• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 14.8°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  6 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.1°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.6°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.8°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
prin.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για το κομματικό-πολιτικό σύστημα

 • A-
 • A+

Α. Ιδρυση, λειτουργία και δράση των πολιτικών κομμάτων

  Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσα σε προεκλογική περίοδο, με εκλογική σκοπιμότητα (αυτοδυναμία) και με υποκριτική «αντιφασιστική ευαισθησία» (ενώ εμπεριέχει στους κόλπους της τους φασίστες Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη κ.ά.) επιχειρεί με νομοθετική ρύθμιση να απαγορεύσει τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος του Κασιδιάρη ή άλλων υπολειμμάτων της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Επιδιώκει τη συναίνεση-συνενοχή της αντιπολίτευσης (το πέτυχε ώς τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ). Θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, θα τους ηρωοποιήσει–ενισχύσει!

  Η ουσία είναι ότι ανοίγει έτσι τον ασκό του Αιόλου, κάνει «πρόβα τζενεράλε», δοκιμάζει «πρόγευμα για το κυρίως γεύμα», την επόμενη επίθεση-απαγόρευση του ΝΑΡ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γενικά της επαναστατικής Αριστεράς, με την αντιδραστική θεωρία της Ε.Ε., «των δύο άκρων» (φασισμός – κομμουνισμός). Για όσους το ξεχνούν, ζούμε στην Ελλάδα και έχουμε μνήμη! Ως ΝΑΡ, από θέση αρχών είμαστε υπέρ της ελεύθερης ίδρυσης, λειτουργίας και δράσης των πολιτικών κομμάτων. Είμαστε κατά της αντιδημοκρατικής-αντισυνταγματικής απαγόρευσης της δράσης τους και της διάλυσής τους, από κυβερνήσεις, Βουλή, εκλογικούς νόμους, δικαστήρια κάθε είδους, Αρειο Πάγο (Α’ Τμήμα ή Ολομέλεια).

  Το Σύνταγμα (άρθρο 29, παραγρ. 1) ορίζει κυριαρχικά-αποκλειστικά ότι η οργάνωση και η δράση των κομμάτων πρέπει να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν παραπέμπει με το γνωστό «νόμος ορίζει» για ερμηνεία, διευκρίνιση, ρύθμιση, περιορισμό ή και απαγόρευση σε κυβέρνηση, Βουλή, εκλογικό νόμο, δικαστήρια, Αρειο Πάγο. Μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1975, έχει περιπέσει σε αχρησία, έχει καταργηθεί (για συμμετοχή σε εκλογές) η απαίτηση υποβολής της κατάπτυστης δήλωσης του ν.δ. 59/74 «ότι δεν θα ανατρέψουμε το καθεστώς», την οποία δυστυχώς είχε υποβάλει το 1974 το ΚΚΕ. Ενώ με την ετεροχρονισμένη κατά 20 χρόνια άθλια επίκλησή της, το 1994 ο Αρειος Πάγος (Α’ Τμήμα) μας είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, ως «Αριστερή Κίνηση κατά της ΕΟΚ», με επικεφαλής εν ενεργεία ευρωβουλευτή! Απαγόρευση που αναγκάστηκε να την ακυρώσει, με δεύτερη αντίθετη απόφαση (μετά το σχετικό μαζικό κράξιμο από κόμματα, συνταγματολόγους, λαϊκές οργανώσεις, κ.ά.).

  Το Σύνταγμα (άρθρο 51, παραγρ. 3) προβλέπει τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε άτομο – όχι κόμμα, ως συνέπεια αμετάκλητης (όχι πρωτόδικης ή τελεσίδικης ή οριστικής) καταδικαστικής απόφασης ποινικού δικαστηρίου. Είναι διαφορετικό ζήτημα τα κωλύματα εκλογιμότητας για κάθε υποψήφιο (άρθρα 55 και 56 του Συντάγματος). Διά ταύτα: Η αντιμετώπιση – περιθωριοποίηση – απονομιμοποίηση όλων των φασιστικών κομμάτων (Κασιδιάρη κ.ά.) είναι αποκλειστική υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος (αυτό τους υποχρέωσε να βάλουν τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή)!

  Β. Κρατική χρηματοδότηση - επιδότηση κομμάτων

  Η κρατική επιδότηση των πολιτικών κομμάτων είναι μόνιμη – ετήσια – διπλή: α) για τη λειτουργία τους, β) για την επιμόρφωση των στελεχών τους! Καθορίζεται ως συγκεκριμένο ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού και με βάση τον εκλογικό «προκρούστη του 3%» στις βουλευτικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές. Δηλαδή, την παίρνουν μόνο τα μεγάλα κόμματα. Επιπλέον, υπάρχει η έκτακτη – πρόσθετη – εκλογική επιδότηση για τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Το μεγαλύτερο κομμάτι της μοιράζεται μόνο στα μεγάλα κόμματα (που πήραν τουλάχιστον 3%). Ενα μικρό κομμάτι της μοιράζεται σε όλα τα κόμματα, μεγάλα και μικρά, σε εκείνα που πήραν τουλάχιστον 1,5%. Αλλά και σε αυτή (τη δεύτερη διανομή) συμμετέχουν πάλι τα μεγάλα κόμματα (φοβερή απάτη, δηλαδή Γιάννης κερνάει – Γιάννης πίνει εις το τετράγωνον)! Το κράτος χορηγεί δωρεάν το χαρτί για τα ψηφοδέλτια σε όλα τα κόμματα, μεγάλα και μικρά.

  Ως ΝΑΡ, από θέση αρχών είμαστε υπέρ της χρηματοδότησης των κομμάτων αποκλειστικά από τα μέλη και τους οπαδούς τους, με απαγόρευση των επιχειρηματικών «χορηγιών». Είμαστε κατά της μόνιμης κρατικής επιδότησης, γιατί είναι βασικός μοχλός εξάρτησης των κομμάτων από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, μηχανισμός συναίνεσης, νόθευσης και έμπρακτης ακύρωσης του προγράμματος και της πολιτικής τους (δεν σε επιδοτεί το κράτος για να το αντιπαλέψεις/ανατρέψεις)!

  Γ. Για την έκτακτη εκλογική επιδότηση

  Αντιπροτείνουμε, αντί της μικρής αυτής επιδότησης (που δίνεται για τα προσχήματα δήθεν ισοτιμίας), να υπάρχει προεκλογικά υποχρεωτικός – δεσμευτικός δωρεάν πολιτικός χρόνος προβολής όλων των πολιτικών προγραμμάτων, ισότιμος για όλα τα κόμματα, μεγάλα και μικρά, σε όλα τα ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά. Μόνο έτσι κάποιο μικρό κόμμα θα μπορέσει «να πιάσει» ποσοστό 1,5% και να γίνει μεγάλο. Αντί για το δωρεάν χαρτί για τα ψηφοδέλτια, αντιπροτείνουμε να αναλάβει το κράτος το τύπωμα των ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων (π.χ. στο Εθνικό Τυπογραφείο) καθώς και τη μεταφορά τους στα εκλογικά τμήματα.

  *Μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

  Ακολουθήστε μας στο Google news
  Google News
  ΑΠΟΨΕΙΣ
  Τέλος εποχής;
  Οταν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα συγκεντρώνουν άνω του 80% των ψήφων, αποδεχόμενα τη μνημονιακή «διευθέτηση», η συστημική σταθεροποίηση έχει, εν πολλοίς, επιτευχθεί, η νέα «κανονικότητα» είναι ήδη...
  Τέλος εποχής;
  ΑΠΟΨΕΙΣ
  Ζητείται αριστερή διέξοδος!
  Η «οικογένεια» της Κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ποτάμι) ταλαιπωρείται από σφοδρούς καβγάδες, αλλά και η «οικογένεια» της Κεντροδεξιάς εμφανίζεται να έλκεται και ενίοτε να καθορίζεται από την...
  Ζητείται αριστερή διέξοδος!
  ΑΠΟΨΕΙΣ
  Δογματικός πλουραλισμός και αναθεωρητική μονολιθικότητα
  Ο τίτλος αν και φαντάζει οξύμωρος, εμπνέεται από το διαλεκτικό παίγνιο που καθορίζει την ταυτότητα της εγχώριας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
  Δογματικός πλουραλισμός και αναθεωρητική μονολιθικότητα
  ΑΠΟΨΕΙΣ
  Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς
  Οι «ιδιοκτήτες» της χώρας δεν μπορούν ν’ ανεχτούν πως η Αριστερά έχει «δικαίωμα» να κυβερνάει αυτή τη χώρα, να μπαίνει στα χωράφια της. Αυτό είναι «αποκλειστικό δικαίωμά τους».
  Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς
  ΑΠΟΨΕΙΣ
  Η μεταμοντέρνα πολυφωνία
  Η ιστορία όμως διδάσκει ότι η θήρα του ορθού δεν εκριζώνει μόνο την παραφωνία, αλλά και στην πολυφωνία.
  Η μεταμοντέρνα πολυφωνία
  ΑΠΟΨΕΙΣ
  Να θέλουν να γίνουν σαν εμάς ακόμα και οι δικοί τους
  Δυστυχώς, στην Ελλάδα γίνονται απίστευτα πράγματα. Το γεγονός πως δεν γίνονται εκτεταμένες διαδηλώσεις δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα από τη δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται στο κοινωνικό σώμα.
  Να θέλουν να γίνουν σαν εμάς ακόμα και οι δικοί τους

  Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

  Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

  Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

  Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

  Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας