• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  89%
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «συμπτώσεις» που οδήγησαν στο ρουσφέτι του σταθμάρχη

 • A-
 • A+

Αναπάντητο μέχρι σήμερα παραμένει το ερώτημα ποιος είναι ο κυβερνητικός αξιωματούχος ή αξιωματούχοι που ενήργησαν για τη μετάταξη και εν συνεχεία τοποθέτησαν τον σταθμάρχη στον σταθμό της Λάρισας, αλλάζοντας νόμο και αμελώντας φροντίδες για ικανότητες και καταλληλότητες των μοιραίων αυτών ανθρώπων.

Το ερώτημα τίθεται συνεχώς τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ, σε σωρεία δηλώσεων μετά την τραγωδία των Τεμπών, σε πολιτικά και δημοσιογραφικά πάνελ σε κανάλια και ραδιόφωνα, σε αναλύσεις για τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και στο Διαδίκτυο. Είναι το ερώτημα ρητορικό, δηλαδή γνώριζαν το πρόσωπο οι ερωτώντες; 'Η θέλουν πραγματικά μια υπεύθυνη απάντηση από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης, να καταλογίσουν τις προσήκουσες ευθύνες οι πολίτες και να αποκαλυφθεί το μέγεθος του ρουσφετιού, που ενδημεί στην ελληνική κοινωνία;

Οτι είναι ρουσφέτι δεν χωρεί πια καμιά αμφιβολία. Εχει κατ’ αρχάς τη... θεσμική του διάσταση. Ανελήφθη νομοθετική πρωτοβουλία για να επιτραπεί η συγκεκριμένη μετάταξη στον ΟΣΕ, να παρακαμφθεί το όριο ηλικίας, να συντμηθούν χρονικές περίοδοι εκπαίδευσης κ.λπ. Ποιος είχε αυτή την πρωτοβουλία και με τίνος την επίνευση; Οι τοπικοί αξιωματούχοι της Θεσσαλίας (βουλευτές, περιφερειάρχες κ.λπ.) δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες. Επαρκούν προς τούτο ο υπουργός Εσωτερικών, ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών; 'Η μήπως εδόθη η επίνευση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος έφθασε στο σημείο να ασχολείται με το πού θα εργαστεί ένας σταθμάρχης; Είναι απίθανο. Αλλά γιατί επιμένουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Και στο μεταξύ στο διαδίκτυο κυκλοφορεί φωτογραφία του πρωθυπουργού που τον δείχνει να φωτογραφίζεται με τη φερόμενη ως αδελφή του σταθμάρχη.

Εκτός από τη... θεσμική διάσταση του ρουσφετιού, υπάρχει και η... εκτελεστική διάσταση. Κάποιοι ανέλαβαν και εκτέλεσαν όλες τις σχετικές διαδικασίες, ώστε ο σταθμάρχης να εγκατασταθεί στο πόστο του. Αν και το λεγόμενο κράτος της Δεξιάς ήταν πάντα «βαθύ, έτσι ώστε τα ρουσφέτια (ιδίως όσα έχουν σχέση με τη ροή χρήματος) να είναι αόρατα και αδιαφανή για το πλατύ κοινό, τα κοινά ρουσφέτια, που αφορούν συνήθως προσλήψεις, μεταθέσεις, μετατάξεις, προαγωγές, στρατεύσεις, επιδόματα κ.λπ., είναι μάλλον ορατά ή ευκόλως εννοούμενα και, πάντως, αποτελούν έναυσμα για συζητήσεις, σχολιασμούς, κατασκευές ευλογοφανών, ίσως και αληθινών σεναρίων, ιδίως σε τοπικές «κλειστές» κοινωνίες, όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Στην Καρδίτσα, τον γειτονικό νομό της Λάρισας, όπου έλαβε χώρα η τραγωδία, που θρηνεί δύο νέους - θύματα ανάμεσα στους 57, μεταξύ των ευφάνταστων σεναρίων που αναφέρονται στην «εκτελεστική» διάσταση του ρουσφετιού, κυκλοφορεί, τις μέρες αυτές, το λεγόμενο σενάριο των «συμπτώσεων». Σύμπτωση πρώτη: Ο σταθμάρχης και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που τον ελέγχει κατάγονται από την περιοχή της Καρδίτσας. Σύμπτωση δεύτερη: Ο διευθυντής του γραφείου του βουλευτή Καρδίτσας και υπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, υπήρξε και διευθυντής του γραφείου του πρώην υπουργού επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ντίνου Ρόβλια. Στον διευθυντή αυτόν φέρεται να κατέφυγε, σύμφωνα με το σενάριο, ο νυν προφυλακισμένος σταθμάρχης, προκειμένου να επιτύχει την τοποθέτησή του στη Λάρισα. Η συγκεκριμένη πρόσβαση του σταθμάρχη στη νέα εξουσία (που αντιπροσώπευε ο ιδιαίτερος του υπουργού) ήταν μάλλον εύκολη, λόγω της παλαιότερης ιδεολογικής του συγγένειας.

Τρίτη σύμπτωση: Ο υπουργός Κ. Τσιάρας είναι, σύμφωνα με το σενάριο, κουμπάρος του διευθυντή του γραφείου του πρώην υπουργού Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ολη η Φαντασία (του σεναρίου) πήγε στην Εξουσία, για να παραφράσουμε το ευρηματικό σύνθημα του γαλλικού Μάη του ’68.

Βεβαίως το σενάριο αυτό δεν μπορεί να υιοθετηθεί και δεν έχει τεκμηριωθεί. Αλλά οπωσδήποτε οι «συμπτώσεις» πρέπει να διερευνηθούν, ώστε να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Την οργή των νεκρών να φοβάστε…»
Ο Μαρξ έθεσε το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και ότι ο αλησμόνητος Χατζιδάκις μάς προέτρεψε «να φοβόμαστε την όψη του τέρατος μόνο όταν τη συνηθίσουμε».
«Την οργή των νεκρών να φοβάστε…»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μερικά κρίσιμα ερωτήματα για τη «συγγνώμη» του πρωθυπουργού
Η δήλωση του πρωθυπουργού, μέσω facebook, για τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας, τον αβάσταχτο πόνο των οικείων τους και τον τραυματισμό δεκάδων στη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων εγείρει μερικά κρίσιμα...
Μερικά κρίσιμα ερωτήματα για τη «συγγνώμη» του πρωθυπουργού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέμπη: ύβρις ή κρατικό έγκλημα;
Στην Ελλάδα του 2023, δύο βδομάδες μετά την πιο τραυματική συλλογική μας εμπειρία των τελευταίων χρόνων, δεν υπάρχει αναρτημένος πουθενά κανένας επίσημος κατάλογος των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού...
Τέμπη: ύβρις ή κρατικό έγκλημα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ερμηνείες και λύσεις για την εθνική τραγωδία
Μέρες τώρα η κοινωνία μας έχει βυθιστεί στο πένθος μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι περιγραφές των όσων συνέβησαν είναι συγκλονιστικές και οι αναλύσεις ακολουθούν τη δική τους λογική.
Ερμηνείες και λύσεις για την εθνική τραγωδία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πενήντα επτά άδειες καρέκλες έξω από το υπουργείο Μεταφορών
Συμβολική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με 57 κενές καρέκλες, με την καθεμία να έχει ακουμπισμένο ένα κόκκινο γαρίφαλο, πραγματοποίησαν φοιτητές χθες το μεσημέρι.
Πενήντα επτά άδειες καρέκλες έξω από το υπουργείο Μεταφορών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέμπη: τι θα γινόταν αν;
Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έχει ανοίξει η ατζέντα των θεμάτων του ΟΣΕ και κυρίως αυτών που άπτονται της ασφάλειας της κυκλοφορίας. Εγινε πολύς λόγος για το ενδεχόμενο η σύγκρουση να γινόταν...
Τέμπη: τι θα γινόταν αν;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας