• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.1°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 25.3°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 27.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.8°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.6°C / 24.9°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 20.6°C
  0 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.5°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  56%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 25.0°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εσχάτη δοκιμασία της Δικαιοσύνης

 • A-
 • A+

Η ενδελεχής και σε βάθος έρευνα των εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων με απόληξη τη φοβερή τραγωδία των Τεμπών και η αποκάλυψη της αλήθειας, ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη ως ελάχιστη οφειλή στους οικείους των θυμάτων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον αδυσώπητο, αποκρουστικό και άδικο θάνατο νέων ανθρώπων, αποτελεί καμπή και ταυτόχρονα δοκιμασία για την πάντα ευπαθή Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του κράτους δικαίου που είναι η βάση της Δημοκρατίας.

Η Δικαιοσύνη στις μέρες μας υφίσταται έντονη κριτική από το σύνολο της κοινωνίας, κυρίως από τους νέους, οι οποίοι έχουν αξεπέραστο και αλάνθαστο ένστικτο δικαιοσύνης, όπως έχει διδάξει ο Ε. Παπανούτσος και βεβαίως δοκιμάζεται από σφόδρα άστοχες αποφάσεις και διατεταγμένη συμπεριφορά κάποιων υψηλά ιστάμενων παραγόντων της.

Για τους δικαστικούς λειτουργούς που «χειρίζονται» αμέσως (ανακριτές και εισαγγελείς) ή εμμέσως ως εποπτεύοντες την υπόθεση της ανείπωτης και αδιανόητης για την εποχή μας συμφοράς, υπάρχει ένα πρότυπο και υπόδειγμα γενναίου, αδέκαστου και ανυποχώρητου σε παρεμβάσεις δικαστικού λειτουργού, ο οποίος έγραψε ιστορία στην υπόθεση Γ. Λαμπράκη σε εποχή δύσκολη τη δεκαετία του 1960, που τα ’σκιαζε η φοβέρα τού τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κων. Κόλλια, με τη γνωστή πορεία του στη συνέχεια ως πρωθυπουργού της χούντας.

Στάθηκε όρθιος ο ανακριτής Χ. Σαρτζετάκης, δεν ενέδωσε σε αφόρητες και συνεχείς πιέσεις άνωθεν και προφυλάκισε ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομίας ως ηθικούς αυτουργούς ή συνεργούς και φυσικά τους φυσικούς αυτουργούς.

Τότε δεν υπήρχε τηλεόραση και διαδίκτυο. Η κάλυψη της υπόθεσης (προφυλακίσεις κ.λπ.) ήταν πρωτοσέλιδη στον ημερήσιο Τύπο. Η αναζήτηση των σελίδων των εντύπων της εποχής εκείνης είναι διδακτική όχι μόνο για τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά για όλους όσοι διψούν για την αληθινή έρευνα, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Ο ίδιος (Χ. Σαρτζετάκης) έγραψε μετά από χρόνια («ΤΟ ΒΗΜΑ», 26/7/1998): «Για να απονεμηθεί Δικαιοσύνη στο δημοκρατικό και δικαιοκρατικό πολίτευμά μας... πρέπει ο Δικαστής να μην είναι ενδοτικός σε πιέσεις της όποιας εξουσίας, να μην είναι ψοφοδεής ή επιρρεπής σε υποταγή και κυρίως να είναι επιστημονικώς και υπηρεσιακώς επαρκής, προκειμένου να μην έχει ανάγκη ευμένειας των όποιων προϊσταμένων του».

Είναι πάνδημο το αίτημα της κοινωνίας για έρευνα με πάθος και σε βάθος και απονομή δικαιοσύνης έναντι πάντων για την υπόθεση των Τεμπών και συνακόλουθα για δικαστικούς λειτουργούς σύμφωνα με τα ανωτέρω.

*Δικηγόρος, τ. γεν. γραμματέας ΔΣΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέμπη 2023: Πώς και με ποιους «θα γίνουμε τελικά Ευρώπη»;
Το πόρισμα επικεντρώθηκε στον σταθμάρχη Λάρισας, αποφεύγοντας να εξετάσει την εμπλοκή της Hellenic Train που φέρει την άμεση ευθύνη για τους επιβάτες επί των συρμών της. Δεν γίνεται καμία αναφορά στο σύστημα...
Τέμπη 2023: Πώς και με ποιους «θα γίνουμε τελικά Ευρώπη»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον σιδηρόδρομο και τα Τέμπη
Η τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε τις επιπτώσεις της «εξυγίανσης» του ΟΣΕ που ολοκληρώθηκε με τον Ν. 3891/2010 επί ΠΑΣΟΚ, αλλά δρομολογήθηκε από τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος στοχοποίησε, το 2008, τον ΟΣΕ για το...
Για τον σιδηρόδρομο και τα Τέμπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα αντέξουμε να ξεχάσουμε ΠΑΛΙ;
Μέσα σε μια στιγμή ο χρόνος μηδενίστηκε με τη φοβερή σύγκρουση στα Τέμπη και άρχισε να μετράει μέσα μας η ροή του με έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο, με μια κλεψύδρα αίματος που στάζει εντός μας μια φρίκη που...
Θα αντέξουμε να ξεχάσουμε ΠΑΛΙ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αξία ζωής, ιδιωτικοποίηση, τρίτος κόσμος
Η κοιλάδα των Τεμπών αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά τόπος γέννησης εθνικής τραγωδίας, όχι απλώς «φόβος μηχανοδηγών». Οχι μια τραγωδία από σεισμό ή χιονοθύελλα, αλλά από σωρεία λαθών (και εγκληματικών...
Αξία ζωής, ιδιωτικοποίηση, τρίτος κόσμος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μάνα
Την είδα σ’ ένα σταθμό, μεσάνυχτα να περιμένει το τρένο… Πάει κι έρχεται, χαράζοντας κύκλους τον ένα πάνω στον άλλο αργά, σαν να ’χει ξεχαστεί. Στη σκέψη μου έτσι τριγυρίζει: στην άκρη της πλατφόρμας σκύβει...
Η Μάνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα «κρέμεται από μια κλωστή»
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη λειτουργεί σαν συνειδησιακός καθρέφτης για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως τεχνοκρατική δομή θα έπρεπε εδώ και τώρα να παραιτηθεί. Η «πολιτική συγγνώμη» δεν είναι η...
Η Ελλάδα «κρέμεται από μια κλωστή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας