές τους περιφέρειες τάζοντας λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να εκλεγούν. Η διατήρηση της έδρας υπερισχύει της αξιοπιστίας τους;

Το πρόβλημα είναι ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά ώστε να μπορούν να αντιδράσουν μαζικά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καίτοι πρόεδρος στο παρελθόν αστικού κόμματος που ταυτίστηκε με τα μνημόνια, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ1 στις 12/6/2021, με αφορμή το τότε εργασιακό έκτρωμα με εμπνευστή τον κ. Χατζηδάκη, που προετοίμασε το έδαφος για την ολοκλήρωση του σημερινού εργασιακού εγκλήματος, είχε πει:

«Ο εργαζόμενος [του ιδιωτικού τομέα] είναι πάντα το αδύνατο μέρος, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι ο εργαζόμενος δεν εκπροσωπείται συνδικαλιστικά...Οπως υπάρχει πολιτική υποαντιπροσώπευση, υπάρχει και συνδικαλιστική υποαντιπροσώπευση. Τα συνδικαλιστικά όργανα του ιδιωτικού τομέα στην πραγματικότητα εκφράζουν κατά πλειοψηφία τους εργαζόμενους στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα ή του σχεδόν δημόσιου, δηλαδή στις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες ήταν παλιά κοινωφελείς επιχειρήσεις». Αυτή ήταν η τοποθέτησή του στην εμμονή της δημοσιογράφου ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εκπροσωπούνται από το «μεγάλο συνδικαλιστικό όργανο που είναι η ΓΣΕΕ». Ομως πώς συμβαίνει η ΓΣΕΕ να μην εκπροσωπεί παρά μόνον τύποις τους εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα;

Ως μοχλός αξιοποιήθηκαν οι ΔΕΚΟ που χαρακτηρίστηκαν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με πρόσχημα τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με σκοπό όμως την ένταξη των υπαλλήλων τους στη ΓΣΕΕ και επιδίωξη τη νόθευση του συνδικαλιστικού κινήματος και τον έλεγχο των αντιδράσεων του ιδιωτικού τομέα. Είναι όμως δυνατόν υπάλληλοι των ΔΕΚΟ να εκπροσωπούν τους εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα που δεν γνωρίζουν τι ξημερώνει η επόμενη ημέρα;

Αλλες συνθήκες και σχέσεις εργασίας, αγεφύρωτη διαφορά στις αποδοχές, βεβαιότητα έναντι της καθημερινής αβεβαιότητας, συνδικαλιστικές άδειες και προνόμια που προκαλούν. Το αποτέλεσμα είναι η ΓΣΕΕ να ελέγχεται πλήρως από εκπροσώπους των ΔΕΚΟ και η διοίκηση της ΓΣΕΕ από εκπρόσωπος των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα έγινε κρατικοδίαιτη. Ηδη από το 1940 ο Τρότσκι σημείωνε ότι «υπάρχει ένα κοινό γνώρισμα στην ανάπτυξη ή, πιο σωστά, στον εκφυλισμό των σύγχρονων συνδικαλιστικών οργανώσεων όλου του κόσμου: το πλησίασμα και η συγχώνευσή τους με την κρατική εξουσία».

Ομως δεν είναι μόνον ο κρατικοδίαιτος έλεγχος της ΓΣΕΕ, καίτοι ο βασικότερος, για την αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος. Είναι οι εκατοντάδες των νέων που μετανάστευσαν και αποστέρησαν τη χώρα από ένα τεράστιο δυναμικό αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, είναι η οπαδική βία που πριμοδοτείται για να αποστρέφει την αντίδραση των νέων από το πολιτικό πεδίο, είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι ευνοούνται από το νομοσχέδιο αφού τους επιτρέπει να εργάζονται μέχρι τον θάνατό τους, είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν τους αφορά (ακόμα) και μαζί με τους συνταξιούχους αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή ψήφων. Ας μην ξεχνάμε ότι με τη χειραγώγηση της λαϊκής ψήφου με τους εκλογικούς νόμους, ένα μειοψηφικό ποσοστό 40,55% επιτρέπει στην κυβέρνηση να ισοπεδώνει τα πάντα.

Την επομένη όμως που οι 158 βουλευτές της Ν.Δ. ψήφιζαν τον νόμο-έκτρωμα που εισήγαγε στην εγχώρια αγορά νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης -όπως οι συμβάσεις «μηδενικών ωρών εργασίας» όπου ο εργαζόμενος καλείται να προσφέρει έκτακτη εργασία ή εργασία σε δεύτερο εργοδότη με μάξιμουμ ωρών απασχόλησης τις 13, καθώς και εργασία σε συγκεκριμένους κλάδους 6 ημερών ή ακόμη και την Κυριακή- ο Τύπος αποκάλυπτε τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα μας με τίτλο «Οι Ελληνες εργάζονται πολύ, αλλά αμείβονται με χαμηλούς μισθούς» («Καθημερινή», 23/9/2023).

Σύμφωνα με τη Eurostat οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους και έπονται οι Πολωνοί, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι, ξεπερνάμε δηλαδή και τις πρώην ανατολικές χώρες. Μάλιστα ένας στους τέσσερις μισθωτούς είναι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και λαμβάνει κατά μέσο όρο μισθό 430 ευρώ, που αντιστοιχεί σε «καθαρά» 346 ευρώ. Αλλά σύμφωνα και με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος, δηλαδή 35η σε σύνολο 38 κρατών-μελών, αναφορικά με το ύψος του μέσου μισθού. Αυτά που κατέγραψαν η Eurostat και ο ΟΟΣΑ ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νομοθετικού εκτρώματος της κυβέρνησης. Τι έπεται λοιπόν;

*Τ. αρχιμηχανικός ΟΣΕ, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Από τον εργασιακό Μεσαίωνα σε συνθήκες Αποκάλυψης;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας