• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.2°C / 25.7°C
    3 BF
    57%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 19.2°C / 23.6°C
    2 BF
    74%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    22°C 22.1°C / 23.7°C
    1 BF
    66%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.9°C / 20.0°C
    1 BF
    64%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    2 BF
    82%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.0°C / 22.0°C
    1 BF
    74%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.8°C / 18.4°C
    0 BF
    77%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.1°C / 24.1°C
    0 BF
    58%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 23.0°C
    2 BF
    66%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.7°C / 20.9°C
    2 BF
    73%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 20.8°C / 23.4°C
    3 BF
    60%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.1°C / 20.7°C
    2 BF
    73%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.9°C / 20.9°C
    2 BF
    78%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 21.7°C / 21.9°C
    0 BF
    64%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.2°C / 23.5°C
    2 BF
    67%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 20.8°C / 22.7°C
    2 BF
    77%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.2°C / 25.0°C
    2 BF
    46%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    20°C 19.3°C / 20.5°C
    2 BF
    74%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.7°C / 21.1°C
    2 BF
    88%
  • Καστοριά
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 19.4°C
    1 BF
    77%
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στερούν τα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων γεωπόνων!

  • A-
  • A+

Εκατοντάδες φοιτητές και απόφοιτοι τμημάτων Πανεπιστημίων της χώρας διεκδικούν την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών και οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), στο Ηράκλειο.

Σε αυτόν τον αγώνα στεκόμαστε στο πλευρό τους, υπερασπιζόμενοι ένα σπουδαίο όραμα για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα θεμέλια υλοποίησης του οποίου έβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ .

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. ιδρύθηκε το Μάιο του 2019 με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψε τα Α.ΤΕΙ σε ΑΕΙ, ανοίγοντας νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την χώρα. Μάλιστα ο νόμος Γαβρόγλου θεσμοθέτησε πτυχία - μάστερ για τις πενταετείς σχολές Γεωπονίας, όπως η συγκεκριμένη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας, μη αντιλαμβανόμενοι ότι το κράτος έχει συνέχεια, επιτιθέμενοι, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής τους, με μανία στο συγκεκριμένο όραμα, με την κατάργηση των διετών πανεπιστημιακών προγραμμάτων που ήδη είχαν θεσπιστεί, την θεσμοθέτηση της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής και πολλά ακόμα, τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τον τίτλο και το πρόγραμμα σπουδών των συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων, με αποτέλεσμα οι φοιτητές τους να μην έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΓΕΩΤΕΕ, καθώς η άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των Ιδρυμάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων που αναφέρονται στο ν. 4262/2014.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ν.Δ. είχε καταψηφίσει τη δημιουργία των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ τον Νοέμβριο του 2021 που προγραμματίστηκε να συζητηθεί και να ψηφιστεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νομοθετική ρύθμιση με την οποία να επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου σε όλους τους πτυχιούχους των τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης, που λειτουργούν στα πανεπιστήμια της χώραςη συγκεκριμένη τροπολογία περιλάμβανε εξίσου και την εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων, γεγονός το οποίο ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση της τροπολογίας πριν την ψήφισή της στην ολομέλεια της Βουλής.

Έκτοτε, η προκλητική στάση των αρμόδιων υπουργών εξώθησε τελικά τους φοιτητές των τμημάτων αυτών σε κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των αυτονόητων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΓΕΩΤΕΕ, εδώ και πολύ καιρό, επανειλημμένα, με σχετικές επιστολές του προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Παιδείας & Θρησκευμάτων, έχει επισημάνει την ανάγκη επιτάχυνσης και άμεσης ολοκλήρωσης των προαναφερθεισών νομοθετικών ρυθμίσεων. Το Επιμελητήριο έχει, ήδη, γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως μελών, διπλωματούχων των πανεπιστημιακών τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας. Αντί, λοιπόν, να πράξουν το αυτονόητο με μια απλή τροπολογία νόμου, αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για νέους επιστήμονες της χώρας (που ολοκληρώνουν ταυτόσημες σπουδές), καλλιεργώντας συνθήκες επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών.

O αγώνας φάνηκε αρχικά να έχει κάποια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μετά τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις αποφοίτων και φοιτητών, αλλά και τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε για την κατάρτιση τροπολογίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση εμπαίζοντας άλλη μία φορά τους φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του ΕΛ. ΜΕ. ΠΑ., στη νομοθετική ρύθμιση που εισάγεταιμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τέμπη, στο άρθρο 126 δεν ονοματίζει σαφώς και ρητά τη σχολή Γεωπονίας, πενταετούς φοίτησης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ανάμεσα στους πτυχιούχους γεωπόνους που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα, παρά παραθέτει σειρά προϋποθέσεων για την απόκτηση του δικαιώματος.

Από την πρώτη στιγμή, βρισκόμαστε στο πλευρό των κινητοποιούμενων φοιτητών. Στο πλευρό τους βρίσκεται και η διοίκηση του Ιδρύματος, οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Συνυπογράφουμε τα αιτήματα τους, όπως αυτά αναδείχθηκαν στην επιστολή των φοιτητικών συλλόγων των νέων πενταετών γεωπονικών τμημάτων, που κάνουν λόγο για «Γεωπονία δύο ταχυτήτων» και καταγγέλλουν:

«Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγελαφικού θιάσου, όπου η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται πεισματικά εδώ και πέντε χρόνια να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. “Νεοϊδρυθέντα” τρόπος του λέγειν, καθότι έχουν μεσολαβήσει ήδη πέντε χρόνια από το μακρινό 2019, από την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ, όπου όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων του 2018 και του 2019».

Η κυβέρνηση αυτή έχει τα τελευταία 4 χρόνια με αξιοσημείωτη συνέπεια φροντίσει να αναβαθμίσει οτιδήποτε ιδιωτικό σε ότι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα έχει υποβαθμίσει οτιδήποτε δημόσιο(υγεία,πανεπιστήμια,νερό).Φαίνεται ξεκάθαρα η στόχευση της ,που δεν είναι άλλη από την υποβάθμιση του δημόσιου βίου και των ανθρώπων που το αποτελούν δηλαδή τον ίδιο το λαό. Ο αγώνας συνεχίζεται έως τη δικαίωση.

 

*Φαίδρα Καρούτσου,Υποψήφια βουλευτής νομού Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δικηγόρος - φιλόλογος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πειθαρχική επιβολή στη γνώση
Εχοντας διαμορφώσει συστηματικά την κοινωνική αναπαράσταση των πανεπιστημίων ως «άντρων ανομίας», η κυβέρνηση δεν δυσκολεύτηκε να συνδυάσει «λιγότερο κράτος» με κρατικές αυταρχικές παρεμβάσεις.
Πειθαρχική επιβολή στη γνώση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα προσπάθεια υποβάθμισης των δημόσιων Πανεπιστημίων
Ο προς διαβούλευση εκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης αντικατοπτρίζει τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία εισαγωγής των κανόνων της αγοράς στο κατ’ εξοχήν δημόσιο αγαθό της παιδείας.
Νέα προσπάθεια υποβάθμισης των δημόσιων Πανεπιστημίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας
Αδικία αποτελεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών που θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις θα κληθούν να εξεταστούν σε διαφορετική εξεταστέα ύλη σε σχέση με αυτήν της περασμένης σχολικής χρονιάς.
Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για Α.Ε. και όχι για σχολεία η «αξιολόγηση» που προωθεί η Κεραμέως
Στη σκιά του αποκλεισμού 20.000 υποψήφιων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται «αμετανόητη»...
Για Α.Ε. και όχι για σχολεία η «αξιολόγηση» που προωθεί η Κεραμέως
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φάντασμα των Πανεπιστημίων
Ποιος είναι τελικά αυτός ο δαίμονας που έχει βαλθεί να διαλύσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναγκάζει την κυβέρνηση σε αυτές τις, χωρίς αμφιβολία, αυτοκτονικές πολιτικά, κινήσεις;
Το φάντασμα των Πανεπιστημίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο
Εάν το σχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας ψηφιστεί και υλοποιηθεί, το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου προδιαγράφεται ζοφερό, κυρίως λόγω της μακροπρόθεσμης ζημίας που θα προκαλέσουν οι συνέπειες.
Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας