• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.2°C / 18.5°C
    3 BF
    57%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 12.0°C / 16.3°C
    2 BF
    58%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.5°C / 16.0°C
    4 BF
    68%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 8.9°C / 10.0°C
    1 BF
    72%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.3°C / 11.9°C
    2 BF
    94%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 11.0°C / 14.8°C
    0 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    7°C 7.4°C / 11.2°C
    2 BF
    71%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.8°C / 11.8°C
    3 BF
    86%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 14.3°C / 17.8°C
    5 BF
    64%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 16.9°C
    5 BF
    67%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    16°C 16.4°C / 16.8°C
    6 BF
    82%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.7°C / 15.7°C
    5 BF
    57%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 14.1°C / 14.1°C
    6 BF
    78%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.7°C / 16.1°C
    2 BF
    54%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.5°C / 15.6°C
    2 BF
    54%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 15.8°C
    2 BF
    74%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.7°C / 18.8°C
    4 BF
    33%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.6°C
    1 BF
    81%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 12.7°C / 15.5°C
    3 BF
    46%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 10.0°C / 10.0°C
    2 BF
    72%
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τον Μάκη Βορίδη πίσω στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

  • A-
  • A+

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για να εξηγήσει –δεν λέω «να δικαιολογήσει», καθότι στις Δημοκρατίες κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του εφόσον αυτές δεν αντιβαίνουν στον νόμο– την παρουσία του στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, δήλωσε πως, πρώτον, προσεκλήθη και, δεύτερον, το έκανε για να δείξει πως δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί απέναντι στις ιδέες και τις απόψεις της Αριστεράς, οι οποίες είναι, δυστυχώς, κυρίαρχες στην κοινωνία. Ο κ. Βορίδης, μορφωμένος και ευφυής πολιτικός, είναι συνεπής στην καταγγελία της ηγεμονίας της Αριστεράς στον χώρο των ιδεών στην πατρίδα μας. Την επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως υφίσταται πλέον –ίσως υπήρχε από τη Μεταπολίτευση μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990– τέτοιου είδους ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία, αρκούμαι να παρατηρήσω ότι αυτός ο «δεξιός γκραμσιανισμός» χαρακτήριζε τη γαλλική «νέα Δεξιά» (1968-1993) του κ. Alain de Benoist, που δημιουργήθηκε ως πολιτική απάντηση στο ρεύμα του Μάη του 1968.

Μάλιστα, ο Pierre Rosenvallon στο βιβλίο του «Η δική μας διανοητική και πολιτική ιστορία 1968-2018» (εκδόσεις Πόλις, 2020), αναφερόμενος στον «γκραμσιανισμό της Δεξιάς» του ομίλου GRECE του Benoist, γράφει: «Οι πρωταγωνιστές του ομίλου έκαναν λόγο για ένα "μεταπολεμικό" εγχείρημα, αναγκαίο για να αντιμετωπιστεί η Αριστερά, την οποία θεωρούσαν ισχυρή πρωτίστως λόγω του ότι οι ιδέες της είχαν σημαντική διείσδυση στην κοινωνία» (σελ. 192). H διανοητική και πολιτική «συγγένεια» των απόψεων των κυρίων Βορίδη και Benoist είναι προφανής. Ας τη λάβουν, αν θέλουν, υπ’ όψιν τους οι εν πολλοίς μέτριες, όσον αφορά τον θεωρητικό και ιδεολογικό τους εξοπλισμό, Κεντροαριστερά και Αριστερά της χώρας μας.

Από την άλλη, με αφορμή την εκδημία του τέως βασιλιά, κάνω ένα άλμα πίσω στον χρόνο, στη Μεταπολίτευση του 1974, και στέκομαι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη μεγάλη συμβολή του στην εδραίωση της ποιοτικά καλύτερης δημοκρατίας που είχαμε ποτέ στην πατρίδα μας. Για να γίνει αυτό, νομιμοποιήθηκε το ΚΚΕ, καταργήθηκε η μοναρχία (ύστερα από δημοψήφισμα) και ψηφίστηκε το Σύνταγμα του 1975, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους δικαίου και να καταστεί αργότερα δυνατή η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ. Το Σύνταγμα του 1975 αποτέλεσε για την εποχή του –και παρά τις όποιες αδυναμίες του– ένα από τα πιο φιλελεύθερα Συντάγματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ, από νομοτεχνικής πλευράς, χαρακτηριζόταν από εκφραστική λιτότητα και νοηματική πυκνότητα.

Ο καθηγητής Νίκος Κ. Αλιβιζάτος στο βιβλίο του «Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη Νεοελληνική Ιστορία 1800-2010» (εκδόσεις Πόλις, 2011) γράφει γι’ αυτή την τρίτη μεγάλη περίοδο της συνταγματικής μας ιστορίας, που σήμερα διανύουμε και άνοιξε το 1974, τα ακόλουθα: «Η δημοκρατία αποκαταστάθηκε και, ύστερα από 60 χρόνια, η πλειοψηφία μπορούσε πια να κυβερνήσει, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει πιστοποιητικά καλής διαγωγής ούτε στο στέμμα (που καταργήθηκε), ούτε στον στρατό (που γύρισε στους στρατώνες), ούτε στους όποιους συμμάχους (τουλάχιστον έως την εποχή του Μνημονίου)» (σελ. 26).

Δικαίως, λοιπόν, την ονομάζει «περίοδο της όψιμης εξομάλυνσης». Αυτή η μεγάλη προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον πολιτειακό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας δεν πρέπει να λησμονείται από κανέναν Ελληνα και καμία Ελληνίδα με δημοκρατικά φρονήματα (όποιες κι αν είναι οι επιμέρους κομματικές μας προτιμήσεις).

Από την άλλη, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κατανοήσει, ήδη από την αρχή της Μεταπολίτευσης, ότι, για να αντιμετωπίσει τον Καραμανλή, έπρεπε κι εκείνος να προσαρμοστεί στα νέα πολιτικά δεδομένα της εποχής. Το να γινόταν (απλώς) αρχηγός του Κέντρου θα ήταν λάθος, αφού ο Καραμανλής θα φαινόταν πολύ πιο σύγχρονος και ανανεωτικός στις πολιτικές του επιλογές από εκείνον. Ετσι, δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εκφράστηκαν οι πόθοι και τα όνειρα της κεντροαριστερής πτέρυγας του προδικτατορικού Κέντρου, σημαντικού μέρους της γενιάς του Πολυτεχνείου αλλά και της ΕΑΜικής γενιάς, που επί δεκαετίες αναζητούσε την πολιτική –όχι την ιστορική– δικαίωσή της. Το 1981, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου, οι οποίες, σημειωτέον, επέφεραν σημαντική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού σε όλα τα κόμματα (δηλαδή και στη Ν.Δ.) τα οποία εκπροσωπήθηκαν στη Βουλή που προέκυψε από αυτές.

Συνοψίζοντας, κατά το πρώτο έτος της Μεταπολίτευσης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου απέδειξαν ότι συνέλαβαν τα «μηνύματα των καιρών», ιδρύοντας δύο κόμματα που εξέφραζαν δημιουργικές δυνάμεις στη μεταπολιτευτική κοινωνία μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έθεσαν τα θεμέλια για έναν ομαλό κοινοβουλευτικό βίο αρκετών δεκαετιών.

Ολα τα υπόλοιπα που συζητήθηκαν στην πατρίδα μας λόγω της εκδημίας του τέως μονάρχη είναι άνευ της παραμικρής σημασίας και πολύ γρήγορα θα λησμονηθούν.

*Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθαρή, όσο και απρόσμενη σε έκταση. Τα αίτια πολλά, με κυριότερα την εγγενή στο Μνημόνιο λιτότητα, κάποια λάθη τακτικής και ορισμένα απαράδεκτα ολισθήματα στο ήθος και ύφος της...
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
44 χρόνια ακριβώς
Ο όρος «μεταπολίτευση» δεν σήμαινε απλώς ένα πέρασμα από το δικτατορικό στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, αλλά το ιστορικό γεγονός της μετάβασης που για την Ελλάδα είχε μια ανεπανάληπτη σπουδαιότητα....
44 χρόνια ακριβώς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήπως να το ξανασκεφτούμε, παιδιά;
Κι αυτά τα παιδιά πάλι από πού προέρχονταν; Μήπως εγγόνια παλιών αγωνιστών, το 25% της ΕΔΑ πόσα χρόνια απέχει; Μήπως παιδιά συνειδητών δημοκρατικών οικογενειών που ψήφιζαν τον Γέρο Παπανδρέου;
Μήπως να το ξανασκεφτούμε, παιδιά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη μεταπολιτευτική σε μια μεταμνημονιακή εποχή
Στην αναφερόμενη ως «μεταμνημονιακή» εποχή τού σήμερα, η κατάσταση της χώρας κάθε άλλο παρά ως αισιόδοξες θα μπορούσαν να περιγραφούν. Πώς λοιπόν να σχολιάσει κανείς τη φετινή «γιορτή της Δημοκρατίας»;
Από τη μεταπολιτευτική σε μια μεταμνημονιακή εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Λαμπράκης, σύμβολο της πολύπαθης αλλά και νικηφόρας Αριστεράς
«Λαμπράκη ζεις – Εσύ μας οδηγείς», είναι ένα από τα συνθήματα που έχει ακουστεί πολλές φορές, μετά τη δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης στις 22 Μαΐου του 1963. Το ερώτημα είναι αν το σύνθημα αυτό ισχύει...
Ο Λαμπράκης, σύμβολο της πολύπαθης αλλά και νικηφόρας Αριστεράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας