• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.1°C / 33.5°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 33.0°C
  4 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.7°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.3°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  4 BF
  39%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 32.4°C
  3 BF
  31%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.6°C / 33.3°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 33.1°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  42%

Η πραγματική Ευρώπη των αξιών, όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «είναι… ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους»

AP Photo / Philippos Christou

Η «νησιωτική» πρόκληση της κοινωνικής Ευρώπης

 • A-
 • A+

Καθημερινά γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η μεταναστευτική κρίση που βιώνουμε έντονα στο Αρχιπέλαγος δεν αφορά κάποιες ξεχωριστές χώρες, αλλά την Ευρώπη ως σύνολο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επίσης συνειδητοποιούν, επιτέλους, ότι το δράμα των προσφύγων δεν μπαίνει σε «καλούπια», ούτε ρυθμίζεται από μια ομάδα εξουσίας που απαιτεί να ευθυγραμμιστούν όλοι με την κυρίαρχη ιδεολογία, λες και είναι ακόμα ένα project.

Η εποχή των ατέρμονων συζητήσεων για τη μεταναστευτική κρίση και τις ευρωπαϊκές αξίες, για μακροπρόθεσμα σχέδια και πρωτοβουλίες, ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα του Αιγαίου, των μεσογειακών κυμάτων προσφύγων στην Ιταλία, στα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Βουδαπέστη, στη Βιέννη, στο λιμάνι του Καλέ…

Η επιστροφή της Ευρώπης, καθυστερημένη αλλά με συγκεκριμένη πλέον ατζέντα όπως φάνηκε από τις τελευταίες εξελίξεις, θα πρέπει να πείσει για την ειλικρίνεια και τις προθέσεις της. Οχι μόνο από την οικονομική πλευρά, χωρίς να υποτιμηθεί η συνεισφορά της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών κρατών στη διευθέτηση του προβλήματος.

Οι νησιώτες θα επιδοκιμάσουν την επιστροφή στις βασικές αρχές της Ευρώπης, που υπογραμμίζει τη σημασία της πραγματικής αλληλεγγύης στη διαμόρφωση των επιτευγμάτων της Ενωσης. Οπως επίσης θα θεωρηθεί θετική εξέλιξη η ενεργοποίηση των μηχανισμών χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες και η κατάλληλη διαχείριση του κύματος προσφύγων που πλημμυρίζει τα νησιά μας από τις αρχές του 2015.

Ταυτόχρονα η κρίση αυτή δίνει μια μοναδική ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό σύστημα, να αποκτήσει πραγματικό νόημα η φράση «είμαι αλληλέγγυος» και στο παρόν και στο μέλλον. Σε όλους μας. Κυρίως όμως στην ευρωπαϊκή θεσμική ελίτ που αντιμετωπίζει το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα με σύνθετους γραφειοκρατικούς όρους.

Τα πράγματα είναι πιο απλά στην κατανόηση των Ευρωπαίων πολιτών. Η πραγματική Ευρώπη των αξιών, όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «είναι… ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους».

Το οποίο σε απλά λόγια σημαίνει αυτό που στα νησιά μας φωνάζουμε εδώ και μήνες: για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή λύση και άμεσα! Η αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος θα γίνει πιο αποτελεσματική στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρώπης.

Δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργική μόνο εθνική λύση. Ειδικά στο νότιο Αιγαίο είναι απαραίτητη η συνεργασία. Η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων αλληλεγγύης θα ενισχύσει σημαντικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες των προηγούμενων μηνών για τη δημιουργία των κατάλληλων δομών, τη διαμόρφωση οργανωμένων χώρων προσωρινής φιλοξενίας και τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τέλος, υπάρχει και το δικό μας καθήκον ως πολιτών, ως ανθρώπων με αξίες και ιδανικά. Να μην κλείσουμε τα μάτια στα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά μας. Να αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στη μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση.

Να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας σύμφωνα με τους κανόνες που έχουμε διαμορφώσει από κοινού στην Ε.Ε., με ουμανισμό και στη βάση των πολιτισμικών αξιών και των καλύτερων παραδόσεων των λαών της Ευρώπης.

* βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λίγο πριν από την άφιξη της ακροδεξιάς διεθνούς
Το πολιτικό παιχνίδι για το μέλλον των θεσμών της Ε.Ε. μπαίνει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση. Οι συνεχόμενες επιθέσεις του Ματέο Σαλβίνι προς τον Εμανουέλ Μακρόν, πολύ οργανωμένες για να είναι τυχαίες,...
Λίγο πριν από την άφιξη της ακροδεξιάς διεθνούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;
Το ανοιχτό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει να διαχειριστεί το προσφυγικό. Θα τολμήσει να αλλάξει ρότα; Ειναι πλέον εμφανές ότι συζητάμε για δύο μόνο στρατηγικές, την πεπατημένη...
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
Το σχέδιό του για το προσφυγικό, που έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σε επίσημη συνέντευξη, παρά το γεγονός...
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
ΕΥΡΩΠΗ
Οι εθνικιστές του Βίζεγκραντ πιέζουν ασφυκτικά την Ιταλία
Ούτε... ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους πρόσφυγες οι ακραίοι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι οποίοι όχι μόνο παραβαίνουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τις...
Οι εθνικιστές του Βίζεγκραντ πιέζουν ασφυκτικά την Ιταλία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρώπη: αναζητείται έμπνευση
Η έμφαση που λείπει και –με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό– αναζητείται στις μέρες μας είναι στο αξιακό κομμάτι της Ενωσης, αυτό που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να συσπειρώσει εκ νέου τους πολίτες της....
Ευρώπη: αναζητείται έμπνευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας