• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 24.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ωρα να ξανασμίξουμε

 • A-
 • A+

Ανθρωποι που έχουμε αναφορά στη ριζοσπαστική Αριστερά, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, πολίτες με προοδευτικές ιδέες, νέες και νέοι που ασυμβίβαστα αντιτίθενται σε αντιδραστικά, ομοφοβικά, ξενοφοβικά, εθνικιστικά πλαίσια, οφείλουμε να ανταμώσουμε ξανά πολιτικά, καλύτερα και ακόμα πιο στέρεα απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν

Από το 2016, και με περισσότερη ένταση από το 2019 και μετά, κάτι έχει αλλάξει. Κάτι που είναι φανερό σε όσες, όσους, όσα κοιτάζουν με καθαρά μάτια αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. και η κυβέρνησή του, που προέκυψε τρία χρόνια αργότερα, σηματοδοτούν την προσπάθεια της ελληνικής Δεξιάς για ιδεολογική ηγεμονία -ίσως για πρώτη φορά με τόση ένταση από την αρχή της Μεταπολίτευσης. Το ανησυχητικό είναι πως η προσπάθεια αυτή δείχνει να αγγίζει συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας, τα οποία μένει, φυσικά, να αποδειχθεί πόσο πλειοψηφικά είναι.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια εξόχως σημαντική εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας αφορούν τους πάντες, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Εξέλιξη την οποία ευνόησαν το μνημονιακό περιβάλλον και οι εξ αυτού καταναγκασμοί στις εφαρμοζόμενες -από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- πολιτικές, η δημιουργία του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου από ετερόκλητους υποστηρικτές της προοπτικής διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., η διάδοση -και στην ελληνική κοινωνία- των ιδεών της alt – right, η «μακεδονική εποποιία» ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, η επανεμφάνιση της Ακρας Δεξιάς στην Ευρώπη.

Είμαι ωστόσο βέβαιη πως την απόπειρα αυτή της ελληνικής Δεξιάς για ιδεολογική ηγεμονία μπορούμε να την αναχαιτίσουμε. Και το κυριότερο: ξέρουμε και πώς να το κάνουμε πετυχημένα, και πάνω σε ποια θέματα πρέπει να έχουν ενιαία γραμμή πλεύσης οι ριζοσπαστικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Θα εισφέρουμε στην υπόθεση του κοινωνικού μετασχηματισμού, αν βρούμε το κουράγιο να αμβλύνουμε διαχωριστικές γραμμές που δημιουργήθηκαν μετά το 2015. Δεδομένων των συνθηκών, δεν έχουμε το περιθώριο για σπατάλη δυνάμεων, χρειάζεται να μεγιστοποιήσουμε τη δύναμη κρούσης των προοδευτικών, αριστερών και ριζοσπαστικών ιδεών, να τις ορίσουμε όχι απλώς ως απολύτως απαραίτητες αλλά και ως κοινωνικά ώριμες.

Με αυτήν την έννοια, ποια οργάνωση ή κόμμα της Αριστεράς θα διαφωνούσε με την αδρή χρηματοδότηση, τον διπλασιασμό π.χ. του προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία, ιδιαιτέρως μετά την περιπέτεια του Covid; Ποιος θα είχε αντίρρηση στην απαίτηση για αύξηση των μισθών –στα πρότυπα της Ισπανίας όπου ο κατώτατος μισθός από το 2018 είναι αυξημένος κατά περίπου 50%– και ταυτόχρονα για μείωση, ακόμη και μηδενισμό, του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, έτσι ώστε να ανασάνει ο κόσμος;

Γιατί να μη γίνει κοινό αίτημα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην εργασία και η επαναφορά των τριετιών; Πρέπει να συνεισφέρουμε ή όχι –από κοινού και κινηματικά– στην επαναδημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας; Θα αντισταθούμε μαζί στη φοβερή επίθεση στο κράτος δικαίου, στις υποκλοπές και τον αυταρχισμό, θα χτυπήσουμε τη λογική «όλοι ίδιοι είναι» που τεχνηέντως επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση;

Τις απαντήσεις, ακόμα και ενστικτωδώς, τις γνωρίζουμε. Η ενότητα στη δράση θα μας δείξει τον δρόμο, θα μας υποδείξει τον τρόπο, θα σπάσει τα σημερινά όρια και ενδεχομένως θα φτιάξει άλλα, αλλά σε πλατύτερο αλώνι. Κάπως έτσι φτιάχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χωρίς προαπαιτούμενα. Κάπως έτσι συγκροτήθηκε ο τεράστιος κύκλος διαμαρτυρίας της ελληνικής κοινωνίας από το 2006 έως το 2015: με πολλή συζήτηση, πολλή δράση, πολλή ενότητα, με κατακτήσεις που ανέτρεπαν δεδομένα ισοζύγια ισχύος των αντιπάλων μας.

Προσωπικά, από όταν θυμάμαι πολιτικά τον εαυτό μου, παραμένω φανατική του αιτήματος για ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Οχι από κάποιον ρομαντισμό, αλλά για την αποτελεσματικότητα που φέρει. Στρατεύθηκα μαζί με πλήθος άλλων στην υπόθεση της Αριστεράς, για να αλλάξουμε τον κόσμο, να βάλουμε το λιθαράκι μας, ως οφείλουμε, στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των από κάτω, στη διεύρυνση των δικαιωμάτων όλων μας, χωρίς εξαιρέσεις.

Με αυτήν την έννοια, άνθρωποι που έχουμε αναφορά στη ριζοσπαστική Αριστερά, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, πολίτες με προοδευτικές ιδέες, νέες και νέοι που ασυμβίβαστα αντιτίθενται σε αντιδραστικά, ομοφοβικά, ξενοφοβικά, εθνικιστικά πλαίσια, οφείλουμε να ανταμώσουμε ξανά πολιτικά, καλύτερα και ακόμα πιο στέρεα απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Χωρίς αλαζονεία, με τις απαραίτητες συνεννοήσεις, εξηγήσεις, αμοιβαίες υποχωρήσεις, με διαδικασίες δηλαδή που τις έχουμε ξαναεπωμιστεί. Ο Αντρέ Μπρετόν έλεγε πως «ο σκοπός είναι να μην αφήσεις να χορταριάσουν πίσω σου οι δρόμοι του πόθου». Κάπως έτσι κι εμείς, ας μην αφήσουμε να επικρατήσει η συντήρηση και η ακροδεξιά εξαλλοσύνη, επειδή δεν είχαμε τη γενναιότητα να συνεννοηθούμε για να δράσουμε μαζί.

*Μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υποψήφια βουλεύτρια Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τίμημα της νίκης και... της ήττας
Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος ούτε πίστα για δεξιές θαυματοποιίες -και πολύ περισσότερο- ούτε για αριστερές εποποιίες. Και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αρκετά πολιτικά βαρίδια, αλλά έχουν και αποθέματα.
Το τίμημα της νίκης και... της ήττας
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται»
Θα ’πρεπε ο Αλέξης να θυμάται ότι το 2008 κατάφερε να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας την ηγεμονική αντιμετώπιση από τον ΣΥΝ με τον δικό του τρόπο.
«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτες σκέψεις για τη συντριβή που δεν προβλέψαμε
Δίνουν και παίρνουν οι ερμηνείες για το εκλογικό αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε από την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, την επικράτηση της Ν.Δ. με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ανήκουστα ακόμη και για την κόκκινη Β´...
Πρώτες σκέψεις για τη συντριβή που δεν προβλέψαμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογικό δίλημμα: δικαιοσύνη παντού ή αδικία πάντα
Το κύριο «επίτευγμά» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η κυριαρχία ενός επικίνδυνου μείγματος νεοφιλελευθερισμού και αυταρχισμού, που λειτουργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας περίκλειστης ελίτ,...
Εκλογικό δίλημμα: δικαιοσύνη παντού ή αδικία πάντα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα μας... τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες»
Στις 21 Μαΐου, βάζουμε τέλος στην αισχροκέρδεια και στην παρακμή. Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες -«οπλίζουμε» και…ψηφίζουμε!
«Για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα μας... τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σημαίνει συνολική ανάπτυξη
Ο πρωτογενής τομέας δεν αποτελεί απλώς βασική δραστηριότητα της οικονομίας της Ελλάδας αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της και τον πολιτισμό της από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας. Η σημασία...
Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σημαίνει συνολική ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας