• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.6°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.7°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.0°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 23.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  77%

Ο Κάι Μίχαελ Ντανκλ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αριστερή άνοιξη στην Αυστρία

 • A-
 • A+

Η τελευταία εκλογική επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας (ΚΚΑ) και δη στο κατά παράδοση συντηρητικό κρατίδιο του Ζάλτσμπουργκ επανέφερε στο προσκήνιο της «Δημοκρατίας των Αλπεων» και ευρύτερα το ενδιαφέρον για τους λόγους που καθορίζουν την εντυπωσιακή άνοδο ενός μικρού αριστερού κόμματος σε τοπικές εκλογές. Οι εκλογείς του, που συνθέτουν το 12% των ψηφισάντων στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Ζάλτσμπουργκ, κάθε άλλο παρά μαρξιστές - λενινιστές ή κάτι σχετικό θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Αυτό θα ισχύει ενδεχόμενα μόνο για έναν μικρό, σκληρό πυρήνα μελών του τοπικού ΚΚΑ, μεταξύ των οποίων υπάρχει μια ομάδα στελεχών υπό τον ηγέτη τους Κάι Μίχαελ Ντανκλ, που σχεδιάζουν τη δράση του κόμματος και εντοπίζουν τους προσβάσιμους κοινωνικούς χώρους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας ήταν και παραμένει σε ομοσπονδιακό επίπεδο ένα πολύ μικρό κόμμα του 0,5%, το οποίο επιβιώνει ώς τώρα κυρίως από περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί μετά το τέλος του πολέμου. Μέχρι και το τέλος των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού», το ΚΚΑ είχε την άμεση υποστήριξη των Ανατολικογερμανών κομμουνιστών λειτουργώντας στα πρότυπα του κυβερνώντος Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (SED). H σχέση αυτή με το Ανατολικό Βερολίνο θα του δημιουργούσε όμως λογής προβλήματα μετέπειτα, όταν η επίσημη Γερμανία θα έθετε ζήτημα επιστροφής κονδυλίων που είχε λάβει το κόμμα από οργανισμούς και τράπεζες της Ανατολικής Γερμανίας, της τότε «DDR». Αυτά συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη, απλώς δεν ανακινούνται με ένταση και συχνότητα, όπως συνέβαινε κατά την περίοδο καγκελαρίας του Χέλμουτ Κολ. Λέγεται δε, ότι η Ανγκελα Μέρκελ ήταν εκείνη που «πάγωσε» αυτό το ζήτημα.

Κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, Σεπτέμβριoς 2019, το «ΚΡÖ» (KKA) θα συγκέντρωνε 32.736 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 0,69%. Εμφανίζοντας σχετική αύξηση ψήφων καθότι για δεκαετίες ελάμβανε περί τις 20-25 χιλ. ψήφους και παρέμενε καθηλωμένο σε ένα ποσοστό του 0,3%. Η πρώτη μεγάλη εκλογική έκπληξη για το ΚΚΑ θα καταγραφόταν στο κρατίδιο της Στυρίας κατά τις τοπικές εκλογές του 2019, όπου τετραπλασίασε τη δύναμή του αποσπώντας ένα περίπου 6% των ψήφων. Ο μεγάλος θρίαμβος όμως για το ΚΚΑ θα σημειωνόταν δύο χρόνια αργότερα στην πόλη του Γκρατς (πρωτεύουσα της Στυρίας), όπου στις δημοτικές εκλογές εκεί θα λάμβανε το εντυπωσιακό ποσοστό του 29% των ψήφων! Και όχι μόνο τούτο, διότι η δεύτερη πληθυσμιακά πόλη θα αποκτούσε για πρώτη φορά στα αυστριακά χρονικά κομμουνιστή δήμαρχο, γυναίκα δε, την 62χρονη Ελκε Καρ.

Εχοντας καταγράψει πρόσφατα μια δική τους «άνοιξη» στο συντηρητικό Ζάλτσμπουργκ, οι ιθύνοντες του ΚΚΑ σχεδιάζουν από τώρα την κάθοδό τους στις επόμενες αυστριακές βουλευτικές εκλογές. Κατά τις οποίες διανοίγονται προοπτικές για ένα καλό ασφαλώς αποτέλεσμα, όχι όμως ανάλογο εκείνων που είχε στις πόλεις του Γκρατς και του Ζάλτσμπουργκ. Λόγω της ρευστότητας που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας, χώρας εκτός ΝΑΤΟ, είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή μια προκήρυξη εκλογών, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν κανονικά κατά το 2025. Οι σύγχρονοι «Αυστροκομμουνιστές» δεν προβάλλουν ουτοπικές ιδέες, προκρίνουν, αντίθετα, πρακτικά ζητήματα καθημερινότητας που εγγίζουν άμεσα πολύ κόσμο σε όλους τους χώρους. Η κρίση στα οικονομικά των νοικοκυριών λόγω ακρίβειας και οι πανδημιακοί περιορισμοί λόγω «κορόνας» ευνόησαν τις θέσεις τους και τα εκλογικά τους ποσοστά.

Στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης (σοσιαλιστές πράσινοι) υπάρχουν στο μεταξύ τριβές, γεγονός που εντάθηκε λόγω της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας των κομμουνιστών, οι οποίοι αναδείχτηκαν σε δεύτερη πολιτική δύναμη στη συντηρητική πόλη του Ζάλτσμπουργκ με ποσοστό 22%, ξεπερνώντας ακόμα και τους δεξιούς φιλελεύθερους, το κόμμα του εκλιπόντος Γεργκ Χάιντερ. Οι σοσιαλιστές του SPÖ, ιστορικού κόμματος που διαμόρφωνε ο επί χρόνια καγκελάριος Μπρούνο Κράισκι, έχουν εξαγγείλει έκτακτο συνέδριο προσεχώς, κατά το οποίο αναμένεται αλλαγή ηγεσίας. Τη σημερινή πρόεδρο Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ ενδέχεται να διαδεχτεί ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, κυβερνήτης στο φτωχότερο κρατίδιο του Μπούργκενλαντ ή ο δήμαρχος της πόλης Τράισκιρχεν, Αντρέας Μπάμπλερ, κοντά στη Βιέννη, όπου και τα μεγαλύτερα στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων και εγκατάστασης μεταναστών.

Ολα τα παραπάνω, συν το ότι οι συγκυβερνώντες με τον δεξιό «λαϊκό» καγκελάριο Καρλ Νίμαχερ Πράσινοι ακολουθούν πτωτική πορεία, θα μπορούσαν να ευνοήσουν μελλοντικά τους «Αυστροκομμουνιστές», ώστε να αποκτήσουν πολιτικό λόγο σε εθνικό-ομοσπονδιακό επίπεδο. Κι αν συνεχιστεί η κόκκινη «άνοιξή» τους, τούτο θα οφείλεται κυρίως σε μια καθοριστική επιλογή τους: όχι κέρδη από τα ενοίκια. Αυτό ήταν και παραμένει το κεντρικό σύνθημά τους, το οποίο αντανακλά σε ανάγκες πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Αυστριακών. Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με την προστασία πρώτης κατοικίας και με τα καθ’ ημάς περιβόητα «κόκκινα δάνεια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυστριακή εξαίρεση
Η είδηση από τη Βιέννη δεν είναι η αναμενόμενη νίκη του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Κουρτς. Είναι δίχως αμφιβολία η συζήτηση και η σεναριολογία για τις εναλλακτικές συμμαχίες της Δεξιάς.
Αυστριακή εξαίρεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Oι συγχύσεις του νεαρού Σεμπάστιαν Κουρτς
Η ιστορική φάση της πολιτικής στροφής της Αυστρίας προς το πνεύμα και τις πρακτικές του συντηρητισμού συνδέεται με το όνομα του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος για πολλούς λόγους έχει καταστεί το ίνδαλμα του...
Oι συγχύσεις του νεαρού Σεμπάστιαν Κουρτς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί κερδίζει ο Τραμπ;
Δεν φταίνε οι ακραίοι που καταφέρνουν να κάνουν τις ιδέες και τα πιστεύω τους ελκυστικά στον σημερινό κόσμο. Φταίνε οι άλλοι, οι μετριοπαθείς, που τους αφήνουν, μένοντας προσκολλημένοι σε πράγματα και...
Γιατί κερδίζει ο Τραμπ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εξελίξεις στην Τουρκία και εμείς
Επαληθεύτηκαν οι εγχώριοι τουρκοφάγοι, που δηλώνουν δογματικά ότι «η Τουρκία δεν αλλάζει». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται πιθανότατα πρόεδρος στον δεύτερο γύρο, έναντι του αδύναμου και μη χαρισματικού...
Οι εξελίξεις στην Τουρκία και εμείς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνεργασίες και σκόνη Ιστορίας
Σε τούτες τις εκλογές, έχουμε ενημερωθεί με πάρα πολλούς τρόπους για τα προγράμματα και τις εξαγγελίες των κομμάτων. Τόσο που πρέπει να πούμε ότι χρειάζονται «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά» κατά το...
Συνεργασίες και σκόνη Ιστορίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας