• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.6°C / 13.0°C
  5 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.2°C
  8 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  6 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.6°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.6°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  4 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  69%

Οι Ρίμπεντροπ και Μολότοφ και στη μέση ο χάρτης του 1939 υπογεγραμμένος από τον Στάλιν και τον Ρίμπεντροπ με την προσαρμογή των συνόρων Γερμανίας - Σοβιετικής Ενωσης, μετά την εισβολή στην Πολωνία

Associated Press/ Wikipedia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διολίσθηση και όχι ανατροπή

 • A-
 • A+

Στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν σημειώνονται ανατροπές αλλά καταγράφεται μια δυναμική αργής διολίσθησης η οποία συναντά λιγότερες αντιστάσεις.

Την άνοιξη του 2022 το Βερολίνο θεωρούσε ότι δεν θα πιεστεί καθώς οι ΗΠΑ έθεσαν περιορισμούς στην προώθηση πολεμοφοδίων στην Ουκρανία που απέκλειαν την προώθηση επιθετικών όπλων.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά προωθούνται βαριά άρματα μάχης και έχει αρχίσει η συζήτηση για μαχητικά αεροσκάφη.

Παρόμοιο σκηνικό έχει απ’ ό,τι φαίνεται διαμορφωθεί ως προς την εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ καθώς το βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν της Ανατολικής Ευρώπης νομιμοποιεί σενάρια διολίσθησης για την εμπλοκή στη σύγκρουση της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Η Δυτική Ουκρανία, πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Λβιβ, ανήκε στην Αυστρία και την περίοδο 1918-1939 στην Πολωνία.

Πρόκειται για την περιοχή που με το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ του 1939 προσαρτήθηκε στην ΕΣΣΔ, στην κυριαρχία της οποίας επέστρεψε μετά το τέλος του πολέμου το 1945.

Αν απειληθεί διχοτόμηση της Ουκρανίας, η Βαρσοβία είναι πολύ πιθανόν να επιδιώξει παρουσία των δυνάμεών της στη Δυτική Ουκρανία ως προσημείωση για μελλοντικές διευθετήσεις.

Πιο επικίνδυνη είναι η περίπτωση της Ρουμανίας, όπως άλλωστε προκύπτει από τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις Λαβρόφ για κίνδυνο ντόμινο με αφορμή τη Μολδαβία.

Η Μολδαβία, γνωστή και ως Βεσσαραβία, κατακτήθηκε από τη Ρωσία στις αρχές του 19ου αιώνα και αποσπάστηκε οριστικά από την επικυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η περιοχή είχε αμιγή ρουμανικό πληθυσμό και το 1918 μαζί με την προς Νότο παράκτια περιοχή που σήμερα ανήκει στην Ουκρανία προσαρτήθηκε στη Μεγάλη Ρουμανία που συγκροτήθηκε το 1918 μετά το τέλος του πολέμου.

Τον Ιούνιο του 1940, στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας κυρίων μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, η Μολδαβία προσαρτήθηκε στην ΕΣΣΔ, στην οποία επέστρεψε μετά το τέλος του πολέμου το 1945.

Μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας παρεμβάλλεται η de facto αυτοανακηρυχθείσα το 1990 Τρανσδνειστερία που κατοικείται από Ρώσους.

Αν η Τρανσδνειστερία ενωθεί εδαφικά με τις κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προσαρτηθεί στη Ρωσία, πυροδοτώντας στη Μολδαβία μια δυναμική υπέρ της ένωσης με τη μητέρα-πατρίδα Ρουμανία.

Να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός του πληθυσμού της Μολδαβίας, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της χώρας, έχουν ρουμανικό διαβατήριο.

Ετσι η Μολδαβία, χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, θα βρεθεί εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Τρανσδνειστερία να αποτελεί τμήμα της ρουμανικής επικράτειας υπό ρωσική κατοχή!

Αν τα παραπάνω θυμίζουν ασκήσεις επί χάρτου ή ακόμη χειρότερα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, το ίδιο ίσχυε πριν από ένα χρόνο για τα σενάρια που προέβλεπαν ενίσχυση της Ουκρανίας με βαρέα άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη.

Αν η Πολωνία και η Δυτική Ουκρανία φαντάζουν μακρινές περιοχές, η Ρουμανία και η Μολδαβία είναι Βαλκάνια και εστίες αναθεωρητισμού και αλυτρωτισμού δεν υπάρχουν μόνο στην πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά και στη Ρουμανία όπου υπάρχει ισχυρή πληθυσμιακά και συμπαγής γεωγραφικά ουγγρική μειονότητα στην περιοχή της Τρανσυλβανίας.

Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι ο Ορμπαν θα χάσει την ευκαιρία να επιδείξει για τους Ούγγρους της Ρουμανίας την ίδια ευαισθησία που δείχνει ήδη το Βουκουρέστι για το δεύτερο ρουμανικό κράτος, δηλαδή τη Μολδαβία;

Σε μια έρευνα του BBC στη Δυτική Ουκρανία ένας συνταξιούχος δήλωσε ότι γεννήθηκε στην Αυστρία, πήγε σχολείο στην Τσεχοσλοβακία, γράφτηκε σε Πανεπιστήμιο στην Ουγγαρία και δούλεψε στην ΕΣΣΔ.

Μετακινηθήκατε πολύ, παρατήρησε ο δημοσιογράφος, για να πάρει την απάντηση «δεν έφυγα ποτέ από την πόλη που γεννήθηκα»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρατεταμένη χειραψία;
Τι είπαν στη δεκάλεπτη συζήτηση που είχαν προχθές ο Μπλίνκεν με τον Λαβρόφ; Tι πρόλαβαν να πουν σε δέκα λεπτά; Τίποτε το ουσιαστικό. Τότε γιατί συναντήθηκαν;
Παρατεταμένη χειραψία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ειδική σχέση ΗΠΑ - Β9
Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν διακινδυνεύουν έναν συμβολισμό γεμάτο νόημα, καθώς επέλεξαν τη Βαρσοβία και όχι την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ειδική σχέση ΗΠΑ - Β9
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολωνική ατζέντα
Η Πολωνία φιλοδοξεί να γίνει μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μια περιφερειακή δύναμη που θα εγγυάται την ασφάλεια των Βαλτικών Χωρών, αλλά και της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Πολωνική ατζέντα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εφιαλτικός συνειρμός
Η είδηση ότι πύραυλος εξερράγη, χθες βράδυ, στο χωριό Przewodow της Πολωνίας με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο, μόνο εφιαλτικούς συνειρμούς μπορούσε να προκαλέσει.
Εφιαλτικός συνειρμός
ΕΥΡΩΠΗ
Στη δίνη του πολέμου και του ξεριζωμού οι Ουκρανοί
Πάνω από 368.00 Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς μαίνεται ο ολοκληρωτικός πόλεμος των τελευταίων ημερών, που έχει σπείρει θάνατο, δάκρυα και δυστυχία.
Στη δίνη του πολέμου και του ξεριζωμού οι Ουκρανοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος
Η Πολωνία και η Ουγγαρία φέρουν αυτή την περίοδο τον αμφιλεγόμενο τίτλο του μαύρου πρόβατου της Ε.Ε., τίτλο που έφερε πριν από δέκα χρόνια η Ελλάδα -...
Ενα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας