Στα μέσα Ιανουαρίου, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα ΜΜΕ της Ουάσινγκτον ανήγγειλαν περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εντός του Φεβρουαρίου με σταθμούς το Κάιρο, την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα, τη Λευκωσία, την Αγκυρα και την Αθήνα.
Η είδηση ότι έναν μήνα μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον οι Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου θα συναντηθούν στην Αγκυρα θεωρήθηκε ως δείγμα θετικής κινητικότητας του διαλόγου που διεξάγεται με στόχο την επιστροφή των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας στην κανονικότητα.
Μέχρι στιγμής το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρατά σιγή ασυρμάτου, αρνούμενο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη μετάβαση Μπλίνκεν στην Τουρκία, προφανώς γιατί υπάρχει κάποια εμπλοκή όχι μόνο στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, αλλά και στην επικοινωνιακή διαχείριση των ταξιδιωτικών οδηγιών των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών -οι οποίες επικαλούνται πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες- από το καθεστώς Ερντογάν που είδε ακόμη μία συνωμοσία σε βάρος της χώρας.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου προχθές Δευτέρα, στην οποία η αμερικανική πλευρά εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον φονικό σεισμό, είναι βέβαιο ότι θα συζητήθηκε και το θέμα της επίσκεψης, χωρίς όμως να υπάρξει σχετική επίσημη ανακοίνωση ή διαρροή.
Οι ΗΠΑ εδώ και έναν χρόνο εξαντλούν κάθε δυνατό περιθώριο για δημιουργία κλίματος αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία.
Ξεκίνησαν με την απόσυρση της στήριξής τους στο σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Eastmed και ματαίωσαν την προγραμματισμένη για τον τρέχοντα μήνα τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ. Το μήνυμα είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνείες πέραν των όποιων αντιπαραθέσεων: η Ουάσινγκτον δεν στηρίζει σχήματα και συναντήσεις που μπορούν να καταγραφούν ως κίνηση παράκαμψης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια προσέγγιση που θα μπορούσε να ονομαστεί εξομάλυνση α λα καρτ. Για παράδειγμα η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας για τους Κούρδους της Βορειοανατολικής Συρίας δεν αποκλείει συμπερίληψη της Αγκυρας στην ενεργειακή συνεργασία που προωθεί η αμερικανική πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν ο Ερντογάν θα κάνει και αυτός από τη μεριά του κάποιες κινήσεις αποκλιμάκωσης στην ένταση που συντηρεί στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία, στη Λιβύη αλλά και στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η πραγματοποίηση ή όχι της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Αγκυρα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την ένταση της αντιδυτικής-αντιαμερικανικής ρητορικής του Ερντογάν στην πορεία για τις κάλπες της 14ης Μαΐου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας