• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 29.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.0°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  5 BF
  65%

Η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη ήταν συντριπτικά δυσμενής για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η επιρροή της σκληροπυρηνικής Γερμανίας στους υπόλοιπους εταίρους δεν άφηνε περιθώρια υποστήριξης των ελληνικών θέσεων.

European Union

Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη συνεχίζεται

 • A-
 • A+

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το πολιτικό διακύβευμα ήταν δομημένο στον άξονα μνημόνιο-αντιμνημόνιο και προέκυψε ως αποτέλεσμα της βίαιης νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης, την οποία επέβαλαν, με πρόσχημα το χρέος και με όχημα τα μνημόνια, οι δανειστές στην Ελλάδα.

Η μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε στη χώρα μας βρισκόταν σε απόλυτη εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου και περιελάμβανε τη μονόδρομη επίρριψη των βαρών της αποπληρωμής του χρέους στους πολλούς και μη προνομιούχους, με ταυτόχρονη σκανδαλώδη απαλλαγή της οικονομικής ολιγαρχίας.

Περιελάμβανε ακόμη την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου στα συμφέροντα, που έμμεσα ή άμεσα εκπροσωπούν οι δανειστές.

Η μεταρρύθμιση βρήκε σύμφωνες τις προσκείμενες στον νεοφιλελευθερισμό πολιτικές δυνάμεις της χώρας και συγκεκριμένα τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που θεωρώντας το χρέος βιώσιμο, χωρίς ιδιαίτερη διαπραγμάτευση και χωρίς μεγάλες αντιρρήσεις, ανέλαβαν την πιστή εφαρμογή των μνημονίων, πιστεύοντας στην αποτελεσματικότητα των μέτρων και στην αναγκαιότητα των ρυθμίσεών τους.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, έπρεπε να πληρώσει βαρύ τίμημα για την επιστροφή της στην «κανονικότητα», που δεν θα ήταν άλλη από την πλήρη αποδοχή των όρων που της επέβαλαν οι εκπρόσωποι του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, και ως αντίδραση στα δεινά που προκάλεσε, αναπτύχθηκε στη χώρα ένα αντιμνημονιακό μέτωπο, το οποίο με κεντρική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ και ηγετική φυσιογνωμία τον Αλέξη Τσίπρα, αμφισβήτησε τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και ξεκίνησε σταυροφορία αποδόμησής της.

Στο εσωτερικό, το αντιμνημονιακό κίνημα αμφισβήτησε τόσο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και τις μνημονιακές συνταγές για την αποπληρωμή του, υποσχόμενο την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης.

Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου σηματοδότησε την έναρξη μιας σκληρής αντιπαράθεσης με τους δανειστές, που εκφράστηκε μέσω μιας μακρόχρονης και επίπονης διαπραγμάτευσης για τους όρους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Η ισορροπία δυνάμεων, όμως, στην Ευρώπη ήταν συντριπτικά δυσμενής για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η επιρροή της σκληροπυρηνικής Γερμανίας στους υπόλοιπους εταίρους δεν άφηνε περιθώρια υποστήριξης των ελληνικών θέσεων.

Η διαπραγμάτευση, με τις 18 χώρες της ευρωζώνης να είναι αντίθετες με τις ελληνικές προσπάθειες, κατέληξε περίπου σε τραγωδία για την Ελλάδα.

Οι ψευδαισθήσεις ότι η μικρή Ελλάδα, με μια κυβέρνηση Αριστεράς θα μπορούσε να κατισχύσει ενός συμπαγούς και πανίσχυρου νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού μπλοκ, κατέρρευσαν.

Είτε δεχθούμε ως άλλοθι τον αγνό ενθουσιασμό που γεννά η παθιασμένη υποστήριξη του δικαίου, είτε αναγνωρίσουμε ως αιτία τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις που ενυπάρχουν στους κόλπους της Αριστεράς, είτε ακόμη δεχθούμε ως αιτία την απειρία της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός είναι ότι το αντιμνημονιακό μπλοκ είδε να διαψεύδονται οι προσδοκίες του.

Η ελληνική πλευρά, λοιπόν, ηττήθηκε και αναγκάστηκε να αποδεχθεί ένα νέο και σκληρό μνημόνιο. Ο αγώνας που έδωσε, όμως, δεν πήγε χαμένος.

Σήμερα όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος γνωρίζει το ελληνικό δράμα και αναγνωρίζει το δίκαιο των ελληνικών διεκδικήσεων.

Η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι και το παιχνίδι των εντυπώσεων. Οσο για το χρέος, για πρώτη φορά σήμερα, ακόμη και οι ακραία νεοφιλελεύθεροι θεσμοί, όπως το ΔΝΤ, αναγνωρίζουν τη μη βιωσιμότητά του.

Αλλά και το ίδιο το τρίτο μνημόνιο είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, με πολλές από τις ελληνικές διεκδικήσεις να έχουν ενσωματωθεί πλέον σε αυτό.

Και μόνο το όφελος των 20 δισ. που προκύπτει από τα σημαντικά χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και το εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο που αναμένεται να ξεπαγώσει την ελληνική αγορά, είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά.

Και επιπλέον, σήμερα έχουμε εκφρασμένη την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης Τσίπρα να αντισταθμίσει τις επώδυνες συνέπειες του μνημονίου, με μέτρα κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Η ήττα, ως γνωστό, φέρνει γκρίνια και διχόνοια. Και η Αριστερά αυτό το γνωρίζει καλά.

Η ρεαλιστική, αλλά και υπεύθυνη, όσον αφορά τις τύχες του ελληνικού λαού, επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα να αποδεχθεί το μνημόνιο χάριν του δημόσιου συμφέροντος και της ασφάλειας της ελληνικής οικονομίας, έγινε η αιτία για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάρρηξη του αντιμνημονιακού μετώπου.

Από τη μια οι ρεαλιστές, που μετά από μια τακτική υποχώρηση επιμένουν μαχόμενοι εντός ευρωζώνης. Κι από την άλλη η σκληρή ομάδα, οι οπαδοί της ιδεολογικής καθαρότητας, στο όνομα της οποίας παραμένουν συνεπείς αλλά εκτός ευρωπαϊκού αγώνα, προτείνοντας, σαν άλλος Χότζας, τον αυτοχειριασμό ως μέθοδο τιμωρίας των αντιπάλων...

Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα και αυτό δεν αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πλέον δεν συγκρούονται δύο, αλλά τρεις πολιτικές κατευθύνσεις.

Η εντολή που δόθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου στον ΣΥΡΙΖΑ ετελεύτησε τον βίο της. Η επτάμηνη σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με τον ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό παρήγαγε νέα πολιτικά δεδομένα.

Το νέο πολιτικό σκηνικό καθιστά σήμερα τις εκλογές περισσότερο από αναγκαίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κοινωνικές δυνάμεις που συναντήθηκαν μαζί του τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται νέα και καθαρή εντολή για τη συνέχιση του αγώνα για μια άλλη Ευρώπη...

*καθηγητής, τ. πρύτανης ΑΠΘ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
Ενώ οι δανειστές αναβάλλουν σχεδιασμένα διαρκώς την «τελική λύση», προφανώς μέχρι να περατώσουν το πρόγραμμα της ολοκληρωτικής εξαγοράς των οικονομικών υποδομών και του πλούτου της χώρας, οι ιθύνοντες της...
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αφύπνιση της Ευρώπης μπροστά στη γερμανική απειλή
Οι δανειστές-τοκογλύφοι, με εκτελεστικά όργανα τους θεσμικούς αξιωματούχους της ευρωζώνης, είχαν από την αρχή (2008) σχέδιο στραγγαλισμού της Ελλάδας, «για τη λεηλασία του πλούτου της χώρας». Ωστόσο, η...
Η αφύπνιση της Ευρώπης μπροστά στη γερμανική απειλή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ποια Ευρώπη;
Για πολλοστή φορά στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τη θέση της χώρας στην Ευρώπη κάνει την εμφάνισή του το επιχείρημα ότι, έχοντας υποκύψει στις σειρήνες του νεόκοπου εθνολαϊκισμού, βρισκόμαστε σε μια ανώφελη...
Για ποια Ευρώπη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μνημόνια τέλειωσαν διότι έγιναν νόμος του κράτους
Τα «μνημόνια τέλειωσαν», αλλά οι αξιολογήσεις συνεχίζουν. Όσοι εκπλήσσονται από το φαινομενικά παράδοξο αυτό, πρέπει να ενημερωθούν ότι η μνημονιακή περίοδος τελείωσε, διότι τώρα μπήκαμε στη λεγόμενη...
Τα μνημόνια τέλειωσαν διότι έγιναν νόμος του κράτους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είναι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός;*
Τίποτα δεν αλλάζει για τα μέτρα λιτότητας. Η λιτότητα παραμένει. Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε επίπεδα ύφεσης. Η απασχόληση βρίσκεται 17,5% κάτω από τα επίπεδα προ ύφεσης. Οι μισθοί λιμνάζουν. Οι...
Τι είναι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός;*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάντως, τερματίσαμε τον Καβάφη
Το να μνημονεύουμε τον Καβάφη είναι καλό, όπως το να κλέβουμε τη σοφία του για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά εάν τα κομματικά απαράτ αξιοποιούν την καθολική αποδοχή των συμβόλων της Ιθάκης ή του ομηρικού έπους,...
Πάντως, τερματίσαμε τον Καβάφη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας