Το καλοκαίρι του 2020 ο Μακρόν είχε αποφανθεί ότι το ΝΑΤΟ είναι κλινικά νεκρό, με τον Ερντογάν να του απαντά ότι κλινικά νεκρό είναι το μυαλό του!
Εδώ και έναν χρόνο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβεβαιώνει τη διπλή χρησιμότητα του ΝΑΤΟ, επιχειρησιακή αλλά και πολιτική:
■ Ντε φάκτο μέλος του ΝΑΤΟ με πλήρη στήριξη σε οπλικά συστήματα, πολεμοφόδια και συνεχή ροή πληροφοριών, η Ουκρανία ανέκοψε την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.
■ Οι επιχειρησιακοί αυτοματισμοί αλλά και η εσωτερική δομή του ΝΑΤΟ μέχρι μειώνουν αν δεν απονευρώνουν πλήρως τις όποιες αποκλίσεις χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία από τη γραμμή πλεύσης που χαράζουν οι ΗΠΑ.
Ο χαρακτηρισμός «κλινικά νεκρός» όμως εξακολουθεί να έχει θέση στη Γηραιά Ηπειρο και εκτός απροόπτου και πολύ σύντομα θα αφορά τη δυναμική περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η παραδοχή ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση προχωρά εν μέσω κρίσεων και προκλήσεων έχει χάσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια την προωθητική της δυναμική από την επαύριον της έναρξης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008.
Το πρώτο βήμα εξόδου της Γερμανίας από την εσωστρεφή της περιχαράκωση έμοιαζε να είναι η πρωτοβουλία Μακρόν-Μέρκελ την άνοιξη του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας με την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το Βερολίνο όχι μόνο δεν συζητούσε την παράταση του κοινού δανεισμού και της μεταφοράς πόρων, αλλά πίεζε για το κλείσιμο μιας παρένθεσης ειδικού σκοπού με την επιστροφή στην κανονικότητα της μόνιμης δημοσιονομικής περιοριστικής πολιτικής.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων η εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να είχε οδηγήσει τους 27 της Ε.Ε. στην επανάληψη της συνταγής του Ταμείου Ανάκαμψης με πολλαπλάσια κεφαλαιακή επάρκεια.
Η Γερμανία, η χώρα που είδε να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια της από την εισβολή αλλά και από τις παρενέργειες των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, εμφανίζει συμπτώματα στρατηγικής δύσπνοιας και αφωνίας.
Από τη μεριά τους οι φειδωλοί του Βορρά παρακάμπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία σαν να μην είναι απτή πραγματικότητα και παραπέμπουν στην απαξιωτική διαπίστωση του Ταλεϊράνδου λίγους μήνες μετά την παλινόρθωση των Βουρβόνων: «Δεν κατάλαβαν τίποτε, δεν έμαθαν τίποτε».
Ενα βήμα εμπρός απέναντι στην πανδημία, δύο βήματα πίσω απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ε.Ε. βρίσκεται σε τροχιά εγκεφαλικής απονέκρωσης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας