• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.2°C / 8.5°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.6°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 2.0°C / 10.5°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.1°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 5.2°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.0°C / 6.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / 1.2°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.8°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 1.8°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.5°C / 4.5°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 7.1°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.7°C / 5.5°C
  1 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  2 BF
  76%

Το πιο τίμιο και αξιοπρεπές για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά είναι το βελούδινο συναινετικό διαζύγιο και η άμεση προκήρυξη εκλογών

EUROKINISSI

Υπάρχει αντικείμενο πολιτικής ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ;

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση έκανε μια πολύ δύσκολη επιλογή με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, αρκετά υφεσιακά μέτρα. Στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν, και είναι, η διάσωση της χώρας και του λαού της από την πτώχευση και την έξοδο από την ευρωζώνη.

Ενα τμήμα της Αριστεράς θεωρεί ότι με την υπογραφή της συμφωνίας ηττήθηκε η στρατηγική επιλογή των αποφάσεων του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μακριά από προσχηματικές διατυπώσεις για την ενότητα και τον ρόλο της Αριστεράς σημειώνω τα εξής:

1. Εξετάζοντας όλα τα δεδομένα (Αναμφισβήτητα, οι διαπραγματεύσεις διενεργήθηκαν σε πολύ δυσμενές περιβάλλον και με αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Παράλληλα ο στόχος της νεοφιλελεύθερης κυρίαρχης ομάδας της Ε.Ε. και της ευρωζώνης ήταν και παραμένει να αποτελέσει παρένθεση η αριστερή κυβέρνηση), θεωρώ ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου είναι στην πράξη μια τακτική υποχώρηση και ήττα μιας συγκεκριμένης τακτικής, που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την ήττα και την αναίρεση της στρατηγικής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ ή την παραίτηση από αυτήν.

2. Ενα τμήμα της Αριστεράς αδυνατεί, ως κόμμα και ως κυβέρνηση, να αναλάβει ευθύνες στην πιο κρίσιμη μεταδικτατορική περίοδο που περνά η χώρα μας, ώστε να την οδηγήσει στη σταδιακή αποδέσμευσή της από τις λογικές της λιτότητας, στην απομείωση του χρέους, στην αναδιοργάνωση του κράτους, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην αναδιανομή του πλούτου, προς όφελος των αδύνατων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που δυνητικά προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα Γιούνκερ κ.λπ.).

3. Η εξώθηση προς παραίτηση της κυβέρνησης, ή η ανατροπή της, αφενός μεν συμπίπτει με τις επιδιώξεις και τις επιθυμίες των πιο νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφετέρου ικανοποιεί και επαναφέρει το παλαιό πολιτικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται συγχωροχάρτι στο διαπλεκόμενο σύστημα της διαφθοράς και της κλεψιάς. Διευκολύνεται η συνέχιση των λαμογιών στο πάρτι της διαφθοράς.

Το ιστορικό ρήγμα που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική κοινωνία, με τη δημιουργία –ως μαγιά- όρων και προϋποθέσεων για μια ριζοσπαστική αλλαγή στη χώρα μας και στην Ευρώπη, δεν κατανοήθηκε από ορισμένους συντρόφους της Αριστεράς. Το ερώτημα που τίθεται: Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα τι; Η απάντηση είναι: Η ολική αποκατάσταση του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Η κατάρρευση της ελπίδας, που ο λαός μας με την ψήφο του και τις κινητοποιήσεις του δημιούργησε προσβλέποντας στην Αριστερά. Ωστόσο ένα τμήμα της ηγεσίας της Αριστεράς αποποιείται αυτήν την εμπιστοσύνη.

4. Η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας είναι συνειδητή και καλά προετοιμασμένη. Ο πραγματικός της στόχος και επιλογή της -δραττόμενη της σημερινής συγκυρίας- είναι η αποχώρηση της χώρας μας από την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Αποκρύπτοντας αυτή τη στιγμή τον βαθύτερο στρατηγικό της στόχο, προβάλλει το νόμισμα και κρύπτεται πίσω από αυτό. Αλλωστε, «ο δρόμος της δραχμής είναι ανοιχτός έτσι κι αλλιώς. Ο Σόιμπλε απλώς θέλει να μας αναγκάσει να τον ακολουθήσουμε, ενώ ο σ. Λαφαζάνης λέει, ας τον επιλέξουμε μόνοι μας».

Είναι αυτονόητο ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες και αντιτιθέμενες στρατηγικές επιλογές. (Θα αναρωτηθούν ορισμένοι, δεν ήταν γνωστές; Οσο το κόμμα ήταν μικρό και στην αντιπολίτευση, οι διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις δεν το απασχολούσαν, η διαφορά όμως τώρα είναι ότι το κόμμα βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας και έχει τις τύχες του λαού στα χέρια του.

Αλλωστε πρέπει να σημειώσουμε ότι σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφιζε τις αποφάσεις στην Κ.Ε., στην καλύτερη περίπτωση έριχνε λευκό. Και όπως σημειώνεται από πολλούς συντρόφους, η Αριστερή Πλατφόρμα λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα).

Κατά συνέπεια και ιστορικά δεν μπορεί να βρεθεί κοινή συνισταμένη και κοινή στρατηγική στόχευση και επιλογή. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να συνυπάρξουν δύο συγκρουόμενες λογικές για να κυβερνήσουν τη χώρα.

5. Οι αυθαίρετες ερμηνείες συντρόφων, ότι το δημοψήφισμα ήταν «όχι» στο ευρώ και «ναι» στη δραχμή, προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπιστία της Αριστεράς. Ο σ. Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν άφησε να εννοηθεί στις συνεντεύξεις του ότι έχει σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή, στη δε ομιλία του στα Σύνταγμα ξεκαθάρισε ότι το «όχι» δεν είναι «όχι» στο ευρώ.

Ανεξάρτητα από το πώς τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και τα φαντάσματα του παρελθόντος προσπάθησαν να το παραποιήσουν και να το μετατρέψουν σε δημοψήφισμα και σε μάχη του ευρώ με τη δραχμή. Ευτυχώς μόνο ένα τμήμα των συντρόφων της Αριστερής Πλατφόρμας πίστεψαν, εκ των υστέρων, ότι το δημοψήφισμα ήταν μάχη μεταξύ ευρώ και δραχμής.

6. Οι ψηφοφορίες στη Βουλή έδειξαν ότι σχεδόν το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε την ανατροπή της κυβέρνησης, παρά τα όσα αντιθέτως ισχυρίζονται, με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ο απλός πολίτης και ο κόσμος της Αριστεράς να κατανοήσει αυτό που ακούγεται, ως αιτιολογικό επιχείρημα, από τους συντρόφους που ψήφισαν «όχι» και «παρών» ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά καταψηφίζουν την κεντρική επιλογή της, που είναι η συμφωνία για τη σωτηρία της χώρας και του λαού της.

7. Τέλος, δεν βλέπω να υπάρχει πραγματικό αντικείμενο πολιτικής ενότητας στον κύριο στρατηγικό στόχο και επιλογή της κυβέρνησης. Εκτός βέβαια αν η μία πλευρά προσχωρήσει στην άλλη.

Το πιο τίμιο και αξιοπρεπές για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά είναι το βελούδινο συναινετικό διαζύγιο και η άμεση προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη μιας σταθερής και αποφασισμένης αριστερής κυβέρνησης για να κυβερνήσει, να εμπνεύσει τον λαό της και να βγάλει τη χώρα από τη σημερινή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της…

*Ο Κωνσταντίνος Ι. Νικόλτσιος είναι παλαιό στέλεχος της Αριστεράς.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απεμπλακεί από τα μνημόνια
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με ενότητα μέσα στη διαφορετικότητά του, όπως ήταν από τότε που ξεκίνησε την ενεργή συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές προτάσεις του,...
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απεμπλακεί από τα μνημόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
Η χρόνια κρίση που βιώνουμε, η φθορά των θεσμών, η αμφισβήτηση των αξιακών κωδίκων, η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, η αναποτελεσματικότητα των μνημονιακών επιλογών, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και τα...
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς
Η κοινωνία ξέρει ότι η τωρινή διαπραγμάτευση είναι μια μάχη αποτροπής της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Και είναι, δικαιολογημένα, αμφίθυμη. Καταλαβαίνει –με τον δικό της τρόπο– ότι η έξοδος από την έρημο της...
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές
Στη σφαίρα της επίπλαστης πραγματικότητας του σύγχρονου δημόσιου πολιτικού λόγου, παρατηρείται ο εξής παραλογισμός: Η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., πρωτοστατούντος του κόμματος της Δεξιάς,...
Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κόμμα που έχουμε ανάγκη
Η πολιτική ρευστότητα από την οποία άντλησε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογικές του νίκες συνεχίζει να χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στην πολιτική και εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το...
Το κόμμα που έχουμε ανάγκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας