• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.7°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.2°C
  0 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.8°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η συρρίκνωση του... ιδιωτικού

 • A-
 • A+

Η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τον κόσμο αντικαθιστώντας τους ανθρώπινους μυς με τις μηχανές και διατηρώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να κατασκευάζει και να λειτουργεί τα μηχανήματα. Σήμερα, η ψηφιακή επανάσταση οδηγεί στην υποκατάσταση του... ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία στο σχετικά εγγύς μέλλον θα είναι σε θέση να παράξει πνευματικό έργο πιθανώς καλύτερο και σίγουρα πιο φθηνό από τον άνθρωπο.

Σε έναν κόσμο που ούτε οι μύες ούτε και ο εγκέφαλος θα είναι τόσο απαραίτητοι όσο στο παρελθόν, τίποτα δεν θα μείνει ανεπηρέαστο. Τα όρια της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων θα επανακαθοριστούν ώστε να ταιριάζουν στις προδιαγραφές αυτών που ήδη έχουν αρχίσει να καθορίζουν τις αρχές της Μετα-Δημοκρατίας.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μία από τις πιο καίριες αλλαγές που θα προκαλέσει η συνδυασμένη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των «μεγάλων δεδομένων» θα αφορά τη διακυβέρνηση και τις μεθόδους της.

«Ο αγώνας μεταξύ της δημοκρατίας και του ψηφιακού αυταρχισμού θα είναι το στοιχείο που θα προσδιορίσει τον εικοστό πρώτο αιώνα», υποστηρίζει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Foreign Affairs» ο Nicholas Wright, γιατρός και νευροεπιστήμονας που εργάζεται πάνω σε αναδυόμενες τεχνολογίες και την παγκόσμια στρατηγική στο University College του Λονδίνου και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown.

Τα σημάδια είναι ήδη ορατά. Οι εξουσίες ήδη έχουν περάσει από την παρακολούθηση στον προβλεπτικό έλεγχο της συμπεριφοράς εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, χρησιμοποιώντας δεδομένα που καθημερινά συγκεντρώνουν. Φορολογικές δηλώσεις, ιατρικά αρχεία, ποινικά μητρώα, τραπεζικοί λογαριασμοί, μαζί με πληροφορίες που καθημερινά συλλέγονται από διάφορες πηγές που ξεκινούν από τις κάμερες και καταλήγουν στην οικογένεια και στους φίλους, ανακατεύονται σε ένα χαρμάνι που μπορεί να ανατινάξει κάθε ανάχωμα που προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες και την ιδιωτικότητα.

Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τα όρια του καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και πολιτών (το βιβλίο του Alec Ross, «Οργισμένη δεκαετία του 2020», δίνει πληροφορίες για τον σχετικό προβληματισμό που αναπτύσσεται). Επιστημονική φαντασία; Λάθος. Η Κίνα, χρησιμοποιώντας εργαλεία επιτήρησης και μηχανικής μάθησης, οικοδομεί ένα ψηφιακό αυταρχικό κράτος στο οποίο η συμπεριφορά του πολίτη συνδέεται με τις παροχές και τις ελευθερίες που του προσφέρονται.

Σύμφωνα με τον Wright, η προσέγγιση του Great Firewall στο Διαδίκτυο έχει εξαπλωθεί στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ. Δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι Κινέζοι ειδικοί παρείχαν υποστήριξη σε κυβερνητικούς λογοκριτές στη Σρι Λάνκα και προμήθευσαν εξοπλισμό παρακολούθησης ή λογοκρισίας στην Αιθιοπία, στο Ιράν, στη Ρωσία, τη Ζάμπια και την Ζιμπάμπουε. Η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης «Yitu» πούλησε «φορετές κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη» στη Μαλαισία.

Αλλά η Κίνα δεν είναι ο μοναδικός εξαγωγέας συστημάτων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Αρθρο που δημοσίευσε το «Council on Foreign Relations» επαίνεσε τις βρετανικές ηλεκτρονικές ταυτότητες που θα «επέτρεπαν στους πολίτες της Ρουάντας να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στις κυβερνητικές υπηρεσίες». Οταν το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου μελέτησε να απαγορεύσει την εξαγωγή τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση, πολλές εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία προστατεύει τα ψηφιακά δίκτυα από εισβολείς.

Υπό το πρίσμα αυτό, η υπόθεση των «επισυνδέσεων» που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία είναι μία παράγραφος στο τεράστιο βιβλίο που αφορά την ψηφιακή εκδοχή του «Μεγάλου Αδελφού», που το μάτι και το αυτί του είναι στραμμένα σε πραγματικό χρόνο στις ζωές όχι μόνο των υπόπτων για εγκληματικές πράξεις αλλά όλου του πληθυσμού.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός επιστήμονας για να αντιληφθεί ότι η επιτήρηση σε επίπεδο πληθυσμού έχει σοβαρές συνέπειες για την ελευθερία και την ποιότητα της δημοκρατίας. Οι δομές, οι μηχανισμοί ακόμα και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη συγκέντρωση, την επεξεργασία και την αξιοποίηση των «data» συνθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο, με κατασκευασμένα άλλοθι, επιχειρήματα και αφορμές, οι «ελεγκτές» θα μπορούν να φιμώσουν, να χαρακτηρίσουν ανθρώπους με βάση τη φυλή ή τη θρησκεία και να βλάψουν τη δυνατότητά τους να ταξιδεύουν, να αποκτούν δουλειά και να συνεργάζονται ελεύθερα. Ευλόγως αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει αν οι δομές αυτές αυτονομηθούν ή αν κάποια στιγμή –στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον– μια τεχνητή νοημοσύνη υπερβεί την ανθρώπινη νοημοσύνη και ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο.

Και οι πολιτικοί; Αποκρύπτουν αυτές τις υπαρκτές απειλές και, αντί να επιδιώκουν να θωρακίσουν τη δημοκρατία, αναλώνονται σε εκκλήσεις, επικλήσεις και δεήσεις.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μελετώντας τις... υποκλοπές
Όσα γίνονται έχουν ξαναγίνει σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικά εργαλεία -πρωτόγονα σε σύγκριση με τα σημερινά- και με διαφορετικά επιχειρήματα.
Μελετώντας τις... υποκλοπές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νομικιστική αντίληψη της πολιτικής
Από την εποχή του Τζέρεμι Μπένθαμ, που επινόησε το «Πανοπτικόν», είναι γνωστό το επιχείρημα υπέρ της γενικευμένης επιτήρησης: πρόληψη του εγκλήματος και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ούτως ώστε να...
Η νομικιστική αντίληψη της πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κίνδυνος της λήθης
Οσα βλέπουμε και όσα ακούμε όσες και όσοι ερχόμαστε σε επαφή με τους πρόσφυγες έχουμε χρέος να τα καταγράφουμε Με την ευχή όλα τα μέρη όπου δοκιμάζονται οι άνθρωποι να γίνουν στο μέλλον τόποι προσκυνήματος.
Ο κίνδυνος της λήθης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιωτικότητα και ψηφιακοί ιεροεξεταστές
Βρισκόμαστε στην εποχή που οι εξουσίες -πολιτικές και οικονομικές- με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων παρακολουθούν, κατανοούν και ελέγχουν τους πολίτες τους πολύ πιο στενά από ποτέ...
Ιδιωτικότητα και ψηφιακοί ιεροεξεταστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσωπικά δεδομένα
Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ιατρικό απόρρητο. Δύο έννοιες που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα έπρεπε να σέβονται όλοι. Κι όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι έτσι. Ιδίως όταν θεωρείς ότι είσαι «Λουδοβίκος».
Προσωπικά δεδομένα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το -πάντα επίκαιρο- αίτημα για δημοκρατία
Το δίλημμα «δημοκρατία ή ευημερία» το θέτουν όσοι θέλουν να παραπλανήσουν τους πολίτες, να βυθίσουν τον λαό σε ένα πέλαγος άγνοιας και εκμαυλισμού.
Το -πάντα επίκαιρο- αίτημα για δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας