Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Eναν στόχο επειγόντως!
AP PHOTO

Eναν στόχο επειγόντως!

  • A-
  • A+

Για άλλη μια φορά πάμε σε εκλογές με λάθος θεματολογία. Η δημόσια συζήτηση έχει αναλωθεί ώς σήμερα σε καφενειακού τύπου ατάκες, αλληλοκατηγορίες, κοσμητικά επίθετα, χρονοτριβές ψυχιατρικού ενδιαφέροντος και αδιέξοδη επαναστατικότητα.

Η ουσία όμως ήταν και είναι αλλού.

Είναι πράγματι εκπληκτικό το ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μη διαθέτει Εθνικό Σχέδιο. Οτι σύρεται από τη μία εκλογική αναμέτρηση στην επόμενη, χωρίς να γίνεται καμία συζήτηση για την «ταμπακιέρα».

Χωρίς μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση παραγωγικής στόχευσης που θα μπορούσε να δώσει το πολυπόθητο όραμα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και την εγγύηση αποπληρωμής στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει για όλους μας άλλη λύση επιβίωσης παρά μόνο αυτή της παραγωγής. Μόνο με παραγωγικό αποτέλεσμα, που φέρνει νέο εισόδημα μέσα στη χώρα, άρα και μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα, υπάρχει ελπίδα.

Μία χώρα δεν μπορεί να ξυπνά και να κοιμάται με μοναδικό στόχο την επιβίωση από μέρα σε μέρα και από δόση σε δόση. Η παραγωγική ανασυγκρότηση απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, πολλή δουλειά και κεφάλαια.

Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό για το πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 15, 30, 50 χρόνια, θα δυσκολευόμαστε να «βγάλουμε» ακόμη και τη χρονιά. Μόνη σταθερά στο σύστημα θα είναι η πολιτική αστάθεια.

Είναι δύσκολο για μια «κουλτούρα καλοκαιριού» να σκεφτεί στρατηγικά και να φτιάξει πλάνα. Ομως στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν έχουμε επιλογές.

Τουλάχιστον επιλογές που να μας εγγυώνται μια κάποια ευημερία.

Χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Στρατηγικό Φόρουμ που θα μελετήσει άμεσα σε ποιους παραγωγικούς τομείς πρέπει να εστιάσουμε μέσα στο στενό κανονιστικό πλαίσιο της Ευρώπης και εντός του παγκόσμιου ανταγωνισμού που περιλαμβάνει χώρες χαμηλού κόστους, ακόμη και στα σύνορά μας.

Να αποφασίσουμε -όπως ο Αριστοτελικός άνθρωπος με αυτογνωσία- με βάση τις δυνάμεις και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα πού θα εξειδικευτούμε.

Τα συμπεράσματα να γίνουν στοχοθεσία με πλάνα υλοποίησης και χρονοδιαγράμματα. Με βάση αυτά, οι σημερινοί άνεργοι αλλά και όσοι έχουν το κουράγιο να αλλάξουν κλάδο να ενθαρρυνθούν με συγκεκριμένα κίνητρα ώστε να στραφούν στη Νέα Ελληνική Οικονομία.

Ενας παράγοντας που οι μεταρρυθμίσεις έχουν αντίσταση και αρνητικό φορτίο είναι γιατί γίνονται βεβιασμένα και αποσπασματικά χωρίς να υπάρχει η προοπτική, το σχέδιο για το αύριο.

Είναι πολλοί, για παράδειγμα, εκείνοι που συντηρούν ζημιογόνους μικρές επιχειρήσεις γιατί είναι εγκλωβισμένοι και δεν βρίσκουν εναλλακτικές.

Αν όμως μπορούσαν να ρυθμίσουν χρέη και να μπουν σε νέους δυναμικούς κλάδους με θετικές προοπτικές θα αντιμετώπιζαν διαφορετικά τα πράγματα.

Η έλλειψη Εθνικού Σχεδίου τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια καθαρή ήττα όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της επιχειρηματικής και πνευματικής ελίτ της χώρας.

Επειτα μας ενοχλεί γιατί οι δανειστές βάζουν όρους που υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και επιθυμούν να ελέγξουν άμεσα ό,τι αποφέρει χρήμα εντός της Ελλάδας.

Χωρίς Εθνικό Σχέδιο τα μνημόνια θα λαμβάνουν αύξοντες αριθμούς και θα εκπίπτουν σε σκληρά λογιστικά σχέδια και παραχωρήσεις κυριαρχίας.

Οι ενεργοί οικονομικά πολίτες θα συνεχίζουν να βαδίζουν στο σκοτάδι αδυνατώντας να προβλέψουν τις συνθήκες του αύριο.

Και αυτή η αδυναμία να παραγάγουν -οργανωμένα και ανταγωνιστικά-, θα τροφοδοτεί την επιστροφή τους στην αγκίστρωση από το χρεοκοπημένο κράτος και στον φαύλο κύκλο της διαπλοκής-διαφθοράς.

Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Να δούμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας διαφορετικά και να επανασυστηθούμε στη διεθνή κοινότητα σαν αυτοί που αμφισβήτησαν αλλά και που δημιουργούν.

Αυτοί που σωστά είπαν «όχι» στην τιμωρητική λιτότητα, αλλά και που παλεύουν τη δική τους αξιοπρεπή θέση στην παγκόσμια αγορά.

Να θέσουμε στόχους υψηλούς που θα συν-κινήσουν όλη την κοινωνία και θα έχουν βάθος δεκαπενταετίας, όπως για παράδειγμα: να γίνουμε η πρώτη χώρα προορισμός τουρισμού, να γίνουμε οι πρώτοι στην παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως, να αναδειχθούμε σε πρωταθλήτρια χώρα στον αθλητικό ή ιατρικό τουρισμό, να γίνουμε κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης για όλα τα Βαλκάνια, να παράγουμε τις περισσότερες πατέντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να γίνουμε πρώτοι σε παραγωγή συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων, να λανσάρουμε την υγιεινή ελληνική διατροφή και να κάνουμε τα ελληνικά διατροφικά προϊόντα περιζήτητα... Ελληνική παραγωγή με δυνατό brand name, όπως λέμε ολλανδική τουλίπα, σολομός Νορβηγίας, γαλλικό κρασί, ισραηλινά φυτοφάρμακα, ελβετική τραπεζική, αμερικανικά νοσοκομεία.

Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν.

Και αυτή η επίγνωση είναι που κρατάει ξάγρυπνους πολλούς από εμάς τα βράδια.

Επιστρέφοντας τέλος στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, το διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αναμέτρηση με τη Λαϊκή Ενότητα, ούτε η αυτοδυναμία. Είναι αν έχει τη θέληση, το σχέδιο και τα πρόσωπα για παραγωγική φυγή στο μέλλον.

*οικονομολόγος - πρώην περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μετεκλογική Ελλάδα ως πολιτικό υποκείμενο
Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, η ελληνική κοινωνία ως πολιτική οντότητα εισέρχεται σε μια ιστορική φάση, κατά την οποία επαναπροσδιορίζεται η έννοια και η πράξη της πολιτικής εν γένει. Τα αποτελέσματα των...
Η μετεκλογική Ελλάδα ως πολιτικό υποκείμενο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια μεσαία τάξη, κ. Σαμαρά;
Eνα πολύ χοντρό ψέμα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στα «Νέα»: «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα αφανίσει τη μεσαία τάξη». Κύριε πρωθυπουργέ, δεν υπάρχει πια μεσαία τάξη στη χώρα. Την έχει αφανίσει η...
Ποια μεσαία τάξη, κ. Σαμαρά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα γίνουμε καλύτεροι: Το μέλλον που θέλουμε, ο ΟΗΕ που χρειαζόμαστε
Τα Ηνωμένα Εθνη γίνονται φέτος 75 χρόνων σε μια περίοδο τεράστιων προκλήσεων. Ο COVID-19 απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, προκαλώντας ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και αποσταθεροποιώντας τις κοινωνίες και τις...
Θα γίνουμε καλύτεροι: Το μέλλον που θέλουμε, ο ΟΗΕ που χρειαζόμαστε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βραχυκύκλωμα στη Γαλλία
Εστω και ως υπόθεση, ως σενάριο εργασίας η διαρροή της είδησης ότι ο Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του με τη βεβαιότητα ότι θα επανεκλεγεί στις πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν, είναι ενδεικτική...
Βραχυκύκλωμα στη Γαλλία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
Οταν κατακάτσει η σκόνη από την υγειονομική κρίση, είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ένα άλλο «φυσιολογικό» το ίδιο επώδυνο με το προηγούμενο και γι’ αυτό οι κυρίαρχες ελίτ αποφεύγουν να το περιγράψουν. Ο...
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας