Ο πρωθυπουργός σε μια μεσονύκτια συνέντευξή του δήλωσε: «Μπορώ μετά βεβαιότητος να πω ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο, διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη, έχουμε την περίοδο των Πανελλαδικών, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρην οφθαλμού».
Πρόκειται, απ’ ό,τι θυμάμαι, η πρώτη φορά που προαναγγέλλεται από τον πρωθυπουργό το χρονικό διάστημα (ο μήνας Μάιος) διεξαγωγής των εκλογών. Προφανώς αυτή η πρωτοφανής δήλωση έγινε επειδή ο πρωθυπουργός αναμένει να κοπάσει η οργή του λαού για την ακέραιη ευθύνη που έχει για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας και να ανακοινώσει μετά το Πάσχα την ημερομηνία των εκλογών.
Ο πρωθυπουργός, όντας βέβαιος για την πρωτιά της Ν.Δ. στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, πιστεύει ότι στη δεύτερη, που θα διεξαχθεί αρχές Ιουλίου, το κόμμα του θα αποσπάσει το ποσοστό που απαιτείται από το δικό του εκλογικό σύστημα και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ολο αυτό το σενάριο θα είχε κάποια βάση αν όλες οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστό στη Ν.Δ. με διαφορά από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ υπερδιπλάσια εκείνης που προκύπτει (3,5%-4,0%) από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων. Ισως ο πρωθυπουργός να υπολογίζει ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα, όταν θα είναι γνωστή η ημερομηνία των εκλογών, θα αυξήσουν τη διαφορά και θα την επαναφέρουν στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την τραγωδία των Τεμπών. Ματαίως.
Τα πολλά που βαρύνουν την κυβέρνησή του, με πιο πρόσφατα το σκάνδαλο των υποκλοπών και την τραγωδία των Τεμπών, δεν θα ξεχαστούν μετά το Πάσχα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αποκαλυφθούν και νέες πλευρές τους, χωρίς να αποκλείεται και κάποιο άλλο σκάνδαλο. Το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση θα συνεχιστεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Ενα πιθανό ενδεχόμενο είναι η Ν.Δ. να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές, αλλά το ποσοστό της να απέχει από εκείνο που απαιτείται για να αποσπάσει 151 βουλευτές και να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα αναγκαστεί να επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με άλλα κόμματα. Με ποια όμως; Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται, δεδομένου ότι οι αρχηγοί τους την έχουν αποκλείσει.
Το ίδιο ισχύει και με το ΠΑΣΟΚ μετά τα όσα διέπραξε η Ν.Δ. εις βάρος του αρχηγού του και του οποίου οι όροι για να συνεργαστεί («πρόγραμμα με σοσιαλιστικό προσανατολισμό» και πρωθυπουργό πολιτικό πρόσωπο και όχι τον αρχηγό της Ν.Δ.) δεν είναι αποδεκτοί. Συζήτηση για συνεργασία με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 αποκλείεται. Απομένει η Ελληνική Λύση, αλλά και το κόμμα αυτό αποκλείει συνεργασία με τη Ν.Δ. Αναγκαστικά θα παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα τη δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μόνα κόμματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25. Η πρώτη προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με αυτά είναι το σύνολο των βουλευτών που θα δίνουν τα ποσοστά των ψήφων που θα λάβουν να ξεπερνά τους 150. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αποσύρει τον όρο πρωθυπουργός να μην είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ (που ο αρχηγός του πρόσφατα αρνείται να το κάνει) και το ΜέΡΑ25 δεν φαίνεται έτοιμο να συναινέσει. Αν τα τρία κόμματα δεν συγκεντρώνουν πάνω από 150 βουλευτές ή αν το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 δεν συναινέσουν, η τρίτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης θα δοθεί στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ, όμως, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δεν έχει καμιά πιθανότητα να πείσει τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ να δεχτούν να σχηματίσουν με αυτό κυβέρνηση συνασπισμού.
Από τη σύντομη αυτή ανάλυση φαίνεται καθαρά ότι ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί σχηματισμός κυβέρνησης, ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια όμως παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, με υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές τον Αύγουστο και με αμφίβολη έκβαση, είναι προφανές ότι για πολλούς λόγους πρέπει να αποκλειστεί.
Είναι, κατά συνέπεια, επιτακτική ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 να εγκαταλείψουν τους μαξιμαλισμούς και, αν ο λαός τούς δώσει είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, να το πράξουν για το καλό του τόπου, εφαρμόζοντας ένα κοινό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με ενίσχυση του κράτους δικαίου και της αξιοκρατίας, τη μείωση των ανισοτήτων, την επαναφορά στο Δημόσιο κρίσιμων τομέων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί και τον εκσυγχρονισμό τους, την ενίσχυση του ΕΣΥ και όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Αυτά, φυσικά, ισχύουν πολύ περισσότερο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
*πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας