• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 14.8°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  6 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.1°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.6°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.8°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%

Στις 25 Μαΐου 2017 υπογράφηκαν οι Συμβάσεις Μίσθωσης για τις χερσαίες περιοχές έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων (βορειοδυτική Πελοπόννησος και Αρτα - Πρέβεζα) από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε., Γρηγόρη Στεργιούλη

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η έρευνα υδρογονανθράκων και η αποκατάσταση της αλήθειας

 • A-
 • A+

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για όλους μας η ψευδής αναφορά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη (ομιλία του στη Βουλή, 27-1-2023) στο ζήτημα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων την περίοδο 2015-2019. Για την ακρίβεια είπε: «Η νέα μας εθνική ισχύς αποτυπώνεται και στις έρευνες για την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε και αυτή τη διαδικασία. Τι κάνατε ακριβώς τέσσερα χρόνια εσείς στο ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων; Τίποτα απολύτως».

Για την αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν και με ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό ο οποίος οφείλει να γνωρίζει ποιοι καθυστερούν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια, αλλά και όσους συνδέθηκαν διαχρονικά με την υπόθεση της έρευνας και εξόρυξης των υδρογονανθράκων, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

■ Την περίοδο 1998-2014 η ΕΛΠΕ με ευθύνη των βασικών μετόχων της (Ελληνικό Δημόσιο και Paneuropean Oil) δεν προχώρησε σε έρευνες στη χώρα ως όφειλε. Αντιθέτως, συρρίκνωσε την τεχνική ομάδα και έθεσε σε αδράνεια τεχνολογικό εξοπλισμό ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

■ Το 2007 η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακάλεσε με νομοθετική διάταξη τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης από 26 περιοχές της χώρας που κατείχαν τα ΕΛΠΕ.

■ Το 2012, επί υπουργίας Μανιάτη, διεξήχθησαν θαλάσσιες γεωφυσικές μελέτες από Κρήτη μέχρι Κέρκυρα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, προκηρύχθηκαν με επιτυχία δύο διεθνείς διαγωνισμοί παραχωρήσεων (2012 και 2014) και παραχωρήθηκαν τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα.

■ Το 2014 η ΕΛΠΕ απέκτησε δικαιώματα στον Πατραϊκό Κόλπο και το 2015 έχουμε την ουσιαστική έναρξη των ερευνών με την εκτέλεση σύγχρονων τρισδιάστατων θαλάσσιων γεωφυσικών καταγραφών. Αυτές οδηγούν στον εντοπισμό γεωλογικής δομής που περιέχει τουλάχιστον 140 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια υδρογονανθράκων. Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση των ΕΛΠΕ (στην οποία συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο) επέστρεψε πρόσφατα την περιοχή χωρίς ούτε καν να εκπληρώσει την ελάχιστη συμβατική της υποχρέωση για την εκτέλεση μιας γεώτρησης.

■ Το χρονικό διάστημα 2015-2019 η ΕΛΠΕ (με διοίκηση Τσοτσορού – Στεργιούλη) προχωρεί σε αναδιοργάνωση της τεχνικής ομάδας δίνοντας την αναγκαία διοικητική υποστήριξη και ενθάρρυνση. Τότε, η υψηλού επιπέδου τεχνική ομάδα των ΕΛΠΕ δημιουργεί ελπιδοφόρα γεωλογικά μοντέλα για σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, στη χώρα.

■ Τα ΕΛΠΕ, σε αυτό το χρονικό διάστημα, προσελκύουν και δημιουργούν κοινοπραξίες με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες (ExxonMobil, Total, Repsol, Edison) και εκφράζουν ενδιαφέρον στο Δημόσιο για περιοχές στο Ιόνιο και τη Δ. Ελλάδα.

■ Την τετραετία 2015-2019 υλοποιούνται από το Δημόσιο και την ΕΔΕΥ τρεις διεθνείς διαγωνισμοί σε στεριά και θάλασσα (Δυτική Ελλάδα και Κρήτη). Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν (είτε μέσω διεθνών κοινοπραξιών είτε αυτοδύναμα) και επιτυγχάνουν την παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση σε επτά περιοχές (τέσσερις με ExxonMobil, Total, Repsol, Edison και τρεις αυτοδύναμα ως operator-διαχειριστής). Οι συμβάσεις μίσθωσης κυρώνονται ως νόμοι στη Βουλή.

■ Την ίδια περίοδο η Energean εκτελεί ερευνητικές εργασίες σε άλλες τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα και στον Πρίνο με θετικά αποτελέσματα. Η εταιρεία αιτείται (2019) να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του κοιτάσματος Κατακόλου, χωρίς ακόμη να πάρει απάντηση. Μάλλον την πήρε όμως έμμεσα μετά από σχετική δήλωση του πρωθυπουργού σε επίσκεψή του στην περιοχή (Νοέμβριος 2021), ότι δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για παραγωγή πετρελαίου…

■ Ολες οι γεωχημικές, γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες είναι απολύτως θετικές για ανακάλυψη υδρογονανθράκων. Το διάστημα 2016-2019 εντοπίζονται και χαρτογραφούνται τουλάχιστον 30 γεωλογικές δομές ευνοϊκές για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και προχωρούν οι διαδικασίες για περαιτέρω έρευνα και γεωτρήσεις.

■ Στα τέλη του 2019 το κλίμα μεταβάλλεται και γίνεται αρνητικό από πλευράς Δημοσίου και ΕΛΠΕ.

■ Από τις αρχές 2020 η ΕΛΠΕ επιβραδύνει τις ερευνητικές εργασίες σε όλες τις περιοχές μη εκπληρώνοντας ούτε καν τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο.

■ Το 2020 στην περιοχή Αρτας-Πρέβεζας ακυρώνεται την τελευταία στιγμή και δεν προχωρεί η διενέργεια συμβατικών γεωφυσικών καταγραφών και παρά τις απολύτως θετικές μελέτες η περιοχή επιστρέφεται στο Δημόσιο. Επίσης επιστρέφεται η περιοχής «ΒΔ Πελοπόννησος» όπου δεν ολοκληρώθηκαν ούτε οι ελάχιστες συμβατικές εργασίες. Στην περιοχή υπάρχει κοίτασμα βιογενούς φυσικού αερίου, σε μικρό βάθος, του οποίου η εκμετάλλευση είναι απολύτως εφικτή και μπορεί να τροφοδοτήσει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγαλόπολη και την τοπική αγροτική οικονομία.

■ Το 2021 αποχωρούν TOTAL και REPSOL από τις έρευνες, ως αποτέλεσμα της αρνητικής πολιτικής και στρατηγικής από Δημόσιο και ΕΛΠΕ.

■ Μετά την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και τη χώρα, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση πανικόβλητη δηλώνει ότι επιθυμεί να ερευνήσει τη χώρα για φυσικό αέριο. Οι εταιρείες προχωρούν πλέον σε εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων, αλλά η αγορά λαμβάνει δυσμενή μηνύματα από αντικρουόμενες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και επιφανών υπουργών του (π.χ. Νίκος Δένδιας, «η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων»).

Με βάση όλα τα παραπάνω καθίσταται απολύτως σαφές ότι την περίοδο 2015-2019 όχι μόνο δεν σταμάτησαν οι προσπάθειες για να ερευνηθεί η ελληνική επικράτεια για το ενδεχόμενο ύπαρξης υδρογονανθράκων, αλλά, αντιθέτως, εντάθηκαν. Οι σημερινές έρευνες βασίζονται στις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις της περιόδου 2015-2019.

Επιπλέον οφείλω να θέσω ορισμένα ερωτήματα:

● Πώς μια εταιρεία θα επενδύσει σε γεωτρήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ όταν είναι πιθανόν να ανακαλύψει πετρέλαιο και όχι φυσικό αέριο, όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραγωγή πετρελαίου; Για παράδειγμα τα γεωχημικά μοντέλα για την Κρήτη και το Ιόνιο δίνουν ίδιες πιθανότητες για παρουσία φυσικού αερίου και πετρελαίου. Στην ΕΔΕΥ φυσικά γνωρίζουν ότι πιθανότατα θα συνυπάρχουν αέριοι και υγροί υδρογονάνθρακες; Προς τι λοιπόν οι ανακριβείς κυβερνητικές δηλώσεις;

● Η πετρελαϊκή αγορά διερωτάται γιατί δεν επαναπροκηρύσσονται οι περιοχές που επεστράφησαν; Γιατί δεν γίνονται διαγωνισμοί για νέες περιοχές; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Δεν θα παραχωρήσουμε άλλες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση»! Λέει δηλαδή η κυβέρνηση στις εταιρείες ότι δεν ενδιαφέρεται να ερευνηθεί η χώρα για ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με τη σοβαρότητα που διέπει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, απεμπολώντας στην πράξη τεράστια εν δυνάμει έσοδα, οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, γεωπολιτική ισχύ και προφανώς ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια για την ίδια και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προσωπικά θεωρώ καθήκον όλων όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Πάντα με τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος βέβαια! Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία «διψούν» για ενέργεια. Αν δεν υπήρχαν οι παλινωδίες των τελευταίων χρόνων, ίσως και να είχαμε σήμερα μια πρώτη παραγωγή ελληνικών υδρογονανθράκων. Οι πιθανότητες εξεύρεσης σημαντικών κοιτασμάτων είναι υψηλές. Είναι κρίμα για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και τους πολίτες αυτής της χώρας να υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις. Επίσης είναι κρίμα όλα να εντάσσονται στην προσπάθεια ενοχοποίησης προηγούμενων κυβερνήσεων για τις σημερινές τεράστιες ευθύνες.

Ενα σημαντικό θέμα όπως είναι η αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου πρέπει να αντιμετωπίζεται ακριβώς έτσι. Ως εθνικό θέμα.

*Πρώην διευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο καψούρης είστε;
Τελικά ήταν η ερώτηση που άρεσε στον κ. πρωθυπουργό. Βέβαια ήταν πολύ καλά «διαβασμένος» και απάντησε πάρα πολύ εύστοχα.
Πόσο καψούρης είστε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το καλάθι της ασυδοσίας και οι λύσεις που επείγουν
Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο εμφανές ότι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου της μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού και η ανόρθωση του κοινωνικού κράτους σε στέρεη βάση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση...
Το καλάθι της ασυδοσίας και οι λύσεις που επείγουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα δύο πρόσωπα του Ιανού
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη του 2021 και των πρώτων τριμήνων του 2022 είχε η ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία αποτελεί περίπου το 70% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι 52% στην ευρωζώνη.
Τα δύο πρόσωπα του Ιανού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ακρίβεια συνθλίβει τα νοικοκυριά
Ακρίβεια σε πρώτο λόγο και λειτουργία της δημοκρατίας είναι οι βασικότερες ανησυχίες των πολιτών. Δύο θέματα που οφείλουν να πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ακρίβεια συνθλίβει τα νοικοκυριά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η οικονομική περιθωριοποίηση του αγροτικού τομέα
Στην Ελλάδα τής αμέσως μεταπολεμικής περιόδου η φυτική παραγωγή κάλυπτε σε ικανοποιητικό βαθμό τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού, τις ανάγκες σε ζωοτροφές και τις προμήθειες πρώτων υλών. Ο πρωτογενής...
Η οικονομική περιθωριοποίηση του αγροτικού τομέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας