• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 27.9°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.8°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.0°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 26.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 25.5°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 27.1°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπορεί η ψυχανάλυση να γίνει επαναστατική;

 • A-
 • A+

Ενα «μανιφέστο» για το τι είναι και τι θα μπορούσε να είναι η «κριτική ψυχανάλυση» μας προσφέρουν οι εξαιρετικές εκδόσεις OPOSITO, γραμμένο από τους Ιαν Πάρκερ, μαρξιστή ψυχαναλυτή, έναν από τους κύριους εκπροσώπους της κριτικής ψυχολογίας, και Νταβίντ Παβόν-Κουεγιάρ, μαρξιστή φιλόσοφο που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο του Μεξικού.

Οι συγγραφείς ασκούν μια καταλυτική κριτική στα «ψ» επαγγέλματα, δηλαδή σε εκείνους που υπηρετούν την ψυχιατρική, την ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία, αποδεικνύοντας μεθοδικά ότι τα επαγγέλματα αυτά υπηρετούν την ψυχολογιοποίηση των κοινωνικών προβλημάτων, μεταφέροντάς τα στο «εσωτερικό» των ατόμων, αλλά και την κανονικοποίηση του ψυχιατρικού λόγου και οδηγούν στην υποταγή και προσαρμογή των «ασθενών» –μέσω και της χημικής ίασης– στον καπιταλισμό και τις αλλοτριωτικές νόρμες του.

Υπογραμμίζουν δε μια κυρίαρχη αντίφαση: Αφενός ότι η ψυχανάλυση είναι αδύνατη για όσους δεν έχουν να πληρώσουν γι’ αυτήν ή δεν έχουν τον αναγκαίο χρόνο γιατί εργάζονται νυχθημερόν και αφετέρου ότι και εκείνοι που έχουν να πληρώσουν την αντιμετωπίζουν σαν καταναλωτικό προϊόν ή μια δραστηριότητα μέσα στις πολλές: όπως «το γκολφ, η γιόγκα, το φενγκ σούι ή η συλλογή έργων τέχνης... ενώ στο τέλος την πετούν στον κάλαθο των αχρήστων, όπως οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα».

Καθήκον της κριτικής ψυχανάλυσης για τους συγγραφείς είναι να καταδεικνύει τον τρόπο που σχετίζεται «η εξαθλιωμένη εξωτερική πραγματικότητα της ζωής με την “εσωτερική” μας ζωή, τη λεγόμενη “ψυχολογία” μας».

Οι Πάρκερ και Παβόν-Κουεγιάρ τονίζουν ότι «η κλινική πρακτική είναι ένας τόπος αναπαραγωγής των σχέσεων εξουσίας» και υποστηρίζουν ότι οι ψυχαναλυτές τις περισσότερες φορές πιάνονται στα δίχτυα ενός «επιστημονισμού» και ιδιότυπου «θετικισμού», ο οποίος ισχυρίζεται ότι διαθέτει το τεκμήριο της «αντικειμενικότητας».

Ωστόσο, αυτό αποτελεί μιαν αυταπάτη, καθώς η υποτιθέμενη αντικειμενικότητα δεν είναι παρά «μια έκφραση της υποκειμενικής σφαίρας, από την οποία αδυνατούν να ξεφύγουν». Παράλληλα, είναι μια ιδεολογικοποιημένη μορφή τής δικής τους ιδιαίτερης θέσης και της υποκειμενικής τους εμπειρίας, την οποία αρνούνται να λάβουν υπόψη.

Για τον έρωτα, οι συγγραφείς λένε ότι «ο καπιταλισμός ωθεί τους ανθρώπους να φαντασιώνονται ότι ο μόνος τρόπος ν’ αγαπάς κάποιον είναι να τον κατέχεις», θέλοντας να δείξουν πόσο βαθιά εισχωρεί το ιστορικά προσδιορισμένο αίσθημα της ιδιοκτησίας στη συνείδηση και στον ψυχισμό μας, ώστε να το θεωρούμε μέρος του είναι μας.

Οσο για την ασθένεια, μας προτρέπουν να την αντιμετωπίζουμε ως σύμπτωμα της ζωής έξω από εμάς και όχι ως ένδειξη μιας προσωπικής παθολογίας, έτσι ώστε να αποκτούμε αντισώματα στην προσπάθεια του συστήματος να μας επιβάλει την «εσωτερίκευσή» της.

Για το απελευθερωτικό πρόταγμα τονίζουν ξανά και ξανά ότι «η απελευθέρωση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο συλλογική», απορρίπτοντας την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσω ατομικών και εμπορευματοποιημένων λύσεων, οι οποίες προσφέρονται κατά κόρον από μια επικερδή βιομηχανία «ευτυχιοκρατίας», όπως την ονομάζει η Εβα Ιλούζ.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ποτέ δεν θα επιτύχουμε μιαν οριστική «ευτυχία», όπως μας λένε διάφοροι κομπογιαννίτες των επαγγελμάτων «ψ», προσπαθώντας να μας πείσουν ότι μπορεί να υπάρξει ένας επί γης παράδεισος. «Αυτός είναι και ο λόγος που μια επαναστατική διαδικασία αποτυγχάνει όταν νομίζει ότι τελειώνει με μια απλή πολιτική νίκη», μας λένε, για να καταλήξουν, παραφράζοντας τον Τρότσκι: «Η επανάσταση μπορεί και οφείλει να είναι διαρκής»!

Το κείμενο των δύο συγγραφέων προλογίζει ο κοινωνικός ψυχολόγος και εκδότης Μιχάλης Μεντίνης, ο οποίος υπογραμμίζει πως «όπως γράφουν οι Πάρκερ και Παβόν-Κουεγιάρ, είναι σημαντικό να διαχωριστεί η ριζοσπαστική ψυχανάλυση που εμπνέει, τροφοδοτεί και συμμαχεί με τα κινήματα απελευθέρωσης, από την ψυχανάλυση που εκφυλίζεται ως μια ιδιωτική πρακτική που, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζεται από συντηρητισμό και αντιδραστικές αντιλήψεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύστημα σε κρίση και η πάλη για να το αλλάξουμε
Η διαπίστωση ότι το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση γίνεται πλέον από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία του Covid-19 συμπύκνωσε όλες τις πλευρές αυτής της κρίσης που διαπερνάει την...
Το σύστημα σε κρίση και η πάλη για να το αλλάξουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παθητική επανάσταση
Το σύστημα, με όλη του την κρίση, αισθάνεται αλαζονικά ισχυρό για να συνεχίσει την «επανάστασή» του προς την απόλυτη δικτατορία των αφεντικών. Το να ψοφήσουν οι άχρηστοι είναι μια λογική, απολύτως λογική,...
Παθητική επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επαναστατική έφοδος στην καρδιά του καπιταλισμού
Tα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68 τιμά φέτος ο Μαρξισμός 2018, μαζί με τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, με 50 συζητήσεις στη Νομική, από τις 17 έως τις 20 Μαΐου. Στις αρχές του Μάη του ’68, στην...
Η επαναστατική έφοδος στην καρδιά του καπιταλισμού
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Τι είναι τελικά η ουτοπία;
Το νέο στοιχείο που έφερε ο μαρξισμός, σύμφωνα με τους M. Lowy και R. Sayre είναι η docta spes, η σοφή ελπίδα, δηλαδή εκείνη η «αδιάσπαστη ενότητα της σωφροσύνης και της φαντασίας, της λογικής και της ελπίδας,...
Τι είναι τελικά η ουτοπία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον νομιναλισμό
Θυμάμαι ορισμένους νομιναλιστικούς χλευασμούς ενάντια στους μαρξιστές: η ταξική πάλη είναι μια απλή επινόηση για τον απλό λόγο ότι οι τάξεις δεν υπάρχουν: πραγματικά είναι τα άτομα και όχι οι τάξεις....
Για τον νομιναλισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικές του φόβου, πολιτικές της χειραφέτησης
Ο απόηχος της Οκτωβριανής Επανάστασης ακούγεται ακόμη, εκατό χρόνια μετά, για το καλό ή το κακό. Δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς της ΕΣΣΔ αυτό που τρόμαζε τους «πλούσιους», λέει ο Χόμπσμπαουμ, αλλά ο ορίζοντας...
Πολιτικές του φόβου, πολιτικές της χειραφέτησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας