• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.1°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.3°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.3°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.1°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 10.8°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  5 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  4 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.9°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 8.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.4°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.4°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.4°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  82%

Αποτελούν όνειδος για την Ε.Ε. οι δραματικές σκηνές που εκτυλίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα εξωτερικά σύνορά της

AP PHOTO/ Bela Szandelskzy

Οι τεράστιες ευθύνες της Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Το τριών ετών προσφυγόπουλο από τη Συρία, Αϊλάν Κουρντί, πνίγηκε μαζί με άλλους έντεκα πρόσφυγες, ανοιχτά της Κω κατά τη διάρκεια του θανατηφόρου ταξιδιού από την κόλαση της εμφύλιας ένοπλης σύρραξης προς την ευρωπαϊκή γη της Επαγγελίας και προστέθηκε στη μακάβρια λίστα των συνανθρώπων μας που έχουν χαθεί προσπαθώντας να γλιτώσουν απ’ τη δίνη των πολέμων και αυταρχικών καθεστώτων.

Το προσφυγικό δράμα κορυφώνεται και καθημερινά κατακλυζόμαστε από τραγικές εικόνες ναυαγίων και πτωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Η απροθυμία, για μικροπολιτικούς κυρίως λόγους, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών-μελών της να αντιμετωπίσουν τη ραγδαίως επιδεινούμενη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και ιδίως η παντελής απροθυμία χάραξης ασφαλών εναλλακτικών διαδρομών έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε θαλάσσιο νεκροταφείο ανθρώπων και ονείρων.

Ηδη εδώ και πολλά χρόνια, το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) υποστηρίζει και προωθεί, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, τη θέση ότι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος απαιτούνται η ουσιαστική αναθεώρηση του συστήματος «Δουβλίνο» και η ειλικρινής αποτελεσματική συνεργασία όλων των αρμόδιων οργανισμών, ούτως ώστε να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η κατάφωρη και συνεχιζόμενη παραβίαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Επιβάλλονται άμεσα οικονομική ενίσχυση των χωρών που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου, δημιουργία υποστηρικτών δομών αξιοπρεπούς διαβίωσης στα σημεία εισόδου, επίσπευση των διαδικασιών ταυτοποίησης και χορήγησης διεθνούς προστασίας και κυρίως δίκαιη κατανομή των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Περαιτέρω, η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αρκείται στην ανέξοδη καταδίκη –ορθή κατά τα λοιπά– των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, χωρίς ούτε η ίδια ούτε ευρύτερα η διεθνής κοινότητα να εξασφαλίζουν στα θύματα τις απαραίτητες νόμιμες εναλλακτικές ασφαλείς διαδρομές, σε συνδυασμό βέβαια με μια αποτελεσματική πολιτική καταστολής του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος εμπορίας ανθρώπων.

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν απαλλάσσονται των ιστορικών ευθυνών τους όλοι αυτοί που με τις εγκληματικές πολιτικές τους γέννησαν πολέμους, αλλά και αυτοί που παραβιάζοντας τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, όπως π.χ. πρωτόκολλα επανεισδοχής, μετακυλούν το «βάρος» των προσφύγων σε άλλες χώρες.

Αποτελούν όνειδος για την Ε.Ε. οι δραματικές σκηνές που εκτυλίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα εξωτερικά σύνορά της.

Ας ελπίσουμε ότι, μετά το παγκόσμιο σοκ που έχει προκαλέσει η δημοσίευση της τραγικής φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν Κουρντί που κείται πνιγμένος στα τουρκικά παράλια, η Ευρώπη θα αντιδράσει, επιτέλους, υπέρ των προσφύγων με πράξεις και όχι με μεγαλοστομίες, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει απλώς μετατραπεί σε μια περιχαρακωμένη Ευρώπη-φρούριο!

Μη λησμονούμε ότι οι πρόσφυγες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για τον κύριο λόγο ότι είναι αδύνατο να ξεριζώσεις μέσα από τον άνθρωπο την ανάγκη του για ζωή και ελπίδα.

* Διευθυντής Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

** Επιστημονικός συνεργάτης Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια Ευρώπη ενωμένη κατά των προσφύγων
Πολλοί παρατηρητές θεωρούν πως η πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ έχει επιφέρει βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην «παλιά Ευρώπη» και τις λεγόμενες χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ. Η απροθυμία των χωρών αυτών να δεχθούν...
Μια Ευρώπη ενωμένη κατά των προσφύγων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρώπη: αναζητείται έμπνευση
Η έμφαση που λείπει και –με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό– αναζητείται στις μέρες μας είναι στο αξιακό κομμάτι της Ενωσης, αυτό που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να συσπειρώσει εκ νέου τους πολίτες της....
Ευρώπη: αναζητείται έμπνευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκείμενα δικαιωμάτων οι πρόσφυγες και όχι «αντικείμενα» για εγκλεισμό και επαναπροώθηση
Την ίδια στιγμή που τα προσφυγικά/μεταναστευτικά κύματα φαίνεται να μετακινούνται ξανά, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί τους πάνω από 60.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες με διευθετήσεις ποικίλων μορφών,...
Υποκείμενα δικαιωμάτων οι πρόσφυγες και όχι «αντικείμενα» για εγκλεισμό και επαναπροώθηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόσφυγες, κράτος και εθελοντές
Η διαχείριση μιας μεγάλης κρίσης δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση. Αποκαλύπτει με τον χειρότερο τρόπο τις δομικές ανεπάρκειες και πολιτικές αγκυλώσεις του μηχανισμού που τη διαχειρίζεται. Η χώρα μας αντιμετωπίζει...
Πρόσφυγες, κράτος και εθελοντές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενάντια στην καταστολή και τα στρατόπεδα που ετοιμάζει η Ε.Ε.
Μόνο όποιος εθελοτυφλεί στη σκλήρυνση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής δεν μπορεί να δει ότι το αποκαλούμενο «προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα» όχι μόνο δεν έχει ένα ορατό τέλος, αλλά ότι αποτελεί...
Ενάντια στην καταστολή και τα στρατόπεδα που ετοιμάζει η Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;
Το ανοιχτό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει να διαχειριστεί το προσφυγικό. Θα τολμήσει να αλλάξει ρότα; Ειναι πλέον εμφανές ότι συζητάμε για δύο μόνο στρατηγικές, την πεπατημένη...
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας