• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.7°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 14.8°C
  0 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 11.2°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.3°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.2°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.4°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 15.5°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  1 BF
  58%
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αριστεία προεκλογικού λαϊκισμού: τόσο μεγάλα λόγια για τόσο λίγα έργα!

 • A-
 • A+

Με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη και την ομιλία του στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά ότι η αλαζονεία, τα ψέματα αλλά και η διαστρέβλωση της αλήθειας είναι τα μόνα στην κορυφή της ατζέντα τους.

Κάθε έργο δεν κρίνεται όταν εξαγγέλλεται, αλλά όταν υλοποιείται και παραδίδεται προς χρήση και εδώ αν κάποιος αναγνώσει αναλυτικά το πρόγραμμα «Κρήτη το 2030», συνολικού προϋπολογισμού 7,7 δισ., θα καταλάβει ότι πέντε έργα (!) αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ξεκινήσει ή είχαν δημοπρατηθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ όπως η μικρή και η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, τα οικειοποιούνται χωρίς να τα έχουν τελειώσει.

Επιπλέον με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση χωρίς λόγο, αντί να προχωρήσουν τη δημοπράτηση του ΒΟΑΚ όπως την είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πήγαν τάχα μου να επισκεφτούν το πρώτο εργοτάξιο του ΒΟΑΚ.

Ψέμα μεγάλο γιατί το πρώτο τμήμα του νέου ΒΟΑΚ είναι το τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος 9,5 χλμ., έργο ΕΣΠΑ, το οποίο υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. με προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου και παραδόθηκε σε πλήρη κυκλοφορία στις 2 Μαΐου 2019 από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ενα έργο που συμβασιοποιήθηκε το 2012 (!) και το οποίο στις αρχές του 2016 είχε εκτελεστεί σε ποσοστό μόλις 10%.

Στα Χανιά δεν υπάρχει ούτε ένα νέο έργο που να σχεδιάστηκε, να χρηματοδοτήθηκε, να δημοπρατήθηκε και να εκτελείται υπό την ηγεσία της Ν.Δ. Τα υπόλοιπα 475 έργα βάσει της παρουσίασης που δόθηκε είναι υπό σχεδιασμό και κάποια σε εξέλιξη με άγνωστη ημερομηνία παράδοσης, έργα των δήμων και της Περιφέρειας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί πανηγυρίζουν λέγοντας δήθεν ότι όσα αιτήματα υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο επί πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποβλήθηκαν σε τρεις μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Μεγάλο ψέμα φυσικά. Η Ν.Δ. ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019. Αρα βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο έτος διακυβέρνησής της και η χώρα παρέμεινε χωρίς ενεργό αναπτυξιακό νόμο για ένα ολόκληρο έτος.

Με βάση τους πίνακες εγκρίσεων που δημοσιεύουν το υπουργείο Ανάπτυξης και οι Περιφέρειες στο ependyseis.gr στον αναπτυξιακό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ υποβλήθηκαν συνολικά 10,6 δισ. ευρώ αιτήσεων. Από αυτά 6,2 δισ. υποβλήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και 4,4 μετά την εκλογή της Ν.Δ.

Πάμε όμως στο πιο σημαντικό. Οσα από τα ανωτέρω αιτήματα πληρούσαν τους όρους νομιμότητας εντάχθηκαν στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου λόγω ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ακόμα και εν μέσω capitals controls βρήκε τα απαραίτητα κονδύλια για να ενταχθούν όλα τα αιτήματα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Τι έχει κάνει η παρούσα κυβέρνηση προς το παρόν, εκτός από να πανηγυρίζει για τις αιτήσεις; Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου μόλις 150 εκατ. είναι διαθέσιμα για το καθεστώς του τουρισμού, ενώ οι αιτήσεις αγγίζουν το 1,6 δισ. Τι σημαίνει αυτό; Πως το 80% των αιτήσεων θα μείνουν εκτός ενισχύσεων. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί η ανακοίνωση του κ. Παπαθανάση, ότι η κατανομή θα γίνει ανά Περιφέρεια, τότε στην Κρήτη θα ενταχθούν περίπου 4 από τις 100 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση!

Θα διατεθούν δηλαδή 150 εκατ. ανά έτος, δηλ. για 4 έτη συνολικά 600 εκατ., που είναι το ποσό που προβλέπει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (ΓΑΚ). Ποσό εξαιρετικά χαμηλό με την υπάρχουσα ζήτηση για επενδύσεις στον κλάδο, ιδίως δε και λόγω της μεσολάβησης μεγάλου διαστήματος χωρίς αναπτυξιακό νόμο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεράσει το όριο που έχει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (ΓΑΚ) για κάθε καθεστώς δεσμεύτηκε να συντάξει ειδικές εκθέσεις αξιολόγησης. Συγκεκριμένα μπήκε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., η οποία διήρκεσε πάνω από 1,5 χρόνο. Στο διάστημα αυτό υπήρξε εκτενής και συνεχής διαβούλευση με την Ε.Ε., έγιναν διαπραγματεύσεις-διευκρινίσεις πάνω στα σχέδια αξιολόγησης για τα 2 καθεστώτα «Γενικής Επιχειρηματικότητας» και «Ενίσχυσης Μικρών Επιχειρήσεων» που είχαμε καταθέσει.

Τελικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε αντί για 600 εκατ. ανά καθεστώς να εγκριθούν 2,4 δισ. για το καθεστώς «Γενικής Επιχειρηματικότητας» και 2,2 δισ. για το καθεστώς «Ενίσχυση Μικρών Επιχειρήσεων»!

Γιατί το υπουργείο δεν προχώρησε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διασφαλίσει τη δυνατότητα πολύ μεγαλύτερου συνολικού προϋπολογισμού του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» αλλά και άλλων καθεστώτων;

Φαίνεται παρ' όλα αυτά πως χρήματα υπάρχουν για τις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και διυλιστήρια, ακόμα και για τη Fraport, αλλά όχι για τους μικρομεσαίους.

Είναι δηλαδή θέμα πολιτικής επιλογής η μη στήριξη των μικρομεσαίων και όχι αδυναμίας εξεύρεσης πόρων. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της παρούσας κυβέρνησης και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η κυβέρνηση των ολίγων, των συγγενών και φίλων, ενώ η προοδευτική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι της μικρομεσαίας επιχείρησης και του παραγωγικού κόσμου.

*Πρόεδρος Ελαιουργών Ν. Χανίων, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χανίων, μέλος Δ.Σ. ΕΒΕ Χανίων

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαδρομή της ευθύνης για την τραγωδία στην Εύβοια
Τόσο η προχειρότητα και η αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας το 2018 το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης οδήγησαν στην...
Η διαδρομή της ευθύνης για την τραγωδία στην Εύβοια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για γέλια και για κλάματα
Δεν έχουν σταματήσει να προκαλούν κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με όσα ισχυρίζονται δημοσίως για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ουδείς τους επαναφέρει στην τάξη αν κρίνουμε...
Για γέλια και για κλάματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιφιγένειες με ξένα κόλλυβα
Με τη σημερινή του απρέπεια, ο κυβερνήτης έκανε απέναντι στους οικείους των νέων θυμάτων των Τεμπών την πιο βαριά προσβολή, γιατί έθιξε το πιο μύχιο κομμάτι.
Ιφιγένειες με ξένα κόλλυβα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σιγουριά χτες, πανικός σήμερα, σκοτεινιά αύριο
Ποιος όμως θα κρίνει πότε είναι η σωστή στιγμή για να ληφθεί μια απόφαση; Στα κόμματα που έχουν συλλογικές διαδικασίες αποφασίζουν τα εκλεγμένα όργανα ύστερα από εξαντλητικές συζητήσεις. Στα κόμματα που οι...
Σιγουριά χτες, πανικός σήμερα, σκοτεινιά αύριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευθύνη η ανεπιθύμητη
«Ατομική ευθύνη» διακήρυττε ο πρωθυπουργός μπροστά σε κάθε δυσκολία. Λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, ως πρώτος τη τάξει σ’ αυτή τη χώρα, γιατί δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη τώρα που το κακό έχει διαστάσεις εθνικής...
Ευθύνη η ανεπιθύμητη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποτέ ξανά ή πότε ξανά;
Ο μόνος ειλικρινής σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων είναι ο σεβασμός στην αλήθεια. Τα ερωτήματα γύρω από τις ευθύνες είναι αμείλικτα. Το «ποτέ ξανά» δεν προϋποθέτει μια ψεύτικη συγγνώμη, ούτε μια στρεβλή διάχυση...
Ποτέ ξανά ή πότε ξανά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας