• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.5°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 17.7°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.0°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.4°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κοινωνική συνιστώσα

 • A-
 • A+

Η χθεσινή γενική απεργία στη Γερμανία θύμισε στην πολιτική ελίτ της χώρας ότι υπάρχει κοινωνική συνιστώσα: οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα που τους εκπροσωπούν.

Μεταπολεμικά η Δυτική Γερμανία πριμοδοτήθηκε στην ανοικοδόμησή της από τις ΗΠΑ και έτσι πολύ γρήγορα η χώρα επανήλθε στους προπολεμικούς δείκτες.

Η Γερμανία μετά την ενοποίηση του 1990 ακολούθησε μια επιθετική μερκαντιλιστική εξωτερική πολιτική και στο όνομα της συνοχής και της ευημερίας των πολιτών της παρέμεινε, με εξαίρεση τις οδυνηρές περικοπές της δεύτερης θητείας Σρέντερ, η κατεξοχήν χώρα της κοινωνικής συναίνεσης και της εργασιακής ειρήνης.

Στην πληθώρα των αναλύσεων που δημοσιεύονται εδώ και έναν χρόνο για το τεράστιο κόστος που επωμίζεται η Γερμανία από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία από τις θηριώδεις επενδύσεις που χρειάζεται για να αποκτήσει αξιόμαχο στρατό, απουσιάζουν οι εκτιμήσεις μέχρι ποιο χρονικό σημείο θα αντέξει η παράδοση αναζήτησης συναίνεσης μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Η χθεσινή γενική απεργία είχε ως κύριο αίτημα αυξήσεις μισθών τουλάχιστον επαρκείς για να καλύψουν την ντε φάκτο μείωση του εισοδήματος που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές σύσσωμη η Μπούντεσταγκ επικύρωσε με την ενσωμάτωσή της στο Σύνταγμα την πρόταση Σόιμπλε για σταδιακό μηδενισμό των ελλειμμάτων, που είναι γνωστή ως «Μαύρο Μηδέν» (Schwarze Null).

Είναι δυνατόν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και ταυτόχρονα να ισχύει το «Μαύρο Μηδέν»;

Εξυπακούεται ότι τα παραπάνω θα διχάσουν και θα πιέσουν τους Σοσιαλδημοκράτες, που είναι ταυτόχρονα και ο μείζων εταίρος στην τρικομματική κυβέρνηση Σολτς και το πολιτικό κόμμα που ελέγχει καλύτερα από όλους τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών.

Η κυβέρνηση Σολτς βρίσκεται ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά τόσο της εργοδοσίας όσο και των εργαζομένων.

Η εργοδοσία αποτελεί μέχρι και σήμερα τον βαρύνοντα ανασχετικό παράγοντα μιας περαιτέρω ευθυγράμμισης του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον και πιο συγκεκριμένα στην πίεση της αμερικανικής πλευράς για κυρώσεις κατά της Κίνας.

Η Γερμανία, που οχυρώθηκε για να αποφύγει τις παρενέργειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και το κατάφερε σε βάρος των εταίρων της στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε., ή πρέπει να εγκαταλείψει τη μόνιμη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που της άφησε ως παρακαταθήκη ο Σόιμπλε ή να ζητήσει από τους εργαζόμενους να διαφυλάξουν τη συναίνεση για εθνικούς λόγους.

Αν στην πολυδιάσπαση του πάλαι ποτέ σταθερού πολιτικού σκηνικού έλθει να προστεθεί και η παράμετρος των κοινωνικών μαχητικών διεκδικήσεων, τότε το τέλος του γερμανικού μεταπολεμικού μοντέλου θα έχει ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απλή αναλογική στις ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας
Κάποιοι πρωτοπόροι Έλληνες μετανάστες που βρεθήκαμε στη Δυτική Γερμανία, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αρχίσαμε να ιδρύουμε ελληνικές εργατικές κοινότητες σε συνεργασία με τα γερμανικά συνδικάτα της DGB.
Η απλή αναλογική στις ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οστπολιτίκ χωρίς τη Ρωσία
Το πακέτο στήριξης δείχνει μια στρατηγική στροφή με στόχο να διασφαλίσει η Γερμανία κυρίαρχη επιρροή στην Ουκρανία ή τουλάχιστον να ισορροπήσει με τις ΗΠΑ.
Οστπολιτίκ χωρίς τη Ρωσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ταυτόχρονο βραχυκύκλωμα
Υπάρχει κοινός παρονομαστής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας ως προς τη διαπίστωση ότι και οι δύο χώρες βιώνουν μια σοβαρή εσωτερική κρίση που δεν αφήνει περιθώρια για ευρωπαϊκά σχέδια.
Ταυτόχρονο βραχυκύκλωμα
ΕΥΡΩΠΗ
Απεργία για το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια της Γερμανίας
Το γερμανικό συνδικάτο Verdi κήρυξε απεργία λόγω της μη ικανοποίησης του πάγιου αιτήματος για δίκαιες αμοιβές νυχτερινών ωραρίων, σαββατοκύριακων και αργιών.
Απεργία για το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια της Γερμανίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
O φόβος της εμπλοκής
Είναι άγνωστο ακόμη αν η διστακτική στάση του καγκελάριου Σολτς ως προς την εμπλοκή της Γερμανίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον και τη...
O φόβος της εμπλοκής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρελούδιο σύγκρουσης
Η εικόνα των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας, σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι μια εικόνα συνολικής καχυποψίας, οριοθετημένη από την αποφυγή ανάληψης της ευθύνης μιας...
Πρελούδιο σύγκρουσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας