• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 13.0°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.1°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 1.9°C / 6.6°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.3°C / 14.9°C
  3 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 12.3°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 13.2°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.9°C
  0 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αστυνομική Παιδεία

 • A-
 • A+

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Κεραμέως. Εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, παρεμβάσεις στο ραδιόφωνο, όλες σε προστατευόμενο περιβάλλον.

Κάθε φορά η ίδια «κασέτα», χωρίς τον φόβο «ενοχλητικών» ερωτήσεων. Περιμένουμε με ανυπομονησία αυτή τη μία, διαφορετική συνέντευξη στην οποία θα μιλήσει -επιτέλους- για τους παιδαγωγικούς στόχους που (θα έπρεπε να) έχει το υπουργείο μακριά από τεχνοκρατικές αντιλήψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

45.221. Αυτός είναι ο αριθμός των φετινών προσλήψεων αναπληρωτών. Μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά και με χιλιάδες κενά να περιμένουν ακόμα εκπαιδευτικό να τα καλύψει. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία απέχει παρασάγγας από το «φέτος τα σχολεία έχουν ανοίξει με την καλύτερη δυνατή συνθήκη ανθρώπινου δυναμικού όλων των εποχών». Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευτεί ύστερα από τις συνταξιοδοτήσεις της φετινής χρονιάς και του χρόνου οι ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 50.000.

Μία και μόνο είναι η λύση. ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ. ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ. Οπως παραδέχεται η ηγεσία του υπ. Παιδείας, ο θεσμός του αναπληρωτή είναι μια στρέβλωση που θα πρέπει να εξαλειφθεί. Για να συμβεί αυτό όμως η κ. Κεραμέως μάς λέει σχεδόν κυνικά: «Ψηφίστε μας και οι διορισμοί θα συνεχιστούν». Σε πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι τη φετινή χρονιά, η «κασέτα» της κ. Κεραμέως αναπαράγει πως «εμείς θέλουμε, αλλά μεσολαβούν εκλογές, οπότε δεν ξέρουμε αν θα είναι εφικτό».

Η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών πράγματι δύναται να επηρεάσει όλες τις διαδικασίες των υπηρεσιακών μεταβολών, όπως είναι οι διορισμοί. Ας κάνουμε μια παρένθεση.

● 1.264 νέες θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία. Στόχος να βγει η προκήρυξη εντός του Φεβρουαρίου.

● 2.900 θέσεις ΕΠΟΠ. Εντός του 2023.

● 250 προσλήψεις συνοροφυλάκων. Αναμένεται η προκήρυξη εντός του χειμώνα.

● 700 θέσεις Δικαστικής Αστυνομίας. Αναμένεται η προκήρυξη.

Κλείνει η παρένθεση.

Ολα τα παραπάνω φαίνεται πως αναδεικνύουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η κυβερνητική επιλογή για τους τομείς που πρέπει (ψηφοθηρικά;) να στηριχθούν φαίνεται στην πράξη. Ωστόσο τα τεράστια κενά της Παιδείας δεν μπορούν να καλυφθούν από ένστολους. Αραγε αυτή η τεράστια μεταρρύθμιση-φιάσκο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που στελεχώνει τα Α.Τ. της Αττικής, τι απέγινε;

Με φωτογραφικούς και στοχευμένους διορισμούς την ώρα που η Παιδεία στενάζει, με τους μισθούς πείνας των υπερπροσοντούχων εκπαιδευτικών να είναι παρόμοιοι με τον κατώτατο μισθό, με την καλλιτεχνική παιδεία να υποβαθμίζεται σε επίπεδο απόφοιτου Λυκείου.

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ας μην είμαστε αχάριστοι. Ο επιθεωρητισμός και η αστυνομοκρατία που ονειρεύεται για τους εκπαιδευτικούς η κ. Κεραμέως ήρθε με την εφαρμογή της αξιολόγησης. Αυτής της αξιολόγησης που «δεν θα είναι τιμωρητική», αλλά η μη υλοποίησή της θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και φυσικά ξεκινάει ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ με τους νεοδιόριστους συναδέλφους μας. Αλήθεια, η αξιολογούμενη στην τελευταία θέση της δημοτικότητας υπουργός θεωρεί ότι είναι σε θέση να αξιολογήσει τους εκπαιδευτικούς;

Θα ήμασταν ανόητοι αν πιστεύαμε ότι ένας διορισμός θα φέρει την επαγγελματική μας υγεία και γαλήνη. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την καθημερινή αποδόμηση του δημόσιου σχολείου. Η αξιολόγηση και η εγκληματική αμέλεια στελέχωσής του με επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό αναδεικνύει την πλήρη αδιαφορία, αν όχι την επίθεση, του ίδιου του υπουργείου εις βάρος μας. Φαίνεται ότι η Παιδεία αποτελεί εμπόρευμα (βλέπε χρηματοδότηση από χορηγούς), υποβαθμίζεται (βλέπε εξίσωση ΑΕΙ με κολέγια), συρρικνώνεται (βλέπε αύξηση μαθητών, μείωση τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολείων) και καταργείται (βλέπε Γαύδος).

Ολα αυτά βέβαια δεν θα μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ελάχιστη εργασιακή σταθερότητα που μας αναλογεί. Και λέμε «ελάχιστη», καθώς ακόμα και οι μόνιμοι διορισμοί που έγιναν επί Ν.Δ. δεν είναι ακόμα μόνιμοι. Παρανόμως μετά την παρέλευση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου και φυσικά με προφορική οδηγία οι διευθύνσεις εκπαίδευσης προχώρησαν σε ανακλήσεις διαπιστωτικών πράξεων διορισμού, ώστε οι νεοδιόριστοι να αξιολογηθούν και να διαπιστωθεί το πόσο ικανοί (ή υπάκουοι) είναι για να μονιμοποιηθούν.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια και αφού άρθηκαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, ο κανόνας του 1:1 είναι σε ισχύ. Για κάθε μία αποχώρηση (συνταξιοδότηση) αυτοδίκαια επέρχεται ένας νέος διορισμός. Θα τηρήσει η Ν.Δ. τη δέσμευση στις ευρωπαϊκές οδηγίες, έστω και στον ελάχιστο αριθμό των συνταξιοδοτήσεων;

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων έχουμε ήδη συναντήσει ή/και έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς φορείς. Ο στόχος μας είναι να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας, να μάθουμε τις θέσεις των κομμάτων, να τις επικοινωνήσουμε στον κόσμο και να αποσπάσουμε τις απαραίτητες δεσμεύσεις. Οι μόνοι που δεν μας έχουν δεχτεί (ή μας έχουν αποφύγει) είναι οι κυβερνώντες. Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο η αυταρχική άσκηση εξουσίας και η λήψη αποφάσεων για εμάς χωρίς εμάς. Ας είναι. Πλησιάζουν εκλογές και (ευτυχώς) ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει αντιληφθεί σαφώς τις διαθέσεις της σημερινής ηγεσίας για την Παιδεία.

Οι ανάγκες στην Παιδεία δεν θα μειωθούν με έναν μαγικό τρόπο αν εκλεγεί η Ν.Δ., αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας. Η Παιδεία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να έχει κομματικό προσανατολισμό. Υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες, υπάρχουν άνεργοι εκπαιδευτικοί, υπάρχουν -το κυριότερο- μαθητές χωρίς δασκάλους.

Αν πράγματι υπάρχει η πολιτική βούληση, αναμένουμε ΑΜΕΣΑ τις ανακοινώσεις που θα αφορούν τους διορισμούς μας. Τους διορισμούς όλων των εκπαιδευτικών που έχουμε κρατήσει τόσα χρόνια την εκπαίδευση όρθια και τα σχολεία ανοιχτά, που έχουμε κάνει τις περισσότερες σπουδές, δίνοντας τις περισσότερες εξετάσεις, που παραμερίσαμε την προσωπική μας ζωή και διαλύσαμε τον οικογενειακό μας προγραμματισμό, που βιώνουμε την πολιτειακή απαξίωση. Εμείς, οι εκπαιδευτικοί των παιδιών σας.

*Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Νίκη Κεραμέως βιάζεται να υποδυθεί το ρόλο αυτής που γελά καλά επειδή γελά τελευταία
Άμεση ήταν η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος. Σήμερα διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και παρεμβάσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Η Νίκη Κεραμέως βιάζεται να υποδυθεί το ρόλο αυτής που γελά καλά επειδή γελά τελευταία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πόλεμος για την αξιολόγηση-εκχέρσωση του δημόσιου σχολείου ξαναρχίζει!
Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε επανειλημμένα να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς, απειλώντας άμεσα ή έμμεσα με ποινές.
Ο πόλεμος για την αξιολόγηση-εκχέρσωση του δημόσιου σχολείου ξαναρχίζει!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απειλές Κεραμέως για περικοπή μισθών όσων δεν αξιολογηθούν
Μια ματιά στην ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος να ρίξει κανείς εύκολα μπορεί να καταλάβει ποιος θα γελάσει τελευταίος. Εύκολα μπορεί να μάθει που βρέθηκαν όλοι αυτοί που προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους...
Απειλές Κεραμέως για περικοπή μισθών όσων δεν αξιολογηθούν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηττα Κεραμέως και στην αξιολόγηση
Η συντριπτική πλειονότητα των συλλόγων διδασκόντων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια δήλωσαν απεργία-αποχή στην αξιολόγηση-λαιμητόμο που θέλει να υλοποιήσει το ΥΠΑΙΘ.
Ηττα Κεραμέως και στην αξιολόγηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αξιολογώντας την αξιολόγηση
Ενώ το υπουργείο δεν έκανε καμία ενέργεια για να οργανωθεί σωστά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ δεν προχώρησε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, έρχεται τώρα να δηλώσει το ενδιαφέρον του για τη «βελτίωση του...
Αξιολογώντας την αξιολόγηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκπαιδευτικοί: «Ενδυναμώνονται» δουλεύοντας και μετά από το σχολείο! Έτσι κ. Κεραμέως;
Οι τελευταίοι νόμοι για τη σχολική εκπαίδευση (4692/2020 και 4823/21) έχουν πολλά κοινά στην ονομασία τους. Αλλά πόσο ο συντάκτης της ονομασίας αυτών των νόμων πρέπει να απεχθάνεται τους εκπαιδευτικούς για να...
Εκπαιδευτικοί: «Ενδυναμώνονται» δουλεύοντας και μετά από το σχολείο! Έτσι κ. Κεραμέως;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας