Αθήνα, 33°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
35.2° 31.1°
3 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
34.7° 28.5°
4 BF
39%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
34.8° 30.5°
1 BF
35%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
25%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
33.0° 30.9°
4 BF
37%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
33°C
33.2° 27.9°
3 BF
49%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
29.5° 29.5°
2 BF
26%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
32°C
32.4° 32.4°
2 BF
23%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.9° 29.8°
4 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
34°C
33.9° 29.6°
4 BF
24%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 30.8°
4 BF
33%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 27.3°
2 BF
48%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
45%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
34°C
34.1° 32.9°
3 BF
33%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
30.5° 26.8°
1 BF
40%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
33.8° 29.8°
4 BF
48%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
36.1° 32.0°
2 BF
17%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 29.3°
3 BF
57%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
29°C
33.9° 28.6°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.5° 27.5°
2 BF
40%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
kaselakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο πρόεδρό του

Το προηγούμενο άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 7.9.23 είχε τον τίτλο «Η εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία του». Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, μη μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, ως νέου προέδρου του, επιτεύχθηκε με τη συμμετοχή 40.000 νέων μελών των 2 ευρώ, χάρη στους οποίους πέτυχε τη διαφορά των 12 εκατοστιαίων μονάδων από τη συνυποψήφιά του, μελών που είναι αμφίβολο αν θα ξαναεμφανιστούν σε γραφεία του κόμματος. Το μείζον ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποια θα είναι πράγματι η πορεία του κόμματος αυτού απ’ εδώ κι εμπρός.

Η πορεία κάθε κόμματος εξαρτάται από την «ταυτότητά» του. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε παλιά μια ταυτότητα κόμματος της Αριστεράς που λειτουργούσε με βάση τις αρχές και τις ιδέες της. Η «ταυτότητα» αυτή βασιζόταν στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και αποφάσεις που λαμβάνονταν από τα εκλεγμένα συλλογικά όργανά του.

Το κόμμα άρχισε σταδιακά να μεταλλάσσεται σε αρχηγικό, με κορύφωση την ανάληψη της εξουσίας το 2015 και την ακύρωση του δημοψηφίσματος με απόφαση του πρωθυπουργού. Στη διάρκεια της τετραετούς συγκυβέρνησής του με τους ΑΝ.ΕΛΛ., η «ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώθηκε, με κυρίαρχο ρόλο του προέδρου του, την ατονία των οργάνων του κόμματος και –το σπουδαιότερο– με την αναίρεση πολλών βασικών θέσεών του, που προκάλεσε η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, για την οποία μέλη του σε κυβερνητικές θέσεις υπερηφανεύονταν.

Στις διπλές πρόσφατες εκλογές, την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε προσωπικά ο τέως πρόεδρός του, επιτείνοντας την αρχηγική ταυτότητα του κόμματος, η οποία, όμως, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε η αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό, δεν βοήθησε, αλλά, αντίθετα οδήγησε στη διπλή ήττα του κόμματος και στην παραίτησή του.

Οπως σημείωνα στο άρθρο που προαναφέρθηκε, ο τότε υποψήφιος, και σήμερα νέος πρόεδρος του κόμματος, μιμήθηκε τον προκάτοχο με ένα περισσότερο αρχηγικό στιλ, με δηλώσεις για ριζική αλλαγή του, ισχυριζόμενος ότι με τα καλύτερα αγγλικά του θα νικήσει τον Μητσοτάκη, τη στιγμή που από τις δηλώσεις του για το Κυπριακό, την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας και άλλα απέδειξε ότι δεν αγνοεί μόνο την ιστορία και τις θέσεις του κόμματος, του οποίου τώρα είναι αρχηγός, αλλά και την πρόσφατη και όχι μόνο ιστορία του τόπου.

Με δεδομένο πλέον τον ακόμα πιο αρχηγικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο ερώτημα είναι: θα ασπασθεί ο νέος πρόεδρός του τις θέσεις του κόμματος σε βασικά εθνικά, κοινωνικά οικονομικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προβλήματα, παραιτούμενος από τις διαφορετικές δικές του, ή θα επιμείνει να τις επιβάλει και με ποιον τρόπο, εν όψει μάλιστα του μετά λίγες εβδομάδες συνεδρίου του κόμματος; Και αν τα καταφέρει, τι θα συμβεί μετά τη λήξη του συνεδρίου, δηλαδή τι κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μέχρι, όμως, το συνέδριο θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στο κόμμα και ειδικότερα η «συμβίωση» του νέου προέδρου με ορισμένες από τις τάσεις του κόμματος που δεν συμφωνούν με τις θέσεις του.

Ενα πολύ σημαντικό θέμα προκύπτει από το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βουλευτής. Ως πρόεδρός του θα ορίσει τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που μπορεί να είναι ο σημερινός προσωρινός. Πώς, όμως, θα λαμβάνονται οι θέσεις του κόμματος στα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση και για τις προτάσεις νόμου που θα υποβάλει το κόμμα, τις επερωτήσεις που θα καταθέτει κ.λπ.;

Ο νέος πρόεδρος, όπως προαναφέρθηκε, δήλωνε συνεχώς ότι μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, με τον οποίο, όμως, δεν θα μπορεί να αντιπαρατεθεί δημόσια, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός θα κυριαρχεί στη Βουλή κάνοντας κριτική για τις όποιες θέσεις διατυπώνει εκείνος εκτός αυτής και, μάλιστα, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αν η Ν.Δ. καταφέρει να εξαντλήσει τη δεύτερη τετραετία της.

Τέσσερα, χρόνια, όμως, στην πολιτική είναι ένας αιώνας και στο διάστημά τους είναι αναπόφευκτη η φθορά όχι μόνο της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη, αλλά και του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια των οποίων πολλά μπορούν να συμβούν όχι μόνο στη χώρα μας και στην Ε.Ε., αλλά και παγκόσμια.

Τέλος τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισαν αυτοί που τον ψήφισαν, δεν είναι όμως οι σχεδόν 1.000.000 άνδρες και γυναίκες που ψήφισαν το κόμμα αυτό στις δεύτερες εκλογές. Πώς θα αντιδράσουν όλοι αυτοί απέναντι στο κόμμα στο οποίο θα καταλήξει με τον νέο πρόεδρό του το 2027;

*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο πρόεδρό του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας