Είναι άγνωστο ακόμη αν η διστακτική στάση του καγκελάριου Σολτς ως προς την εμπλοκή της Γερμανίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.
Επί του παρόντος οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης της χώρας, που δείχνουν ότι το SPD πήρε ξανά προβάδισμα επί των Πρασίνων, ένα πρώτο δείγμα ότι η κοινή γνώμη δεν συμμερίζεται την πολιτική της ΥΠΕΞ Μπέρμποκ.
Επιπλέον, η στάση του Σολτς φαίνεται ότι έχει ανακόψει την άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ΑfD, που είναι το μόνο κόμμα που δεν επιθυμεί καμιά μορφή στήριξης του Κιέβου.
Τα παραπάνω, λογικά, δεν πρέπει να εκπλήττουν γιατί η αλλεργία σε κάθε είδους διολίσθηση προς γενικευμένη πολεμική εμπλοκή είναι σταθερά πλειοψηφικό ρεύμα στην πορεία της γερμανικής Ιστορίας, με εξαίρεση τις παραμονές του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, όταν η πολεμοχαρής ατμόσφαιρα κυριαρχούσε σε όλη την Ευρώπη.
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς Πέρσινγκ και Κρουζ, που προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στη Δυτική Γερμανία.
Το 1979, ο καγκελάριος Σμιτ έθεσε το θέμα της αποκατάστασης της ισορροπίας που είχε διαταραχθεί από την ανάπτυξη των σοβιετικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς SS-20. Οταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πήραν απόφαση ανάπτυξης των Πέρσινγκ και Κρουζ, η χώρα που είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα να τους δεχθεί ήταν η χώρα που είχε ζητήσει την εγκατάστασή τους, δηλαδή η Δυτική Γερμανία!
Η Γερμανία έχει ακόμη το σύνδρομο ότι η επικράτειά της μπορεί να γίνει πεδίο μιας ανεξέλεγκτης σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας την οποία δεν θα μπορούν να ελέγξουν ούτε το Βερολίνο ούτε οι Βρυξέλλες.
Αν η Γερμανία θελήσει να χειραφετηθεί από τις ΗΠΑ, τότε θα έχει μια επιλογή στη λογική του μικρότερου κακού:
● Θα δαπανήσει υπέρογκα ποσά για την άμυνα τινάζοντας στον αέρα τα πλαφόν του Συμφώνου Σταθερότητας και του «κόφτη χρέους» που έχει ενσωματωθεί στο Σύνταγμα;
● Θα διακινδυνεύσει τη σύγκρουση με την κοινή της γνώμη αλλά και με τους συμμάχους κι εταίρους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. με την απόκτηση πυρηνικών όπλων ώστε, όπως η Γαλλία, να έχει θωρακίσει το εθνικό έδαφος χωρίς αυτόματη στοίχιση με τις ΗΠΑ;
Με δυο λόγια, ο Σολτς δεν είναι διατεθειμένος να του υπαγορεύουν το Κίεβο και η Βαρσοβία, με ή χωρίς την παρότρυνση της Ουάσινγκτον, τον βαθμό εμπλοκής της χώρας του στον πόλεμο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας