• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.4°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 24.4°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  64%
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τον σιδηρόδρομο και τα Τέμπη

 • A-
 • A+

Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, που ανέδειξε ακόμη και στον πλέον αδαή περί τα σιδηροδρομικά την κομβική σημασία του σταθμάρχη αλλά και του μηχανοδηγού στη λειτουργία του σιδηροδρόμου και στην ασφάλεια της κυκλοφορίας, έχουν αντιληφθεί οι διοικήσεις του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι η πρόσληψη σταθμαρχών με μπλοκάκι με αδιαφανείς διαδικασίες ή μηχανοδηγών με προκηρύξεις με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, εμπαίζοντας έτσι χιλιάδες νέους που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην αξιοκρατική αξιολόγησή τους, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μελλοντικών τραγωδιών, που ίσως δεν θα συμβούν ποτέ, διότι δεν θα το επιτρέψει η συγκυρία, αλλά επαυξάνει δραματικά τις πιθανότητες;

Από πότε το επάγγελμα του σιδηροδρομικού είναι κληρονομικό; Ομως, έτσι το πολιτικό σύστημα της χώρας απεκδύεται τον δημοκρατικό του μανδύα και αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τα χαρακτηριστικά του. Διότι η αξιοκρατία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη δημοκρατία σε μια χώρα.

Η τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε τις επιπτώσεις της «εξυγίανσης» του ΟΣΕ που ολοκληρώθηκε με τον Ν. 3891/2010 επί ΠΑΣΟΚ, αλλά δρομολογήθηκε από τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος στοχοποίησε, το 2008, τον ΟΣΕ για το χρέος του και στις 12/8/2008 παρουσίασε το πλάνο της «ανασυγκρότησής» του, που απογύμνωνε τον σιδηρόδρομο από προσωπικό, μεταφέροντας εξειδικευμένους υπαλλήλους σε νοσοκομεία και σε αρχαιότητες, με αποτέλεσμα να χαθεί η τεράστια εμπειρία των μεταταχθέντων και να δημιουργηθεί ένα χάσμα γενεών στον σιδηρόδρομο.

Ποια ήταν τα αίτια του χρέους; Ο διάδοχος του κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κ. Στυλιανίδης, είχε καθορίσει τη σχέση εσόδων – εξόδων του ΟΣΕ σε 1:8 «όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη ο μέσος όρος σ’ αυτό το πολιτικό μέσο είναι 8 έσοδα, 10 έξοδα», όπως είχε πει. Δεν είπε, όμως, πού οφείλεται αυτή η τεράστια διαφορά. Οφειλόταν στον κομματισμό, τον λαϊκισμό, στις πελατειακές σχέσεις και στην αναξιοκρατία που επέφεραν τη δυσλειτουργία του σιδηροδρόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Κυριάκος Κιουλάφας, στην έκθεσή του με θέμα «ΟΣΕ - Η αλήθεια για την κρίση» έγραφε τότε: «Συμπερασματικά θα μπορούσε να λεχθεί ότι η γενεσιουργός αιτία της πράγματι κακής οικονομικής εικόνας του ΟΣΕ οφείλεται στο ότι ο ΟΣΕ υποχρεώνεται να λειτουργεί με “πολιτικά κριτήρια” και να αξιολογείται με “επιχειρηματικά κριτήρια”».

Για να φθάσουμε βαθμιαία όχι στην «εξυγίανση», αλλά στην απροσχημάτιστη σήμερα εφαρμογή των πελατειακών σχέσεων με το μπλοκάκι και τις εικονικές προκηρύξεις. Ομως, η μαζική απομάκρυνση του προσωπικού δημιούργησε ένα τεράστιο κενό ασφαλείας. Διότι η εφαρμογή των κανονισμών του σιδηροδρόμου που διασφαλίζουν την κυκλοφορία των συρμών απαιτεί έναν ελάχιστο αριθμό προσωπικού που είναι ανελαστικός και δεν μπορεί να υπόκειται σε οικονομίστικες επιδιώξεις.

Οσοι επικαλέστηκαν το χρέος του ΟΣΕ για να διαλύσουν τον σιδηρόδρομο, απεδείχθη ότι αγνοούν στοιχειωδώς την οικονομία ως επιστήμη την οποία επικαλούνταν. Διότι, σύμφωνα με τη θεωρία του «ανθρώπινου κεφαλαίου», που διατύπωσε για πρώτη φορά ο Ανταμ Σμιθ, η εμπειρία του εργαζόμενου που κοστίζει πάντα πραγματική δαπάνη, αποτελεί πάγιο κεφάλαιο της εταιρείας και εμπεριέχεται στον ίδιο τον εργάτη. Αποτελεί πάγιο κεφάλαιο, διότι αποκτήθηκε από τον εργαζόμενο μέσα από τη μηνιαία αμοιβή του από την εταιρεία.

Στον ελληνικό σιδηρόδρομο, μάλιστα, που η εμπειρία δεν μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά λόγω της μαζικής μετάταξης των υπαλλήλων σε άλλους άσχετους τομείς ή της εξώθησής τους σε συνταξιοδότηση, η λειτουργική επαναφορά του στα προ του Ν. 3891/2010 λειτουργικά επίπεδα θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα, μέχρις ότου αποκτηθεί η απαραίτητη εμπειρία, με οδυνηρές συνέπειες, όπως και συνέβη.

Η τριμελής επιτροπή που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη έχει τη μοναδική ευκαιρία, αναδεικνύοντας τα πραγματικά αίτια, να χαράξει το μέλλον του σιδηροδρόμου, αρκεί να έχει τη γνώση των διαχρονικών αιτίων που οδήγησαν στην τραγωδία, την οποία όμως δεν έχει, διότι δεν έχει τα βιώματα που αποκαλύπτουν τις παθογένειες και τα αίτιά τους.

Διότι οι τρεις πανεπιστημιακοί δεν πρόκειται να διδάξουν σε φοιτητές, ούτε τα εγχειρίδια θα τους αποκαλύψουν τα αίτια, παρά μόνον την τεχνική πλευρά του προβλήματος, που αποτελεί παράγωγο της δυσλειτουργίας του Οργανισμού και των παρεμβάσεων... Μπορεί να είναι άριστοι δάσκαλοι, αλλά εν προκειμένω τα πραγματικά αίτια, οι παθογένειες είναι εκτός του αντικειμένου και της εμπειρίας τους.

Οι κυβερνήσεις αξιοποιούν κατά κόρον τους πανεπιστημιακούς για να συγκαλύψουν πίσω από τον ακαδημαϊκό τίτλο τους την πολιτική αδυναμία τους ή την απροθυμία τους να παρέμβουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και να διαιωνίζουν τον κομματικό τους έλεγχο. Αλλά και οι Ευρωπαίοι που θα θελήσουν να συμβάλουν, ως λάτρεις του ορθολογισμού, δεν θα μπορέσουν να αντιληφθούν τον πελατειακό χαρακτήρα του κράτους και άθελά τους θα εξαντλήσουν την παρέμβασή τους στο φαίνεσθαι του συμβάντος. Διότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι η τεχνολογία, τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα, διαπερνούν ολόκληρη την κοινωνία.

*Τ. αρχιμηχανικός ΟΣΕ, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα αντέξουμε να ξεχάσουμε ΠΑΛΙ;
Μέσα σε μια στιγμή ο χρόνος μηδενίστηκε με τη φοβερή σύγκρουση στα Τέμπη και άρχισε να μετράει μέσα μας η ροή του με έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο, με μια κλεψύδρα αίματος που στάζει εντός μας μια φρίκη που...
Θα αντέξουμε να ξεχάσουμε ΠΑΛΙ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μάνα
Την είδα σ’ ένα σταθμό, μεσάνυχτα να περιμένει το τρένο… Πάει κι έρχεται, χαράζοντας κύκλους τον ένα πάνω στον άλλο αργά, σαν να ’χει ξεχαστεί. Στη σκέψη μου έτσι τριγυρίζει: στην άκρη της πλατφόρμας σκύβει...
Η Μάνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα «κρέμεται από μια κλωστή»
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη λειτουργεί σαν συνειδησιακός καθρέφτης για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως τεχνοκρατική δομή θα έπρεπε εδώ και τώρα να παραιτηθεί. Η «πολιτική συγγνώμη» δεν είναι η...
Η Ελλάδα «κρέμεται από μια κλωστή»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οργισμένη άνοιξη
Το γεγονός που κυριολεκτικά «κεραυνοβόλησε» τη χώρα εδώ και τόσες μέρες βρίσκεται ψηλά, στην κορυφαία θέση της δημόσιας συζήτησης. Το δυστύχημα στα Τέμπη συνέπεσε σε μια «ακήρυχτη» προεκλογική περίοδο, όπου...
Οργισμένη άνοιξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα δυστύχημα δρόμος
Την περίοδο του εγκλεισμού λόγω του κορονοϊού κυριάρχησε το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, όπως φυσικά την όριζε η κυβέρνηση: οι όποιες επιτυχίες έπρεπε να πιστωθούν κυρίως στην κυβερνητική πολιτική, ενώ τα...
Ενα δυστύχημα δρόμος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η περιφρόνηση στον συνδικαλισμό σκοτώνει
Η οργή της ελληνικής κοινωνίας ξεχειλίζει για την τραγωδία των Τεμπών, που θα είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε αγνοήσει και περιφρονήσει τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό...
Η περιφρόνηση στον συνδικαλισμό σκοτώνει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας