• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.6°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 7.2°C
  6 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.3°C / 8.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 1.6°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.1°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.8°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  6 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  5 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 11.6°C
  6 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  2 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υβριδικοί πόλεμοι

 • A-
 • A+

Ο Τζιν Σαρπ (1928-2018, Gene Sharp) ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, ιδρυτής του Ινστιτούτου Albert Einstein και συγγραφέας του γνωστού βιβλίου «Η πολιτική της μη βίαιης δράσης» (The Politics of non-violent Action).

Επανέφερε στον δημόσιο λόγο την έννοια του υβριδικού πολέμου (hybrid warfare), έννοια που υλοποιήθηκε στα αρχαία χρόνια με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και αργότερα με την Αμερικανική Επανάσταση και περισσότερο πρόσφατα είναι γνωστότερη ως «χρωματιστή ή πορτοκαλί επανάσταση»(1) με την αντικαθεστωτική οργάνωση Οτπόρ στη Σερβία, στα γεγονότα του Μαϊντάν στην Ουκρανία με την ανοιχτή παρουσία γνωστών διπλωματών των ΗΠΑ και στις οργανωμένες και κατευθυνόμενες από ξένες δυνάμεις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ, με πηγή χρηματοδότησης λογαριασμούς της τράπεζας HSBC (βασικό ενδιάμεσο των βρετανικών συμφερόντων κατά τη διάρκεια των Πολέμων του Οπίου στην Κίνα).

Η μη βίαιη δράση αποτελεί μια τεχνική που συνενώνει κοινωνικά, ψυχολογικά (διασπορά ψευδών φημών) και οικονομικά όπλα (όπως η επιβολή λιτότητας, οι κυρώσεις και οι αποκλεισμοί), σε μια συνεχή βελτίωση. Στο επίπεδο της πολιτικής δράσης, το τι θα παρουσιαστεί στα πλήθη αναπτύσσεται από τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων (Public Relations), σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφάλειας. Ουσιαστικά, αποτελούν ένα είδος εκσυγχρονισμού της προπαγάνδας και είναι μορφές συγκαλυμμένης δράσης, με πρόφαση τις διαμαρτυρίες του εγχώριου πληθυσμού, ενώ στην πραγματικότητα χειραγωγούνται και ενισχύονται οικονομικά από τρίτες χώρες.

Κατά τον Σαρπ, απαιτούνται μερικές προαποφασισμένες κοινωνικές κινητοποιήσεις που μετασχηματίζονται σε (ευλογοφανείς) διαμαρτυρίες –που δεν χρειάζεται να είναι αληθινές– καθώς και η διαδικτυακή πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (social media) για μια άρτια διανομή προπαγάνδας. Αυτή η μορφή κινητοποίησης ονομάζεται astroturfing(2) και χρησιμοποιείται πλατιά σε λόμπι που πιέζουν τις κοινωνίες για την αποδοχή των προτάσεών τους, σχεδόν σε όλες τις δημοκρατίες δυτικού τύπου. Το astroturfing είναι η ψευδεπίγραφη πρακτική της μεταμφίεσης των χορηγών ενός μηνύματος ή μιας οργάνωσης (πολιτικής, διαφημιστικής, θρησκευτικής ή δημοσιοσχετίστικης) ώστε να φαίνεται (στα πλήθη) ότι προκύπτει και υποστηρίζεται από όσους συμμετέχουν σε ένα κίνημα που δημιουργείται «από τα κάτω».

Και πιο αναλυτικά, το astroturfing είναι πρακτική μιας εταιρείας να δημιουργεί και να προπληρώνει τα θετικά σχόλια για το προϊόν ή την υπηρεσία της, ώστε να φαίνεται ότι αυτά τα (θετικά) σχόλια προέρχονται από το κοινό (και όχι από αυτήν). Αλλη μία μορφή μεταμοντέρνας απάτης.

(1): Για χρωματιστές επαναστάσεις βλέπε https:// www.politico.com/magazine/story/2018/12/30/gene-sharp-obituary-academic-nonviolent-revolutions και Ο Τζιν Σαρπ και οι χρωματιστές επαναστάσεις, στο https://quixoteglobe.com/colour-revolutions-gene-sharp-2019/.

(2): Το turfing είναι το συνθετικό υλικό σε αθλητικά γήπεδα, υποκαθιστώντας το πραγματικό χορτάρι. Για το astroturfing βλέπε https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/astroturfing. Δεν γνωρίζω να υπάρχει ελληνική μετάφραση του όρου.

*Ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόλεμος και προπαγάνδα
Αν παρασυρθούμε από τη θεαματικοποίηση του πολέμου, κινδυνεύουμε να γαλουχήσουμε μια γενιά με μειωμένα ανακλαστικά απέναντι στον πόλεμο, πράγμα καταστροφικό για ένα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.
Πόλεμος και προπαγάνδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Επανάσταση και ο Μακρυγιάννης
Ας τον θυμηθούμε λοιπόν σήμερα, με αποσπάσματα από τα ίδια τα γραφτά του. Κλείνοντας κάποια «κενά» που μπορεί να υπάρχουν, δυστυχώς, στις φετινές επίσημες εκδηλώσεις...
Η Επανάσταση και ο Μακρυγιάννης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κιμάς γαρίδας και... 1821
Για τα διακόσια χρόνια από το 1821 το μόνο εξεζητημένο έδεσμα που απόλαυσαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι (και απόγονοι) των προστάτιδων δυνάμεων είναι ο κιμάς γαρίδας! Κατά τα άλλα, το μενού περιελάμβανε ταπεινά...
Κιμάς γαρίδας και... 1821
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αφήγημα του 1821: κριτική ή επιβεβαίωση;
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση είναι πρόκληση να αναμετρηθούμε όχι απλώς με το ιστορικό παρελθόν μας, αλλά με τον καταστατικό μύθο της ελληνικής εθνικής ταυτότητας.
Το αφήγημα του 1821: κριτική ή επιβεβαίωση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν σηκωθούν οι πλίνθοι...
Άλλαξε το έτος, λοιπόν, όπως ήταν αναμενόμενο. Τελικά, μπορέσαμε να αλλάξουμε πορεία στο τρένο της ιστορικής εξέλιξης; Μάλλον, όχι. Όχι γιατί δεν θέλουμε. Νομίζω πως το θέλουμε διακαώς όλοι. Στην κατάσταση που...
Όταν σηκωθούν οι πλίνθοι...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναζητώντας την παράδοση
Είναι δύσκολο, το ξέρω, να δεχτούμε ότι η παράδοση δεν είναι η επανάληψη ή ο εκθειασμός του παρελθόντος. Η παράδοση είναι μετάδοση και μετατροπή. Η παράδοση είναι η συνειδητοποίηση του περάσματος από το...
Αναζητώντας την παράδοση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας