Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.7° 11.2°
3 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.0° 6.6°
2 BF
62%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
15.0° 13.3°
3 BF
75%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
1°C
0.9° 0.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.6° 8.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αίθριος καιρός
9°C
8.7° 6.2°
1 BF
66%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
4°C
5.1° 4.4°
0 BF
65%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.0° 15.8°
1 BF
74%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.5° 12.9°
0 BF
67%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.5° 12.5°
5 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 14.9°
3 BF
67%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
6°C
10.2° 5.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.0° 9.5°
2 BF
70%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
94%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
11°C
15.4° 10.5°
2 BF
84%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.5° 8.3°
1 BF
70%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
7°C
9.4° 6.7°
1 BF
79%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
4°C
4.3° 4.3°
0 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
euro money
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να σχεδιάσουμε την αντιστάθμιση των κινδύνων

Σχέδιο στην πολιτική είναι να ξεφύγουμε από το ανορθολογικό σκηνικό της στρεβλής μεγέθυνσης, που ευλόγησαν οι μέτριες ηγεσίες, και γεμίσαμε ταβέρνες και καφετέριες, ενώ κάναμε τα παιδιά μας σερβιτόρους και ντελιβεράδες με πτυχία και διδακτορικά...

Πολιτική ασκείς ώστε να μην ξανακυλήσει η χώρα στη στασιμότητα και στη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Να ασφαλιστούμε, να αντισταθμίσουμε τους κινδύνους από τις κρίσεις που έγιναν κανονικότητα.

Ας χωνέψουμε πρώτα ένα απαράβατο οικονομικό αξίωμα: όταν φοβίζεις το καλό χρήμα (υπάρχει και κακό), αυτό εξαφανίζεται, κρύβεται, αποθησαυρίζεται.

Και αν αυτό έπρεπε να είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη μιας υπερχρεωμένης οικονομίας, με υπερσυσώρευση πλούτου από τους λίγους, υπάρχει μια άλλη συνθήκη που εσκεμμένα βολευόμαστε να αγνοούμε (στην Ελλάδα των πολλών μαγαζιών και των πολλών γραφείων): μόνο το υγιές, το καλό χρήμα, γεννάει βιώσιμες δουλειές και διαχέει τον πλούτο.

Πριν, λοιπόν, από τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ανάπτυξη αλλά κυρίως πριν από τις εξαγγελίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αναγκαία καινοτομία φρονώ ότι είναι παρεμβατική: να παταχθεί η ισχυρή στρέβλωση της αγοράς που διέρρηξε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

Να καταργηθεί δηλαδή στη ρίζα της αυτή η αρχέγονη άρρωστη εμμονή τής δήθεν ευφυούς επιχειρηματικότητας, αυτή η δήθεν υψηλή ευρηματικότητα του Νεοέλληνα, συγκριτικά με την περιορισμένη παραγωγική καινοτομία της δημιουργικής φαντασίας.

Τι εννοώ. Οι αληθινοί πυλώνες ανάπτυξης της χώρας πίσω από τα κοινοτικά επιδοτούμενα κεφάλαια και πίσω από το φθηνό σε κόστος δανεικό ευρώ των τραπεζών, επί δεκαετίες, ήταν κυρίως τρεις:

● το καθεστώς των μεταχρονολογημένων επιταγών (που γέμισε με φέσια την αγορά και εκτόπισε το πραγματικό χρήμα για πολλά χρόνια),

● το σύστημα των εικονικών μετοχικών κεφαλαίων και της ίδρυσης εταιρειών με μπροστινούς (τα περίφημα ριχτάδικα με το ζ της ταμειακής, που τελικά γεννούσαν απλήρωτους φόρους, χρέη και εισφορές),

● η σαθρή λοκομοτίβα της οικοδομής με την σιωπηρή συνεννόηση σε φοροαποφυγή μεταξύ τραπεζών, κατασκευαστών και δανειοληπτών, σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια (που εκχωρούνταν σε υψηλές εμπορικές τιμές ενώ τα συμβόλαια πώλησης των ακινήτων γίνονταν σε χαμηλές αντικειμενικές τιμές).

Η χώρα πριν από την πρόσφατη χρεοκοπία της ζούσε μέσα σε ένα καθεστώς win-win για τους περισσότερους αλλά όχι για το σπάταλο –κυρίως σε εξοπλιστικά– και υπερδιογκωμένο κράτος, γεμάτο με υπεράριθμους και επιδόματα σε άσκοπες δημόσιες υπηρεσίες γραφειοκρατικού σκότους.

Η οικονομία επιβίωνε εικονικά επειδή οι κυβερνήσεις ασκούσαν το αιώνιο και ευφυές trading: εκχωρώντας ομόλογα στις τράπεζες το Δημόσιο άνοιγε την τρύπα του ολοένα και περισσότερο αυξάνοντας το χρέος για τις επόμενες γενιές.

Αυτός ο συνδυασμός στρεβλής επιχειρηματικότητας και μόνιμης θεσμικής συμπαιγνίας φαίνεται ότι συνεχίζεται. Απόδειξη, η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους και λόγω φυσικά της άσκοπης ύφεσης και λιτότητας των μνημονίων.

Και το συμπεριφορικό παίγνιο πίσω από αυτό το διαχρονικό σκηνικό πολλαπλασιάζεται σήμερα σε μικρότερες κλίμακες μέσα στην οικονομική επικράτεια.

Η πλήρης συσχέτιση μεταξύ μιας ελίτ που ελέγχει και ελέγχεται από την άρχουσα τάξη της εξουσίας, μεταφέρεται ως συμβολική αρχή, ως αξίωμα και παγιωμένη νοοτροπία εντός της μικροδομής της αγοράς (και τελικά εντός της κοινωνίας): οι μικρομεσαίοι κοντά στην πολιτική ελίτ εισέρχονται σε δήθεν κλάδους απόδοσης με δανεικά και αγύριστα (ή επιδοτούνται για μη βιώσιμες επιχειρήσεις).

Αυτή η μιμητική επιθυμία της δικτύωσης και της πρόσβασης –με όλα τα δεινά που συνεπάγεται, όπως η διασπάθιση δημόσιου χρήματος– συνεχίζεται ως μεταστατικό σύμπτωμα.

Εκείνοι που θέλουν να πλουτίσουν γρήγορα και δήθεν έξυπνα, θα εξακολουθούν να μην παραδειγματίζονται, να μη διακατέχονται από ορθολογικές επιλογές και ρεαλιστικά σχέδια, αφού βλέπουν την κρυφή μοιρασιά (από τράπεζες και κράτος) του μεγάλου κεφαλαίου σε λίγους να συνεχίζεται. Το ζητούμενο στον τόπο είναι να παταχθεί αυτή η νοοτροπία, αλλά κυρίως να μειωθεί στη νεολαία ο χρηματο-οικονομικός αναλφαβητισμός. Μόνο έτσι θα εξαλειφθούν τα στρεβλά στερεότυπα στο επιχειρείν. Με ένα τέτοιο σύνθετο ανορθολογικό σκηνικό, και φυσικά με μέτριες ώς ανίκανες πολιτικές ηγεσίες, ξαναλέω: γεμίσαμε ταβέρνες και καφετέριες και κάναμε τελικά τα παιδιά μας σερβιτόρους και ντελιβεράδες με πτυχία και διδακτορικά...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Να σχεδιάσουμε την αντιστάθμιση των κινδύνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας