• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.1°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 6.6°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.3°C / 8.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.8°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  6 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  7 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 4.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.0°C
  7 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.7°C
  4 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  2 BF
  77%
www.enainstitute.org
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επίδραση των υποκλοπών στην εκλογική συμπεριφορά

 • A-
 • A+
Για συντριπτικά μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης το σκάνδαλο είναι πραγματικό και η ευθύνη γι’ αυτό αποδίδεται στην κυβέρνηση ● Για την πλειονότητα αυτό συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία ● Για σχεδόν έναν στους δύο πολίτες αποτελεί κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες εκλογές.

Στην πανελλαδική πολιτική έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ, σε συνεργασία με την Prorata, μέρος των πολιτικών συμπερασμάτων της οποίας δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο», περιλαμβάνονταν και ερωτήματα που αφορούσαν μία από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους της συγκυρίας και απασχολεί έντονα τον δημόσιο διάλογο, την υπόθεση που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «σκάνδαλο υποκλοπών».

Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς να προκαταλαμβάνεται η ύπαρξη σκανδάλου από την ερώτηση, τέθηκε το ερώτημα εάν «πιστεύετε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα», με όσους απάντησαν καταφατικά να αποτελούν το 72%, περισσότεροι δηλαδή από τα 2/3, με μόλις το 24% να αρνείται την ύπαρξή του. Ενδιαφέρον έχει ότι, πέρα από το 100% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 98% των δυνητικών ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25, το 96% εκείνων του ΚΚΕ και το 85% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., περισσότεροι από ¼ των δυνητικών ψηφοφόρων της Ν.Δ. (28%) πιστεύουν επίσης ότι υφίσταται σκάνδαλο υποκλοπών.

Μεταξύ δε όσων απάντησαν θετικά, δηλαδή αναγνωρίζουν την υπόθεση ως σκάνδαλο, το 79% πιστεύει ότι «ευθύνεται περισσότερο» η κυβέρνηση και σε πολύ μικρά μόνο ποσοστά ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει την ΕΥΠ (10%), ιδιωτικά συμφέροντα (5%) ή ξένες μυστικές υπηρεσίες (3%).

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη σημασία των υποκλοπών και την επίπτωσή τους στη δημοκρατία, το 45% αξιολογεί την υπόθεση ως «πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία», το 13% ως «σοβαρό κίνδυνο», το 22% βλέπει «κίνδυνο, αλλά και μια υπερβολή γύρω από το ζήτημα», ενώ το 19% κρίνει ότι «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία». Δηλαδή το 70% πιστεύει ότι η υπόθεση των υποκλοπών, περισσότερο ή λιγότερο, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το 58% ότι αυτός είναι από «σοβαρός» έως «πολύ σοβαρός».

Ως προς την επίδραση της υπόθεσης των υποκλοπών στην εκλογική συμπεριφορά, το 24% απαντά ότι θα επηρεαστεί «απόλυτα» και το 18% «αρκετά». Δηλαδή σχεδόν ½ (42%) ισχυρίζεται ότι από «αρκετά έως απόλυτα» θα ψηφίσει με γνώμονα και την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ το 43% εμφανίζεται ανεπηρέαστο από αυτήν σε ό,τι έχει να κάνει με την ψήφο.

Μάλιστα, πέρα από όσους εμφανίζονται βέβαιοι για την ψήφο τους, για τους αναποφάσιστους η αθροιστική τιμή όσων ισχυρίζονται ότι η υπόθεση των υποκλοπών «απόλυτα» ή «αρκετά» θα επηρεάσει την ψήφο τους είναι 46%, δηλαδή μεγαλύτερη από το αντίστοιχο 42% των αποφασισμένων. Ενώ η τιμή του «καθόλου», δηλαδή της μη επιρροής από την υπόθεση, για τους αναποφάσιστους είναι 10% χαμηλότερη (33%) απ’ ό,τι για τους αποφασισμένους. Συνεπώς, βλέπουμε ότι για τους αναποφάσιστους, η υπόθεση φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα για την επιλογή τους στις επικείμενες εκλογές.


● Ολη η έρευνα θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του ΕΝΑ, www.enainstitute.org

* Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου ΕΝΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κοινωνική διάσταση των εκλογών
Η δημοκρατική νομιμοποίηση κάθε θεσμικής εξουσίας είναι αποτέλεσμα εκλογικών διαδικασιών, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες με την ψήφο τους εκφράζουν την εμπιστοσύνη διοίκησής τους σε πρόσωπα.
Η κοινωνική διάσταση των εκλογών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρόβλημα των συμμαχιών
Από τη σκοπιά της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, κρίσιμη είναι η εκτίμηση για τις πιθανές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όσον αφορά το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, καθότι πιθανότατα αυτό θα είναι το...
Το πρόβλημα των συμμαχιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικός καλλωπισμός με ημερομηνία λήξης
Οσοι θέλουν να αξιολογήσουν και να κρίνουν, μόνο στο παρελθόν θα βρουν τα κατάλληλα εργαλεία. Κοντολογίς να θυμηθούν τι σημαίνει «New Deal» και τι «ελεύθερη αγορά» και μετά να μετρήσουν... αποστάσεις.
Προεκλογικός καλλωπισμός με ημερομηνία λήξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά κόμματα και προεκλογική περίοδος
Στη διεθνή βιβλιογραφία μιλάμε για πολιτική κρίση, για δομική κρίση, για λειτουργική κρίση, για κρίση νομιμοποίησης κ.ά. Ολες αυτές οι μορφές κρίσης αναφέρονται στον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας σε μια...
Πολιτικά κόμματα και προεκλογική περίοδος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βεβαιότητες του πρωθυπουργού σε κάλπες με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Ο πρωθυπουργός, όντας βέβαιος για την πρωτιά της Ν.Δ. στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, πιστεύει ότι στη δεύτερη, που θα διεξαχθεί αρχές Ιουλίου, το κόμμα του θα αποσπάσει το ποσοστό που απαιτείται από το δικό...
Βεβαιότητες του πρωθυπουργού σε κάλπες με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ωρα να ξανασμίξουμε
Από το 2016, και με περισσότερη ένταση από το 2019 και μετά, κάτι έχει αλλάξει. Κάτι που είναι φανερό σε όσες, όσους, όσα κοιτάζουν με καθαρά μάτια αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία.
Ωρα να ξανασμίξουμε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας