Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκλημα και τιμωρία

Σήκωσαν το λάβαρο του «όχι» στα μνημόνια οι διαφωνήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ

PHASMA / Γ.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Εγκλημα και τιμωρία

  • A-
  • A+

Σαν τον Ρασκόλνικοφ του Ντοστογιέφσκι, θα χρειαστούν χρόνο για να συνειδητοποιήσουν το έγκλημά τους κατά της Αριστεράς, του λαϊκού κινήματος και της δημοκρατίας όσοι, σε μια κρίσιμη στιγμή ενός εθνικού αγώνα, κατάφεραν την πισώπλατη μαχαιριά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Εκείνο που θα περιορίσει, ως προς αυτούς, τις συνέπειες της πράξης τους θα είναι η τιμωρία τους στις επικείμενες εκλογές για την επιπόλαιη και ανεύθυνη ενέργειά τους.

Αν, αντίθετα, οι πολίτες τούς ψηφίσουν, θα είναι σαν να τους επιβραβεύουν. Αλλά μια κοινωνία, ως συλλογική βούληση με τη θεσμική της έκφραση, δεν μπορεί να ενεργεί υπέρ της ανευθυνότητας όσων αποσχίστηκαν και ενάντια στην πολιτική υπευθυνότητα που επέδειξε ο πρωθυπουργός αποτρέποντας την καταστροφή.

Οι… σούπερ αριστεροί, λοιπόν, της ΛΑ.Ε., από τη μία ρίχνουν την κυβέρνηση αποστερώντας της τη δεδηλωμένη πλειοψηφία στη Βουλή, κι από την άλλη την κατηγορούν ότι «πάει άρον άρον σε εκλογές»! Η απρέπεια, εξάλλου, του Λαφαζάνη απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν θεσμό, που μέσα στη γενική κατάπτωση της πολιτικής μας ζωής κράτησε το κύρος του ώς τώρα με τη συμβολή όλων των κομμάτων, δείχνει πολλά για την ποιότητα του ανδρός και την τακτική που πρόκειται να ακολουθήσει.

Ωμός εκβιασμός και βάναυσες απειλές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί; Διότι ο Πρόεδρος δεν συμφώνησε μαζί του -όπως και με τον ηγέτη της Ν.Δ.- να κάνει τις εκλογές στις 27 και όχι στις 20 Σεπτεμβρίου! Και ακόμη, επειδή δεν τους έκανε τη χάρη να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, για να διαπιστωθεί ότι η σύγκληση αυτή δεν είχε κανένα νόημα.

Μη ματαιοπονείτε ρωτώντας τους υπερεπαναστάτες ποια ήταν η εναλλακτική λύση απέναντι στην απόφαση του πρωθυπουργού. Δεν τους ενδιαφέρει να έχουν απάντηση. Αλλες οι βλέψεις τους. Ο… αρχηγός κινήθηκε από μωροφιλοδοξία, κάποιοι από πίστη στον αρχηγό, άλλοι παρασυρμένοι, όπως θα έλεγε ο Θουκυδίδης, από τη γοητεία τού «όχι», και κάποιοι που θεωρούνται σοβαροί άνθρωποι μάλλον μας οφείλουν μιαν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Σήκωσαν οι διαφωνήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ το λάβαρο του «όχι» στα μνημόνια. Αλλά μήπως είναι ο λαός υπέρ των μνημονίων;! Οχι βέβαια, θα μου πεις. Αλλά τότε γιατί δεν θέλει να βγούμε από την ευρωζώνη και από την Ε.Ε.; Προφανώς για τον ίδιο λόγο που ανάγκασε και τον πρωθυπουργό του να δώσει, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του λαού, τη μάχη μέχρις εσχάτων (ποιος το αμφισβητεί αυτό;) αλλά όχι μέχρι της εξόδου από την ευρωζώνη.

Την ώρα που κράτη-γίγαντες συνασπίζονται (BRICS), για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάποιοι ζητούν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Με ποια ικανότητα, με ποια επάρκεια και με ποιους συμμάχους; Ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό πολύ καλά, πράγμα για το οποίο πολλοί εκπλήσσονται...

Υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην υπογραφή που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, αφενός, και στην αποδοχή των μνημονίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφετέρου: Ο πρωθυπουργός υπέγραψε «με το πιστόλι στον κρόταφο» ένα μνημόνιο στο οποίο δεν πιστεύει και γι’ αυτό είναι βέβαιο ότι θα κάνει με τη στήριξη του λαού τα πάντα για να μετριάσει -στον βαθμό που δεν μπορεί να τις ακυρώσει- τις εξ αυτού βαριές συνέπειες, ενώ για τις προηγούμενες κυβερνήσεις τα μνημόνια είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της ιδεολογίας τους, του νεοφιλελευθερισμού.

Σχετικά με τις αποχωρήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τοπικές οργανώσεις του κόμματος, είναι αλήθεια ότι όσοι οργανώνονται στα πολιτικά κόμματα δεν αφορμώνται όλοι από τις καλύτερες προθέσεις. Ακόμη και για όσους εντάσσονται αρχικά στις κομματικές οργανώσεις, είναι ζήτημα αντοχών η παραμονή τους επί μακρόν εκεί, κυρίως για λόγους που απορρέουν από την προηγούμενη επισήμανση, τα ιδιοτελή δηλαδή κίνητρα που ωθούν πολλούς στις κομματικές οργανώσεις. Φυσικά, αυτά δεν αφορούν την πλειονότητα, αλλά δείχνουν μιαν αναντιστοιχία μεταξύ κομματικών οργανώσεων και κοινωνίας.

Τελικά, μήπως είναι μια (όχι βέβαια «καλή» αλλά πάντως) ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαία στοιχειώδη ομοιογένεια, ώστε να μπορεί να αναπτύξει απρόσκοπτα τη δυναμική του σε μιαν εποχή που αυτό είναι απολύτως απαραίτητο αφού, εξάλλου αυτούς που ανέτρεψαν την κυβέρνηση δεν φαίνεται να τους νοιάζει, τι θα γίνει αν με τις εκλογές που οι ίδιοι αυτοί προκάλεσαν θα έχουμε παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος;

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αναγεννημένος θα έχει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα και από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, θα είναι για πολλά χρόνια κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή.

*κλασικός φιλόλογος-συγγραφέας

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πιο… αριστερή Αριστερά και η περιφερόμενη «εντολή»
Κάποιοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Βλέπουν το δέντρο, την τακτική υποχώρηση, αλλά όχι το δάσος, τη στρατηγική δηλαδή στόχευση της αλλαγής ενός διεφθαρμένου συστήματος διοίκησης, έναν αγώνα που...
Η πιο… αριστερή Αριστερά και η περιφερόμενη «εντολή»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ρωγμές του συστήματος
Αν η αντιμετώπιση της επαπειλούμενης (εκ νέου) εκλογής της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποδείχτηκε ικανό κίνητρο για την εν λόγω ανασυσπείρωση, πόσο επαρκές μπορεί να είναι το κίνητρο της αντιμετώπισης της...
Οι ρωγμές του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
H «δημιουργική» ερμηνεία των δεκαδικών ψηφίων
Το πολυσυζητημένο αίνιγμα της ενότητας της αριστεράς μοιάζει ακόμη πιο επιτακτικό ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά κυρίως του σκηνικού και των αναγκαιοτήτων που θα διαμορφωθούν μετά από αυτές.
H «δημιουργική» ερμηνεία των δεκαδικών ψηφίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεανικοί έρωτες
Σεπτέμβριος 2015. Οι νέοι ερωτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο exit poll της ημέρας καταγράφει ποσοστό 41,5% στους κάτω των 24 ετών και κερδίζει προβάδισμα 25...
Νεανικοί έρωτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός
Σε τέτοιες περιστάσεις, όταν δηλαδή ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι τόσο εκκωφαντικό, δεν χρειάζονται υπεκφυγές και περικοκλάδες. Δεν περίμενα επ΄ουδενί μία τέτοια διαφορά υπέρ του πρώτου κόμματος και οφείλω να...
Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας