• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 25.2°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.5°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.4°C
  1 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 23.2°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.0°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 26.4°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το τίμημα της νίκης και... της ήττας

 • A-
 • A+

Στις 17 Μαΐου, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, προβεβλημένο στέλεχος-ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε στην ΕΡΤ ότι το κόμμα του στις κάλπες θα τα πάει πολύ καλύτερα από τις δημοσκοπήσεις, «... και κρατήστε αυτό το βίντεο, γιατί Κυριακή-κοντή γιορτή» είχε πει. Κρατώντας αυτό το βίντεο, τα πράγματα τον διέψευσαν, όπως πολλούς άλλους στον ΣΥΡΙΖΑ. Για να ακριβολογούμε τα πράγματα εξέπληξαν αρκετούς και στην κυβερνώσα Δεξιά. Η Ν.Δ. πήρε ένα θριαμβευτικό 40,79% και 146 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα χαμηλό, σε σχέση με τις προσδοκίες, 20,07% και 71 έδρες. Εδώ, ορισμένες αποσαφηνίσεις είναι αναγκαίες.

Πρώτον, η νίκη του ενός και η ήττα του άλλου είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Παρά το γεγονός ότι εκφράζονται στο ίδιο συγκείμενο -εκλογές 2023- δεν συνεπάγονται κανέναν εκ των προτέρων παράδεισο και καμία κόλαση.

Δεύτερον, είναι διακριτές ομάδες ανάλυσης η ελληνική κοινωνία και το εκλογικό σώμα. Και βεβαίως τα πολιτικά κόμματα δεν ταυτίζονται με τον λαό. Μπορεί να εκφράζουν συμφέροντα πολιτικών υποκειμένων, αλλά σήμερα δεν ταυτίζονται καν με τις κοινωνικές τάξεις.

Τρίτον, τα εκλογικά ποσοστά έχουν τη σημασία τους και αξιώνουν την προσοχή μας, χωρίς όμως να αγγίζουν την ουσία του πολιτικού λόγου. Λόγου χάρη, το υψηλό της Ν.Δ. δεν εγγυάται αυτόματη επίλυση οικονομικών ή κοινωνικών προβλημάτων, ούτε κάποια ποιότητα για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της στην Ελλάδα ή κάποιον αυτοματισμό προς την πρόοδο. Ούτε το χαμηλό ποσοστό της συριζαίας Αριστεράς προοικονομεί ανακοπή στην πρόοδο ή αποτυχία ή, έστω, αδυναμία άσκησης μιας αποτελεσματικής αντιπολίτευσης, αναγκαίας και ευεργετικής για την οικονομία και την κοινωνία.

Οπωσδήποτε, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανοίγει τον δρόμο και την όρεξη για δυνατότητες που θα υπερβαίνουν και τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις, τις κοινωνικές επιταγές και κυρίως τους θεσμούς της δημοκρατίας, με την έννοια ότι το υψηλό ποσοστό θα εκληφθεί ως λευκή επιταγή. Αντίστοιχα, όμως, το χαμηλό ποσοστό της Αριστεράς δεν προεικάζει καταστροφή, τετελεσμένο αποτυχίας, ματαίωση προσδοκιών, ούτε φραγμό στην αναζήτηση υψηλότερης κοινωνικής δικαιοσύνης, υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών και κατανομής του εισοδήματος.

Και τα δύο κόμματα, όπως και το ΠΑΣΟΚ, με υπευθυνότητα οφείλουν να αφουγκραστούν την επιθυμία των εκλογέων, τα μηνύματα της κοινωνίας, τα σημάδια των καιρών. Οφείλουν να επινοήσουν θετικά σενάρια για την Ελλάδα, να εκπονήσουν σχέδια κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ανάταξης και να ασκήσουν βέλτιστες πρακτικές. Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος ούτε πίστα για δεξιές θαυματοποιίες -και πολύ περισσότερο- ούτε για αριστερές εποποιίες. Και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμματα που έχουν εσωτερικά θέματα, έχουν αρκετά πολιτικά βαρίδια, αλλά έχουν και αποθέματα ή οφείλουν να τα αναζητούν. Ως προς το τελευταίο, για την προηγούμενη περίοδο μέχρι τις κάλπες επιτυχέστερος φάνηκε ο Μητσοτάκης σε σχέση με τον Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ρευστή ταυτότητα, ίσως θεωρώντας δεδομένο το 31,53% του 2019, πορεύτηκε κυνηγώντας τον Γεωργιάδη και τον Πορτοσάλτε, την Κεραμέως, τον Πλεύρη ή τη Μενδώνη. Ενδεχομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί να δει κατάματα την περίοδο της δικής του πασοκοποίησης και της αναμενόμενης εσωστρέφειας ή και τα θέματα της πολιτικής του εκπροσώπησης.

Παρότι τα παραπάνω αποτελούν τελείως ανοικτά ζητήματα, θα ήθελα να κλείσω με δυο παρατηρήσεις που άπτονται της ουσίας της νίκης αλλά και της ήττας. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η λειτουργία του κόσμου έπαψε να είναι το απόλυτο μυστήριο που ήταν κάποτε και δεν πρέπει να μας σοκάρει. Και παρότι απέχουν μεταξύ τους οι δεξιές και οι αριστερές πολιτικές, σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι πάντα εύκολο για τον καθένα να επιλέγει πλευρά.

Η δεύτερη παρατήρηση έρχεται από «Το τελευταίο τετράδιο» του Ζοζέ Σαραμάγκου (Καστανιώτης, 2011): «Ο προσωπικός εγωισμός, το βόλεμα, η έλλειψη γενναιοδωρίας, οι μικρές δειλίες της καθημερινότητας συνεισφέρουν σε μια ολέθρια μορφή πνευματικής τυφλότητας, να βρισκόμαστε δηλαδή στον κόσμο και να μη βλέπουμε τον κόσμο, ή να βλέπουμε από αυτόν ότι, ανά πάσα στιγμή, τείνει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να ευχηθούμε παρά να έρθει η συνείδηση και να μας ταρακουνήσει επειγόντως από το μπράτσο και να μας ρωτήσει: “Πού πας; Τι κάνεις; Ποιος νομίζεις ότι είσαι;”. Μια εξέγερση ελεύθερων συνειδήσεων θα χρειαζόμασταν. Είναι άραγε εφικτό;».

Πολλά είναι εφικτά. Αλλά όχι κατηγορώντας τον δημοσκόπο, ακόμα κι αν ο δημοσκόπος πέφτει έξω. Η Αριστερά στην Ελλάδα συνδέεται με παραδόσεις και νίκες ουσίας· με ελπίδα και αισιοδοξία. Είναι μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνικο-πολιτικής αφύπνισης και των κριτικών συνειδήσεων. Πρόκειται για έναν κρίσιμο ρόλο που οφείλει να αναλάβει με ειλικρίνεια, σχέδιο, ανθρωπιά και καθαρότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα χαμηλά επιτόκια και η οικονομία
Η κυβέρνηση αμφισβητεί τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για ελάφρυνση των λαϊκών μαζών, όπως αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατο) στα 880€.
Τα χαμηλά επιτόκια και η οικονομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτες σκέψεις για τη συντριβή που δεν προβλέψαμε
Δίνουν και παίρνουν οι ερμηνείες για το εκλογικό αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε από την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, την επικράτηση της Ν.Δ. με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ανήκουστα ακόμη και για την κόκκινη Β´...
Πρώτες σκέψεις για τη συντριβή που δεν προβλέψαμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μητσοτάκης ή Τσίπρας;
Και όμως, παρά τη διάχυτη δυσαρέσκεια, οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν την πολιτική αλλαγή. Το πόσο αξίζουν θα το δούμε την Κυριακή το βράδυ. Η διάψευσή τους στην Τουρκία επιβάλλει κάθε επιφύλαξη.
Μητσοτάκης ή Τσίπρας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μη χάσουμε άλλο χρόνο: Προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση τώρα!
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου κρίνεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από την πορεία της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας για την επόμενη τετραετία. Το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών θα καθορίσει δομικά το...
Να μη χάσουμε άλλο χρόνο: Προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση τώρα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναπτυξιακή προοπτική σε σταυροδρόμι: δικαιοσύνη ή χάος;
Στις ερχόμενες εκλογές, δεν αναμετρώνται μονάχα δύο αξιακά συστήματα. Ούτε πρόκειται απλώς για μια αναμέτρηση μεταξύ μιας διεφθαρμένης alt-right και της αριστερής-προοδευτικής εναλλακτικής.
Η αναπτυξιακή προοπτική σε σταυροδρόμι: δικαιοσύνη ή χάος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ. αποτελεί μια φούσκα που θα σκάσει
«Η πολιτική συχνά φτιάχνει φυσαλίδες θορύβων στην έρημο της κοινωνικής σιωπής», έλεγε ο Πολ Ελιάρ. Μια από αυτές τις φυσαλίδες είναι και οι πλειοψηφίες που χτίζονται για να κατεδαφιστούν και πάλι.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ. αποτελεί μια φούσκα που θα σκάσει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας