Φωτεινό ορόσημο του νικηφόρου «Ελληνικού Μάη» του ’63 αποτέλεσε η ίδρυση της Νεολαίας Λαμπράκη στις 9 Ιουνίου 1963. Ιδού τι δήλωνε στο περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης» (Φεβρουάριος 1964) ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνησης, Μίκης Θεοδωράκης:
«Οι νέοι που αποτέλεσαν την Κίνηση Λαμπράκη ήταν οι ίδιοι που έκαναν τους αγώνες για το 15% στην Παιδεία και το 1-1-4. Οι νέοι που τη μέρα της κηδείας του ήρωα ορκίστηκαν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους για να περιφρουρήσουν τα ιδανικά, που γι’ αυτά έπεσε και δοξάστηκε ο Λαμπράκης.
Η ημέρα της κηδείας του Λαμπράκη είναι ορόσημο στους αγώνες του λαού μας. Ηταν το σημάδι που έδειξε την εξάντληση της υπομονής του λαού μας μπροστά στην ανοιχτή απειλή του φασισμού και των τρικύκλων.
Γι’ αυτό και η Κίνησή μας δεν ήταν κάτι φτιαχτό, κάτι που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα μιας ομάδας ή ενός προσώπου. Η Κίνηση Λαμπράκη ήταν μια φυσική συνέπεια, μια ανάγκη, ένα ρεύμα που ήθελε ένα μέσο, ένα όργανο για να εκφραστεί, μια ιδέα που ζητούσε να υλοποιηθεί.
Και η θέση μου μέσα στην Κίνηση Λαμπράκη είναι πάλι φυσική. Δεν επιβλήθηκα, δηλαδή, επικεφαλής τους τεχνητά αλλά φυσιολογικά, με τους αγώνες μου, με τα τραγούδια μου. Τα παιδιά που βρέθηκαν μέσα στην Κίνηση είναι νέοι με προβληματισμό, με ιδανικά, με κοινωνική συνείδηση, με αυτοπεποίθηση. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή η Κίνησή μας στάθηκε ένα μαζικό δημοκρατικό όργανο πάλης για το τσάκισμα του φασισμού, για το σπάσιμο της τρομοκρατίας. Γιατί το σπάσιμο της τρομοκρατίας είναι έργο του λαού μας, της νεολαίας μας, των Λαμπράκηδων.
Με το παράδειγμά μας, τη δουλειά μας και τους αγώνες μας, καταφέραμε να ’χουμε σήμερα και στα πιο απίθανα και μακρινά χωριά 50 και 100 και περισσότερους οργανωμένους νέους…
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχουν σήμερα Λαμπράκηδες, χωρίς ποτέ να πάει κανείς στο χωριό τους για να τους μιλήσει, να τους οργανώσει, να τους καθοδηγήσει. Απλώς και μόνο γιατί έτυχε να ακούσουν ή να διαβάσουν πως υπάρχει Κίνηση Λαμπράκη, χωρίς να διαβάσουν ούτε διακήρυξη ούτε πρόγραμμα, έφτιαξαν στο χωριό τους ένα τμήμα της Κίνησης. Και η δημοκρατία που κερδίσαμε είναι επίτευγμα αυτής της πάλης και αυτών των αγώνων.
Από εδώ και πέρα, λοιπόν, εμείς κοιτάζουμε κατ’ ευθείαν τον στόχο μας που είναι εκπολιτισμός. Καθορίσαμε και το πρόγραμμά μας και το ανακοινώσαμε… Και προχωράμε».
* Συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Γρηγόρη Λαμπράκη