• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 30.6°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 29.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 28.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 28.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 26.5°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 32.1°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ερμηνείες και η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 • A-
 • A+

Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 21ης Μαΐου, σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση 50 ετών από τη Μεταπολίτευση την επόμενη χρονιά, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα έναν κύκλο συζήτησης περί «τέλους της Μεταπολίτευσης».

Ωστόσο, η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και μόνο και η παταγώδης κατάρρευση μιας αντιδεξιάς επίκλησης λογικά δεν φαίνεται να συνιστούν ένα γεγονός-τομή. Πιο πιθανό να βρεθούμε σε μια τέτοια συνθήκη είναι στην περίπτωση που μια νέα ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκτήσει τη δυνατότητα να αλλάξει το Σύνταγμα κατά τρόπο που θα σημάνει το πέρασμα σε μια νέα εποχή.

Εστιάζοντας στο σήμερα δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι όλη η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ηττήθηκε. Η προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας αποδυνάμωσε τον ίδιο, αύξησε τις δυνάμεις του ΚΚΕ κυρίως σε όλη την Αττική, με εξαίρεση την Ανατολική Αττική, και του ΠΑΣΟΚ κυρίως στην περιφέρεια.

Πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχασε περίπου το ένα τρίτο των ψήφων που έλαβε το 2019 τόσο προς τα αριστερά όσο και προς το Κέντρο. Από εκεί και πέρα επικαλέστηκε ένα αντιδεξιό επιχείρημα με όρους προοδευτικής παράταξης, χωρίς να προσδιορίσει με σαφήνεια την κοινωνική συμμαχία που ήθελε να εκπροσωπήσει. Οχτώ από τα 11 άρθρα του συμβολαίου αλλαγής περιελάμβαναν οικονομικά μέτρα ελαφρύνσεων, απέναντι σε μια κυβέρνηση που λόγω συγκυρίας προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση.

Μπορεί αυτή η οικονομική πολιτική να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες και να συνέβαλε στην κοινωνική ανισότητα, αλλά αυτό δεν έδειξε να απασχολεί την κοινωνία. Ταυτόχρονα δεν δόθηκε προγραμματική έμφαση σε καμία από τις δύο αδυναμίες της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής. Επίσης, πολλές ευθύνες μπορούν να αποδοθούν σε πρόσωπα και επιλογές, αλλά μια τέτοια συζήτηση –παρότι απαραίτητη– ενδέχεται να αποπροσανατολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από μια μάχη επιβίωσης που αφορά τον ίδιο και τον ευρύτερο χώρο αριστερά του Κέντρου.

Οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να αντιπαρατεθεί ως μια κυβερνητική εναλλακτική. Τον υποχρεώνουν να συγκροτήσει ένα νέο μανιφέστο που θα ανασυνθέτει τις αξίες της Αριστεράς, προσαρμόζοντάς τες στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, και να διεκδικήσει την εκπροσώπηση μιας κοινωνικής συμμαχίας που με σαφήνεια αναζητά μια εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσπάθησε να απευθυνθεί σε όλους και επέλεξε σε αυτή τη λογική και τα πρόσωπα που θα ζητήσουν τις ψήφους των πολιτών. Στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να εξηγήσει σε ποια μονοπάτια θέλει να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία μέσα στο περιβάλλον της αβεβαιότητας και των συνεχών κρίσεων.

Μπορεί η Αριστερά να έχει υποστεί μια καθαρή και συντριπτική ήττα, δεν έχει την πολυτέλεια, όμως, να μην την ερμηνεύσει για να περάσει στην επόμενη μέρα. Αυτή τη φορά πρέπει να προχωρήσει σε μια εξωστρεφή ερμηνεία χωρίς παρωπίδες, χωρίς αυθεντίες, χωρίς οπαδικές συμπεριφορές που εξαντλούνται στο χειροκρότημα του δωματίου, για να αποδοκιμαστούν ηχηρά στην κάλπη. Σε ένα περιβάλλον ευφορίας, όπου οι νικητές θεωρούν εαυτούς αλάνθαστους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να κάνει τα λάθη του πλεονέκτημα και να ξανασυστηθεί στον κόσμο.

*Απόφοιτος ΕΣΔΔΑ, υπ. διδάκτορας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ, μέλος Γραμματείας Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην τελική ευθεία: αυτοτραυματισμοί που αλλάζουν το σκηνικό;
Με τον προηγούμενο γύρο των εκλογών υπό το σύστημα της απλής αναλογικής εξ αρχής υπήρχε η εντύπωση πως η Ν.Δ. διέθετε το προβάδισμα. Ομως η μάχη στο νήμα θα ήταν σκληρή, ή έστω αρκετά σκληρή, στον βαθμό που...
Στην τελική ευθεία: αυτοτραυματισμοί που αλλάζουν το σκηνικό;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η οικονομία κερδίζει τις εκλογές
Τα διαδοχικά σκάνδαλα της κυβέρνησης, όπως οι υποκλοπές, η αδιαφάνεια στις κρατικές χρηματοδοτήσεις, η ελεγχόμενη ενημέρωση, η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και οι εξωχώριες εταιρείες είναι ήσσονος σημασίας...
Η οικονομία κερδίζει τις εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παγίδα του φόβου και τα διλήμματα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης
Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, κυρίως δε η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ήταν απρόσμενα σχεδόν για όλους. Πολλές οι πιθανές εξηγήσεις και σχεδόν όλες έχουν διατυπωθεί.
Η παγίδα του φόβου και τα διλήμματα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ. αποτελεί μια φούσκα που θα σκάσει
«Η πολιτική συχνά φτιάχνει φυσαλίδες θορύβων στην έρημο της κοινωνικής σιωπής», έλεγε ο Πολ Ελιάρ. Μια από αυτές τις φυσαλίδες είναι και οι πλειοψηφίες που χτίζονται για να κατεδαφιστούν και πάλι.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ. αποτελεί μια φούσκα που θα σκάσει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι υποκλοπές, οι εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι υποκλοπές ήταν ένα σκάνδαλο πολλών μεγατόνων. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ο ίδιος να θέσει την ΕΥΠ υπό την προσωπική του εποπτεία και επίσης διόρισε...
Οι υποκλοπές, οι εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν «φαρδαίνει» τους δρόμους του μέλλοντος στο υλικό κομμάτι
Η ΝΔ λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο προς όφελος της κερδοφορίας του ιδιωτικού επιχειρείν, δίχως να νοιάζεται για το δικαιότερο μοίρασμα... Η Αριστερά δεν μπορεί να μοιράσει κρατικά λεφτά.
Δεν «φαρδαίνει» τους δρόμους του μέλλοντος στο υλικό κομμάτι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας