• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.4°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.3°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.8°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 11.5°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  86%

Η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου είναι μόνο ένα, σημαντικό ασφαλώς, μέρος του προβλήματος

ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ακόμη μία ευκαιρία

 • A-
 • A+

Μούδιασμα και απογοήτευση. Τα δύο αυτά συναισθήματα διακατέχουν πολλούς από εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στις δημοσκοπήσεις και στην πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του. Για πολλούς μάλιστα, ιδιαίτερα νέους, η απελθούσα κυβέρνηση συμβιβάστηκε, τους «πρόδωσε».

Η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου είναι μόνο ένα, σημαντικό ασφαλώς, μέρος του προβλήματος. Εξίσου απτή, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε δοκιμαζόμενες ομάδες, είναι η μη ικανοποίηση από τις κυβερνητικές επιδόσεις του τελευταίου επτάμηνου. Χωρίς να περιμένουν θαύματα, πολλοί προσδοκούσαν καλύτερη διαχείριση ώστε να γίνει λιγότερο δυσβάστακτη η καθημερινότητα. Αλλά και εκεί όπου έγιναν σοβαρότερες προσπάθειες, όπως στα προγράμματα απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας, αυτές δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής μέσα στο γενικότερο κλίμα.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγε τις δύο παιδικές αρρώστιες του πολιτικού μας συστήματος: Δεν απάντησε στο ερώτημα της σχέσης κόμμα/κράτος και έγινε πιο αρχηγικό. Δεν φτάσαμε βέβαια στο κομματικό κράτος, όπως επί ΠΑΣΟΚ, ή στο οικογενειακό κράτος, χαρακτηριστικό των κυβερνήσεων της Ν.Δ., αλλά τα όρια ανάμεσά τους δεν ήταν αρκούντως καθαρά. Ετσι ζημιώθηκαν και τα δύο.

Το κόμμα αποδυναμώθηκε, δεν έλεγξε την εξουσία, δεν παρήγαγε πολιτική. Οσο για το κράτος, οι περισσότεροι μηχανισμοί έμειναν ανέπαφοι, σαν να κυβερνούσαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Η αποδυνάμωση του κόμματος, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποχώρηση μέρους του, σε συνδυασμό με τις έκτακτες συνθήκες διακυβέρνησης και τη χαρισματική φυσιογνωμία του Αλ. Τσίπρα έγειραν κι άλλο την πλάστιγγα υπέρ του ηγέτη, κόντρα στις ιδεολογικές αρχές της Αριστεράς.

Θα οδηγήσουν τα παραπάνω στην «αριστερή παρένθεση»; Ούτε η εικόνα των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα των πιο ανταγωνιστικών, ούτε η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή. Η Λαϊκή Ενότητα δεν φαίνεται να έχει δυναμική και προοπτική. Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ δεν κομίζουν κάτι νέο, δεν ενθουσιάζουν. Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμη κάποιες ρίζες στα λαϊκά στρώματα, αλλά βαραίνει πάντα η κληρονομιά του Ευάγγ. Βενιζέλου.

Οσο για τη Ν.Δ., ο «λαϊκός» λόγος του Β. Μεϊμαράκη δεν φτάνει για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε καραμανλικούς και νεοφιλελεύθερους. Δύσκολα, όπως μαρτυρά η συζήτηση περί «άχρηστων» και «χρήσιμων», ξεπερνιέται η σαμαρική πρακτική κονιορτοποίησης του κοινωνικού σώματος και ενδο-αντιπαράθεσής τους είτε για την αλληλεξουδετέρωσή του είτε για την προσέλκυση αντίπαλων ομάδων.

Τέλος, δύσκολα θα προσελκύσει νέους ψηφοφόρους χωρίς έναν προγραμματικό λόγο ο οποίος δεν θα υπαγορεύεται από υπολογισμούς της συγκυρίας, όπως ενδεικτικά οι απλουστευτικές δηλώσεις στελεχών της για τους πρόσφυγες.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προβάλλει δύο επιχειρήματα που ικανοποιούν το αίσθημα τμήματος των ψηφοφόρων. Δεν παραδόθηκε αμαχητί, όπως οι προκάτοχοί του, αλλά διαπραγματεύτηκε σκληρά, γεγονός που του επιτρέπει να ισχυριστεί ότι θα συνεχίσει να μάχεται. Και έδωσε απτά σημάδια φιλολαϊκής πολιτικής τα οποία στο μέλλον θα συνεχιστούν με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Προφανώς τα επιχειρήματα αυτά ούτε την απογοήτευση εξαλείφουν ούτε το μούδιασμα. Απλά συνιστούν εργαλεία για την επιζητούμενη συσπείρωση των ψηφοφόρων. Το ενδεχόμενο της συσπείρωσης, καθόλα πιθανό ανάλογα με την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας, θα έχει τρεις σημαντικές συνέπειες. Θα σταματήσει, πρώτα απ’ όλα, το διαδεδομένο, παρότι αφελές, επιχείρημα διαφόρων κομμάτων περί εξαπάτησης των ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά δεύτερον, θα διαπιστώσουμε ότι οι ψηφοφόροι δεν στερούνται γνώση και κρίση και η εκλογική τους προτίμηση είναι παράγωγο πολλών παραγόντων. Τέλος, η ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή ούτε στον υποψήφιο βουλευτή ούτε στα κόμματα ούτε στην κυβέρνηση. Είναι σύμβαση περιορισμένης διάρκειας, ανανεώσιμη ή μη ανάλογα με τη χρήση της.

Με την έννοια αυτή η πιθανή ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγνωσθεί ως ακόμη μία ευκαιρία για δύο κυρίως πράγματα. Για τη βελτίωση της καθημερινότητας και για βαθιές τομές με στόχο μια σύγχρονη, ανοιχτή, δικαιότερη κοινωνία, με περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Με άλλα λόγια, η νέα κυβέρνηση οφείλει να συνδυάσει παρόν και μέλλον, να είναι αποτελεσματικότερη στη διαχείριση της καθημερινότητας και να προωθήσει ρηξικέλευθες τομές. Εν κατακλείδι, να αποδειχτεί καλός διαχειριστής, προοδευτική, αριστερή.

* καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
Η κρίση δημιούργησε στη χώρα έναν νέο διπολισμό που στερούνταν ξανά την ιδεολογική αναφορά. «Μνημόνιο» και «αντιμνημόνιο» θόλωσαν τις ιδεολογικές διαφορές και έφεραν στο προσκήνιο δύο νέα στρατόπεδα. Οι...
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
Η χρόνια κρίση που βιώνουμε, η φθορά των θεσμών, η αμφισβήτηση των αξιακών κωδίκων, η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, η αναποτελεσματικότητα των μνημονιακών επιλογών, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και τα...
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο είναι το κομματικό σύστημα της κρίσης;
Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης έγινε αντιληπτό ότι ο παλιός δικομματισμός που εξέθρεψαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είχε εξ ολοκλήρου καταρρεύσει. Αυτό που παραμένει ωστόσο ασαφές είναι ποιο κομματικό σύστημα ήρθε...
Ποιο είναι το κομματικό σύστημα της κρίσης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυταπάτες ή ψέματα;
Το «πρώτη φορά Αριστερά» δεν αναφέρεται απλώς σε κάτι καινούργιο, μια τομή στον χρόνο, αλλά αποτελεί την αναδρομική δικαίωση όσων είχαν κερδίσει την εξουσία στο παρελθόν καθαρά και με το σπαθί τους, αλλά οι...
Αυταπάτες ή ψέματα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας