Μακρινό παρελθόν φαντάζει σήμερα η εποχή που η περιοδεία ενός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή συνδεόταν με προσδοκίες είτε για περαιτέρω βήματα προς την επίλυση του Παλαιστινιακού είτε πολύ περισσότερο για μια συνολική περιφερειακή σταθεροποίηση.
Σιγή ασυρμάτου σε ό,τι αφορά την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ορατότητα μηδέν ως προς την εξέλιξη των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, δυσαρέσκεια και αμοιβαία καχυποψία στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και ολοένα και πιο περιορισμένη επιρροή στη Συρία και στο Ιράκ αλλά και στην Ακυβέρνητη Πολιτεία, δηλαδή τη Λιβύη.
Ετσι η περιοδεία Μπλίνκεν περιορίζεται στο Ισραήλ, στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην Αίγυπτο. Δίχως υπερβολή ο Μπλίνκεν επισκέπτεται το Τελ Αβίβ και τη Ραμάλα στη σκιά μιας ακόμη βίαιης και αιματηρής αντιπαράθεσης με πρωταγωνίστριες τη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου και την ηγεσία της Χαμάς.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να επιδεικνύουν τη στρατηγική αμηχανία που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή.
Ο Νετανιάχου είχε στην προηγούμενη θητεία του συγκρουστεί με τον Ομπάμα τόσο για τα ανοίγματα των ΗΠΑ προς το Ιράν όσο και για τις αμερικανικές πιέσεις για πάγωμα της δημιουργίας νέων οικισμών στη Δυτική Οχθη.
Με τα σημερινά δεδομένα οι ΗΠΑ επείγονται για μια εκτόνωση στη Δυτική Οχθη, δεν έχουν όμως πλέον τη μεσολαβητική βαρύτητα που είχαν στην περίοδο 1994-2001, όταν υπήρχε συνεχής διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και τη Ραμάλα.
Στη σκιά του αμερικανικού στρατηγικού βραχυκυκλώματος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή η Ρωσία, που ενεπλάκη το φθινόπωρο του 2015 στο πλευρό του Ασαντ, έχει εδραιώσει την παρουσία της στη Συρία και είναι αποδεκτή στην περιοχή όχι μόνον από την Τεχεράνη, τη Βαγδάτη και τη Δαμάσκο αλλά και από το Τελ Αβίβ.
Τέλος, η Κίνα, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Αφρική, είναι θέμα χρόνου πότε θα δηλώσει παρούσα στην περιοχή.
Είναι βέβαιο ότι ο Νετανιάχου θα προτιμούσε να έχει συνομιλητή τον Τραμπ και όχι τον Μπάιντεν, αλλά και ότι θα παίξει παιχνίδι καθυστέρησης αξιοποιώντας την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Ακόμη και στην επένδυση της Ουάσινγκτον στους Κούρδους της Συρίας υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος σε περίπτωση προσέγγισης Ερντογάν-Ασαντ με μεσολαβητή τον Πούτιν.
Δίχως αμφιβολία ο Μπλίνκεν δεν μπορεί να επιδιώξει κάτι περισσότερο από τον περιορισμό ζημιών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας