• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 30.8°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.7°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.6°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.9°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.2°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%

Γιατί πρέπει να μπει στη Βουλή το ΜέΡΑ25

 • A-
 • A+

Ακριβώς την ημέρα των εκλογών και πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε με άρθρο του στην Καθημερινή το οποίο φέρει τον τίτλο «Τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση στην οικονομία».

Ας δούμε, λοιπόν, τί ακριβώς λέει:

Αφού διαπιστώνει «σημαντική πρόοδο» στην ελληνική οικονομία, παρουσιάζει και τους λόγους της προόδου, οι οποίοι είναι: «επίπονη δημοσιονομική προσαρμογή, ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, εκτεταμένες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, στο ασφαλιστικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, καθώς και εκτεταμένη αναδιάρθρωση και κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού τομέα».

Δηλαδή, με απλά λόγια, η οικονομία... προοδεύει, επειδή καταποντίστηκαν οι μισθοί, διαλύθηκαν τα ωράρια, τσακίστηκαν τα εργασιακά δικαιώματα, οδηγήθηκαν στην απελπισία οι συνταξιούχοι και ενίσχυσε ο λαός με χρήμα τις τράπεζες.

Κι αφού αναφέρει τί έγινε στο παρελθόν –και προφανώς δεν εννοεί τα τελευταία 4 χρόνια- υποδεικνύει και προειδοποιεί τι χρειάζεται να γίνει στο μέλλον. Προαναγγέλλει με απόλυτη σαφήνεια έναν κοινωνικό μεσαίωνα και ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού και μάλιστα πριν ακόμα ο ελληνικός λαός μάθει το εκλογικό αποτέλεσμα! Σκεφτείτε τώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι.

1. Υποδεικνύει μέτρα αντιμετώπισης της «μικρής συμμετοχής γυναικών και νέων στην αγορά εργασίας». Δηλαδή στα απλά ελληνικά, νέες στρατιές ευέλικτων εργαζόμενων, ωράρια λάστιχο και μισθούς ελάχιστους, όπου όλα αυτά βαφτίζονται «ενίσχυση της απασχόλησης», «ευελιξία» και «εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή».

2. Να σταματήσουν οι «ολιγοπωλιακές συνθήκες σε συγκεκριμένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών». Δηλαδή δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στα δημόσια αγαθά και τις κοινωνικές ανάγκες. «Πουλήστε και τη μάνα σας....»

3. Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στο λεγόμενο «τρίγωνο της γνώσης» (παιδεία – έρευνα – καινοτομία).  Δηλαδή απόλυτη πρόσδεση των Πανεπιστημίων στις επιχειρηματικές ανάγκες. Άρα δημόσια σχολεία-αποθήκες παιδιών χωρίς γνώση, μόνο με δεξιότητες, για να βγάζουν στρατιές νέων εύκολη λεία στους ολιγάρχες. Είναι σαφές, ο κεντρικός τραπεζίτης μιλάει για την επόμενη στρατιά μισθωτών σκλάβων.
Είναι απολύτως καθαρό συνεπώς ότι  με κυνική σαφήνεια μιλάει για νέο κοινωνικό μεσαίωνα Σκεφτείτε τι  θα συμβεί αν μείνουν μόνο 5 κόμματα στη Βουλή και η ΝΔ είτε μόνη της είτε με τη ΝΙΚΗ και τον Βελόπουλο έχει 180  βουλευτές. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε και είπε θα προχωρήσουν σε Συνταγματική Αναθεώρηση. Είναι σαφές ότι θα επιδιώξουν να συνταγματοποιήσουν το νεοφιλελευθερισμό, να καταργήσουν κάθε έννοια δημόσιου αγαθού (Υγεία, Παιδεία, Νερό κλπ) και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και χώρα προτεκτοράτο.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο στις 25 Ιουνίου να ενισχυθεί αποφασιστικά η Αριστερά και να μπει στη Βουλή η Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά που εκφράζουν τα Ενωτικά Αγωνιστικά ψηφοδέλτια του «ΜΕΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ» για να είναι η φωνή των κινημάτων μέσα στη Βουλή, αλλά και να συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινωνικών αγώνων και των κοινωνικών αντιστάσεων.

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι στέλεχος της ΛΑΕ-ΑΑ και υποψήφιος βουλευτής του "ΜΕΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ"

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «μεσαία τάξη» λοιπόν
Η συντριβή της Αριστεράς προχθές έχει βάλει σε κίνηση μια μηχανή σκέψης, που, ίσως, αποδειχτεί, με τον χρόνο, ιδιαίτερα παραγωγική.
Η «μεσαία τάξη» λοιπόν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να βαδίζουμε πλάι-πλάι και να χτυπάμε μαζί
Το πρόβλημα που η Αριστερά, σε όλες της τις εκφάνσεις, έχει να αντιμετωπίσει είναι η αποτελεσματικότητα με την οποία απευθύνεται στην συνείδηση των κοινωνικών δυνάμεων που θέλει να εκπροσωπήσει.
Να βαδίζουμε πλάι-πλάι και να χτυπάμε μαζί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λογική του παραλογισμού
Το ΜέΡΑ25 και η Συμμαχία για τη Ρήξη έρχονται σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα να προτείνουν προγράμματα και λύσεις συγκεκριμένα, πρακτικά και εφικτά. Προγράμματα δίκαια για κάθε Ελληνα πολίτη και όχι βολικά...
Η λογική του παραλογισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρήξη. Δηλαδή;
Δεν πρόκειται για επίδειξη υπερεπαναστατισμού, αλλά για στοιχειώδη αίσθηση της πραγματικότητας. Η δυστοπία την οποία βιώνει το 70% του εργαζόμενου λαού δε βελτιώνεται με «παραμετρικές αλλαγές».
Ρήξη. Δηλαδή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαχείριση και νεορομαντική αναβλητικότητα ή μεταβατική ρήξη;
Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από κάτι αποκαρδιωτικά κραυγαλέο: την ευκολία με την οποία, έχοντας προηγουμένως διαστρέψει λέξεις και νοήματα, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις προβαίνουν σε...
Διαχείριση και νεορομαντική αναβλητικότητα ή μεταβατική ρήξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μάϊου;
Στις 21 Μαΐου κλείνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η θλιβερή περίοδος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια, στις 21 Μαΐου γράφεται ο επίλογος της θλιβερής πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μάϊου;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας