• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 14.8°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  6 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.1°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.6°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.8°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI/POOL
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

To ολέθριο κεφάλαιο της δυναστείας Γκλίξμπουργκ

 • A-
 • A+

Ο θάνατος του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου και οι φαιδρές παράτες στην κηδεία του έκλεισαν οριστικά το κεφάλαιο του θεσμού της βασιλείας στη χώρα μας που άφησε οδυνηρό και βαρύ αποτύπωμα στο διάβα της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δυναστεία Γκλίξμπουργκ, που βασίλεψε στην Ελλάδα από το 1863 ώς το 1974, όταν με ελεύθερο και καθαρό δημοψήφισμα καταργήθηκε ο θεσμός της μοναρχίας, δεν ήταν καν η πρώτη επιλογή. Μετά την έξωση του Οθωνα το 1862 διενεργήθηκε δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπο του νέου βασιλιά τον Νοέμβριο του 1862 και με ψήφους άνω του 90% επελέγη μεταξύ των προταθέντων ο δευτερότοκος υιός της βασίλισσας Βικτορίας, δούκας του Εδιμβούργου Αλφρέδο, που τελικά αρνήθηκε τον θρόνο. Με επιλογή τότε των Μεγάλων Δυνάμεων επιβλήθηκε τελικά ο δευτερότοκος υιός του διαδόχου της Δανίας, πρίγκιπας Χριστιανός-Γουλιέλμος-Γεώργιος, που στο δημοψήφισμα αυτό είχε λάβει ελάχιστες ψήφους! Αυτός ήταν ο Γεώργιος Α’, προπάππος του τελευταίου Κωνσταντίνου Β’.

Ο βασιλικός θεσμός στην Ελλάδα υπήρξε φορέας ξενοκρατίας και υποτέλειας και είχε σοβαρές ευθύνες για την κακή πορεία των εθνικών ζητημάτων και την κοινωνική και οικονομική υστέρηση της χώρας. Οι ιστορικές ευθύνες είναι βαριές και απαράγραπτες. Για τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, που ήλθε ως συνέπεια του πρώτου μεγάλου Διχασμού το 1915 με προσωπικές ευθύνες του Κωνσταντίνου Α’, που μετετράπη από αρχηγός της χώρας σε αρχηγό της συντηρητικής παράταξης προκαλώντας τη μεγαλύτερη τραγωδία του σύγχρονου Ελληνισμού.

Για τον τραγικό αδελφοκτόνο Εμφύλιο (1946-1949) και στη συνέχεια για το ανώμαλο πολιτικό σύστημα της μεταπολεμικής Δεξιάς με το βασιλικό πραξικόπημα του 1965 και τον θίασο των κυβερνήσεων των αποστατών που οδήγησαν στη φαιδρή δικτατορία των συνταγματαρχών, η οποία πέραν της καθυστέρησης της χώρας σε όλα τα επίπεδα άφησε ως καταστροφική παρακαταθήκη την εισβολή και κατοχή της μεγαλονήσου από τον «Αττίλα», που αποτελεί ώς σήμερα την αιχμή του δόρατος κατά του Ελληνισμού.

Συμπερασματικά, η δυναστεία των Γκλίξμπουργκ συνολικά έπαιξε καίριο ρόλο τόσο στην αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών θεσμών όσο και στην αρνητική εξέλιξη της εθνικής ολοκλήρωσης της Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την παραμονή ή την επαναφορά της στον θρόνο χρειάστηκαν τρία νόθα δημοψηφίσματα στα 1920, 1935 και 1946, όλα σε ειδικές και σύνθετες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που επέτρεπαν τη νόθευση των αποτελεσμάτων. Αντιστοίχως, στα δύο δημοψηφίσματα που υπήρξε καθαρή διαδικασία, τόσο στο δημοψήφισμα του 1924 που οργάνωσε η κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου με το οποίο καθιερώθηκε η Β’ Ελληνική Δημοκρατία όσο και στο δημοψήφισμα στις 8.12.1974 με το οποίο καθιερώθηκε η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, ο ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία καταψήφισε τον θεσμό της βασιλείας.

Η βασιλεία ως θεσμός αποτελεί κατάλοιπο του μεσαιωνικού σκοταδισμού στην εποχή της νεωτερικότητας και της ανόδου της αστικής τάξης, που στα πρώτα της βήματα είχε τον χαρακτήρα δύναμης προόδου για τους αγώνες της κατά του δεσποτισμού, του απολυταρχισμού και της κληροκρατίας. Και στη μεν βρετανική αυτοκρατορία, συνδεόμενη με την άνοδο αυτής κατάφερε να αποτελέσει ώς και σήμερα συμβολικό θεσμό ενότητας του εθνικού κράτους και της ευρύτερης κοινοπολιτείας (πρώην αποικιών της αυτοκρατορίας).

Στις υπόλοιπες όμως χώρες της Ευρώπης, με αιχμή του δόρατος τη Γαλλία και τα προτάγματα της Γαλλικής Επανάστασης το 1789, αποτέλεσε σημείο έντονων διαιρέσεων σε όλο τον 19ο και 20ό αιώνα, καθόσον αποτελούσε πάντα την έκφραση των συντηρητικών τμημάτων στις καπιταλιστικές χώρες στην περίοδο της βιομηχανικής ανάπτυξης και των δυνάμεων, που θεωρούσαν τον θεσμό αυτό αναγκαιότητα σε συνδυασμό με την αντίθεσή τους στο καθολικό εκλογικό δικαίωμα των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά η ριζοσπαστική φιλελεύθερη πτέρυγα, το ευρύτατο σοσιαλιστικό ρεύμα, αλλά και στη συνέχεια το κομμουνιστικό ρεύμα μετά το 1917 και την Οκτωβριανή Επανάσταση τάχθηκαν σθεναρά απέναντι στον θεσμό της βασιλείας και υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, του καθολικού εκλογικού δικαιώματος και υπέρ της θέσπισης ευρύτερων κοινωνικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του κοινωνικού μετασχηματισμού, με δημοκρατικό τρόπο τα σοσιαλιστικά ευρωπαϊκά κόμματα και με βίαιο επαναστατικό τρόπο, που κατέληξε σε πολιτικό αυταρχισμό, η κομμουνιστική Αριστερά.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, η οποία λόγω της οθωμανικής τυραννίας δεν είχε την ευκαιρία να βιώσει την ευρωπαϊκή αναγέννηση και την άνοδο της αστικής τάξης από τον 16ο αιώνα, η βασιλεία ήταν ένας εισαγόμενος και ξενόφερτος θεσμός, κεντρικός μηχανισμός για την εξάρτησή της, μετά τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ι. Καποδίστρια, που σηματοδότησε το τέλος της Α’ Ελληνικής Δημοκρατίας και την αδυναμία του επαναστατημένου έθνους να αυτοκυβερνηθεί. Εντάσσεται συνεπώς λόγω των καταστροφικών αποτελεσμάτων από τις παρεμβάσεις της και τη συσπείρωση των πιο συντηρητικών και καθυστερημένων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας γύρω από αυτόν στη δεύτερη κατηγορία των αντιθέσεων και κοινωνικών διαιρέσεων με τραγικό τελικά απολογισμό στα ιστορικά δρώμενα της πατρίδας μας.

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο χορός των βρικολάκων
Στον εικοστό πρώτο αιώνα, τρεις αιώνες μετά τον Διαφωτισμό, και σε μια εποχή που ακόμη και ο νεοφιλελευθερισμός κόπτεται πως προβάλλει μια αξιοκρατία στην οποία αναδεικνύονται οι άριστοι κατόπιν θεμιτού...
Ο χορός των βρικολάκων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βασίλισσα, η μαθητριούλα και ο Ζαχαριάδης
Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη συνήθιζε να επισκέπτεται με την κουστωδία της διάφορες περιοχές της χώρας σε μια προσπάθεια να χτίσει ένα ελκυστικό «προφίλ» στον ελληνικό λαό και πιο...
Η βασίλισσα, η μαθητριούλα και ο Ζαχαριάδης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεξιά χάδια στη μοναρχία
Εξαιτίας των λεηλασιών που διέπραξαν οι Γκλίξμπουργκ σε βάρος του ελληνικού λαού και κατά κυνικό τρόπο διαστροφικής πλεονεξίας, πολλοί Ελληνες ζούσαν σε οικτρή κατάσταση φτώχειας μη έχοντας ακόμα και ψωμί.
Δεξιά χάδια στη μοναρχία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ω, ρε φίλε, βδομάδα!
Ω, ρε φίλε, βδομάδα! Οσο τέως ήταν εδώ και πενήντα χρόνια ως τέως βασιλιάς, άλλο τόσο τέως δεν θα γίνει ποτές, ως τέως ζωντανός! Το βλέπω να χορεύουν βασιλικό συρτάκι τα κανάλια ώς τις εκλογές. Μωρέ, όπως σε...
Ω, ρε φίλε, βδομάδα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μιζέρια και γκλαμουριά
Tο θέμα της βασιλείας στην Ελλάδα -και παρά το γεγονός ότι αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει οριστικά από τη δεκαετία του ’70- παραμένει ένα θέμα ταμπού. Και τα ταμπού αποτρέπουν οποιονδήποτε γόνιμο διάλογο.
Μιζέρια και γκλαμουριά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα σε κάνω βασίλισσα
Τώρα που τα κανάλια θυμήθηκαν εκείνη την εποχή, εκείνος θυμήθηκε πόσο όμορφη ήταν η δική του βασίλισσα. Ποτέ δεν φοβήθηκε τις λέξεις. Με το πορτρέτο του Αρη στο σαλόνι, βασίλισσα την ανέβαζε, βασίλισσα την...
Θα σε κάνω βασίλισσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας