Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 30.2°
4 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.0° 29.3°
3 BF
53%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
32°C
34.3° 29.0°
1 BF
49%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
35%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
4 BF
43%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
31.0° 31.0°
3 BF
81%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
27°C
27.4° 27.4°
1 BF
36%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 30.7°
1 BF
33%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
31.0° 26.8°
4 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.9°
4 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 25.8°
5 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
29°C
28.7° 27.9°
1 BF
58%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
4 BF
58%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.1° 29.0°
3 BF
31%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
31.0° 28.5°
2 BF
39%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.6°
4 BF
73%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
32.1° 29.0°
2 BF
21%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 27.3°
0 BF
70%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
30.7° 30.7°
2 BF
69%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.6° 23.6°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

O μεταμφιεσμένος νεοναζισμός του 21ου αιώνα

Ο Χαβιέρ Μιλέι, Αργεντινός πολιτικός ηγέτης του ακροδεξιού σχήματος «Libertarios» («Ελευθεριακοι»), το οποίο αυτή την περίοδο λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις 12%-15%, υποστηρίζει τη νόμιμη αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων και ζητάει συνταγματική αναθεώρηση στην Αργεντινή, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, αφού θεωρεί ότι η ελεύθερη αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων είναι ακόμη μία «ελεύθερη» οικονομική αγορά. Μια παρεμφερής (πιο ακραία βέβαια) πρόσφατη πρόταση από τη Δεξιά στην Ελλάδα, να υπάρχει κοστολόγηση για τους καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο και η δημόσια υγεία να μην επιβαρύνεται, φιλοσοφικά βρίσκεται στον ίδιο παραλογισμό...

Ο συγκεκριμένος Αργεντινός ακροδεξιός πολιτικός ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι αν απελευθερωνόταν αυτή η αγορά, οι μεταμοσχεύσεις θα λειτουργούσαν πολύ καλύτερα. Ταυτόχρονα, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε τράπεζες, funds και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να βγουν από την ακραία φτώχεια σώζοντας τις κατοικίες τους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τις μικρές αγροτικές τους επιχειρήσεις που είναι καταχρεωμένες. Εάν ένα άτομο έχει την οικονομική ανάγκη να πουλήσει ένα όργανο για να επιβιώσει, αυτή η απόφασή του δεν πρέπει να έχει συνταγματικούς ή νομικούς περιορισμούς και εμπόδια. Αυτή είναι η πεμπτουσία της ελεύθερης οικονομίας, δηλώνει ο ακροδεξιός ηγέτης.

Η ελευθεριακή πρόταση του Αργεντινού ακροδεξιού πολιτικού και ηγέτη είναι να θεωρηθεί η αγορά και η πώληση οργάνων ως μια άλλη «φυσιολογική» αγορά που θα βασίζεται στην απόλυτη αυτονομία ιδιωτών, δηλαδή στην «ελευθερία» που έχουν οι άνθρωποι να παίρνουν αποφάσεις. Υπό αυτή την έννοια, οι «Ελευθεριακοί», όπως ονομάζεται το ακροδεξιό κόμμα του Χαβιέρ Μιλέι, υποστηρίζουν ότι ο καθένας διαθέτει την ιδιοκτησία του σώματός του (και, επομένως, των σωματικών του οργάνων).

Με άλλα λόγια, ο δωρητής θα μεταβιβάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας μέσω εμπορικής συναλλαγής σε παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα και θα αποκομίζει μεγάλο οικονομικό όφελος από τη συναλλαγή του με ιδιώτη ή επιχείρηση που θα ήθελε να αγοράσει με διαδικασίες πλειστηριασμού, ανεβάζοντας στα ύψη τα εν λόγω όργανα!

Η «απελευθέρωση» της αγοράς ανθρώπινων οργάνων μετατρέπει τον άνθρωπο σε άβουλο αντικείμενο ακραίας εμπορευματικής και ταξικής εκμετάλλευσης που παραβιάζει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και σβήνει από τον χάρτη της διεθνούς νομιμότητας τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται σε συνταγματικές και νομικές πτυχές στην πλειονότητα χωρών-μελών και σε πλειάδα διεθνών οργανισμών.

Βέβαια, σε παγκόσμιο επίπεδο η αγοραπωλησία οργάνων ανθεί παράνομα στις σκοτεινές σελίδες του διαδικτύου, όπου οι εξαθλιωμένες οικογένειες σε Ινδία (πρώτη χώρα στον κόσμο σε παράνομες πωλήσεις οργάνων), Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία θα είναι τα «stock» ανθρώπινων οργάνων για τους ολιγάρχες και τις επιχειρήσεις τους ανά τον κόσμο. Αφού οι χώρες τους ήδη έχουν λεηλατηθεί από την αποικιοκρατία και τον Ιμπεριαλισμό, μετά τις πρώτες ύλες τους, σειρά έχουν οι άνθρωποι...

Ακόμη και σε αυτές τις λεπτές και βαθιές φιλοσοφικές νομοτέλειες που καθορίζουν τη ζωή και τον θάνατο, σήμερα, με οδικό χάρτη τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τα νεοναζιστικά και ακροδεξιά μορφώματα πρωτοστατούν σε μια πορεία που θα οδηγήσει σε κούρσα αγοραπωλησίας εμβρύων, ανθρώπινων οργάνων κ.λπ., σε μια εποχή όπου οι «θεωρίες συνωμοσίας» αποκτούν πρακτική εφαρμογή σε έναν παρηκμασμένο καπιταλισμό, που οδηγεί τη ζωή στον πλανήτη στο τέλος της (όχι μόνο μέσω των συμβατικών πολέμων ή με τα πιθανά πυρηνικά ολοκαυτώματα).

Εάν η δικιά μας Αριστερά αποκτήσει την κουλτούρα της ενότητας και κατορθώσει να υπερβεί την αδυναμία της να αντισταθεί στις καπιταλιστικές αξίες και πολιτικές πρακτικές, δεν θα σταθεί εμπόδιο στον νεοφιλελεύθερο οικονομικό φασισμό και στην επέλασή του στον 21ο αιώνα, αλλά θα μπορέσει ξανά να εμπνεύσει και να κερδίσει τις καρδιές και το μυαλό των λαϊκών τάξεων. Θα πρέπει πρώτα οι αξίες της να ηγεμονεύσουν – αυτό είναι το σημερινό διακύβευμα. Οι εφιάλτες της εποχής μας ήδη πλασάρονται από τα τηλεοπτικά ριάλιτι, μόνο που τώρα δεν θα είναι απλά τηλεοπτικά σόου· θα είναι κοινωνικός εκφασισμός. Η επέλαση της Ακροδεξιάς στη χώρα μας φέρνει ήδη τα πρώτα μηνύματα...

*Πρώην αναπλ. υπ. Εθνικής Αμυνας και πρώην βουλευτής στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Σήμερα είναι μέλος της Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτη Αριστερά

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
O μεταμφιεσμένος νεοναζισμός του 21ου αιώνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας