• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  89%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είναι η Ελλάδα «η χειρότερη χώρα να είσαι παιδί»;

 • A-
 • A+

Ο Λουτσιάνο Καλεστίνι, εκπρόσωπος της UNICEF στη Ελλάδα, δεν έβαλε ερωτηματικό. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» έναν χρόνο πριν (26/3/2022) δήλωνε: «Η Ελλάδα μπορεί να ισχυριστεί πως είναι η χειρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να είσαι παιδί.

Αυτό μας λένε τα δεδομένα». Θύμιζε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε παιδική παχυσαρκία στην Ε.Ε. Το 13,9%, το 2020, των παιδιών έως πέντε ετών, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανερχόταν στο 7,9%. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021 η Ελλάδα ήταν τρίτη σε παιδική φτώχεια (κάτω των 18 ετών) μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ο Καλεστίνι εστίασε σε τέσσερα σημεία:

1ο: «Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η εθνική ατζέντα για τα παιδιά και ποιος είναι υπεύθυνος». Από το 1993 (επικύρωση της Σύμβασης των Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού) έχουν περάσει διάφοροι νόμοι ή σχέδια δράσης χωρίς οριοθετημένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και κοστολογήσεις.

2ο: Η ποιότητα των υπηρεσιών -αναφέρεται στην εκπαίδευση, στο σύστημα Υγείας και στην κοινωνική προστασία- που παρέχονται στα παιδιά είναι χαμηλή.

3ο: Οι δαπάνες για τα παιδιά είναι περιορισμένες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι δαπάνες για την εκπαίδευση κάθε παιδιού στη Ε.Ε. το 2020 ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 7.000 ευρώ, στην Ελλάδα έφταναν μόλις τα 2.688. «Πρέπει», σημειώνει ο Καλεστίνι, «να επανεξισορροπήσουμε τις δημοσιονομικές επιλογές μας. Συνεχίζοντας να μην προτεραιοποιούμε τα παιδιά ρισκάρουμε "εθνικό τραυματισμό"».

4ο: Η κουλτούρα, δηλαδή οι πρακτικές και πεποιθήσεις που αποκτούμε μεγαλώνοντας. Το συγκεκριμένο σημείο δεν αναλύεται στη συνέντευξη του Καλεστίνι.

Η συνέντευξη δεν έτυχε προσοχής - πέρα από αναδημοσιεύσεις σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Τα επιχειρήματα που διατύπωσε ο Καλεστίνι και η θεσμική του θέση θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει χιονοστιβάδα συζητήσεων στον δημόσιο χώρο. Πώς μπορεί να εκληφθεί η σιωπή; Πρόκειται για αδιαφορία του τύπου «Δεν μας είπε κάτι που δεν γνωρίζαμε»; Συνειδητή επιλογή αποσιώπησης δυσάρεστων δεδομένων «που δεν θα ακούγονταν ευχάριστα στ' αυτί μας»;

Οποια κι αν είναι η αιτία της αποσιώπησης απέναντι στην προειδοποίηση ότι «ρισκάρουμε εθνικό τραυματισμό», οφείλουμε εν όψει και των εκλογών να δώσουμε προτεραιότητα στα θέματα αναφορικά με τα παιδιά, τους νεότερους σε ηλικία πολίτες.

Οπως λέει και το γνωστό αγαπημένο τραγούδι, υπερασπιζόμενοι τα παιδιά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να υπάρξει ελπίδα. Κι έχουμε την ανάγκη, ιδίως μετά τα Τέμπη, να ξαναβρούμε ως κοινωνία τα νήματα που πλέκουν την ελπίδα για ένα δημοκρατικό, κοινωνικά δίκαιο και ειρηνικό αύριο.

Ας μελετήσουμε, λοιπόν, τα δεδομένα που αναφέρει ο Καλεστίνι, ας εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας να είμαστε και εδώ οι τελευταίοι. Να πιέσουμε να έρθει στο προσκήνιο η συζήτηση για τα παιδιά μας και το μέλλον τους. Ας ωθήσουμε τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν με σαφήνεια στα θέματα που έθεσε ο εκπρόσωπος της UNICEF:

■ Ποια θα είναι η εθνική ατζέντα για τα παιδιά και ποιοι φορείς θα είναι υπεύθυνοι για την υλοποίησή της;

■ Πώς η εκπαίδευση των παιδιών θα καταστεί ποιοτική με βάση και τις συστάσεις του Στόχου 4 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη στρατηγική της Ε.Ε. για τα δικαιώματα του παιδιού και την ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά καθώς και τις συστάσεις για τη «European Education Area by 2025»; Ως γνωστόν σε πολλά σημεία αναφοράς (benchmarks) η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά από άλλες χώρες. Με ποια σχέδια και με ποια χρήματα θα καλυφθεί η διαφορά;

■ Με ποιους τρόπους και με ποιες επενδύσεις θα εξασφαλιστεί η υποστήριξη όλων των παιδιών σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την κοινωνική προστασία;

Μόνο εάν αποφασίσουμε να μη «ρισκάρουμε» άλλο το μέλλον των παιδιών στη χώρα μας και συστρατευτούμε σε έναν ωραίο αγώνα να είναι αυτά στο κέντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων και συνθέσεων θα μπορέσουμε να τους κληροδοτήσουμε όχι έναν άγονο χερσότοπο που επιγράφεται «Το Χειρότερο», αλλά ένα περιβόλι, όπως το λέει ο Παλαμάς, όπου θα μπορέσουν να σκάψουν ακόμη πιο βαθιά και να σμιλέψουν τα δικά τους όνειρα. Αν αποτύχουμε ίσως ο ιδρώτας των παιδιών να ποτίζει τους δικούς μας εφιάλτες που θα γεννήσει η αδιαφορία μας.

*καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λύκος και το παιδί
Δεν ακούμε τη φωνή των παιδιών. Δεν ακούσαμε τη φωνή της Ολγας. Τον επιθανάτιο ρόγχο της. Την ώρα που ήταν σφηνωμένη στην πόρτα.
Ο λύκος και το παιδί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φροντίδα και όχι εργασία για τα παιδιά των ιδρυμάτων
Η προστασία και η κοινωνική ένταξη των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα δεν απασχόλησαν ποτέ σοβαρά και συστηματικά το ελληνικό κράτος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή των...
Φροντίδα και όχι εργασία για τα παιδιά των ιδρυμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγκόσμια Μέρα Παιδιού: Καλά τα λόγια αλλά οι πράξεις... δαγκώνουν!
Εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-14 ετών εργάζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες σ' ολόκληρο τον κόσμο! Εκατομμύρια άλλα δεν πάνε σχολείο, κακοποιούνται, πεινούν, πεθαίνουν ή μένουν ανάπηρα σε όλα τα μήκη...
Παγκόσμια Μέρα Παιδιού: Καλά τα λόγια αλλά οι πράξεις... δαγκώνουν!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζητείται Παγκόσμια Ατζέντα 2017 για τα Παιδιά
Εως τώρα, ο πλούσιος κόσμος, με απόλυτη υποκρισία, διαλέγει τον πόλεμο και όχι την ειρήνη∙ τη φιλανθρωπία και όχι τη δικαιοσύνη. Και με τη φιλανθρωπία πετυχαίνει το απίθανο: με μία μόνο πράξη ταπεινώνει τον...
Ζητείται Παγκόσμια Ατζέντα 2017 για τα Παιδιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο ασφαλής ήταν η Τουρκία για τη μικρή Αζιζέ;
Είναι ευρέως γνωστό στην Τουρκία οι γάμοι νεαρών κοριτσιών με Τούρκους πολίτες ή ομοεθνείς τους που βασίζονται στη λογική και τη δικαιολογία της προστασίας τους από σεξουαλικές επιθέσεις, της μείωσης των...
Πόσο ασφαλής ήταν η Τουρκία για τη μικρή Αζιζέ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ζωή στα στρατόπεδα των προσφύγων;
Εκλεισε κιόλας ένας χρόνος από τις περσινές μαζικές αφίξεις των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Από αυτό το κύμα, σημαντικός αριθμός εγκατέλειψε γρήγορα τη χώρα, ενώ ένας σχετικά σταθερός αριθμός παραμένει...
Ποια ζωή στα στρατόπεδα των προσφύγων;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας