• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.3°C / 17.4°C
    3 BF
    64%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    14°C 11.6°C / 15.7°C
    2 BF
    68%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.5°C
    3 BF
    77%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.9°C
    3 BF
    71%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    0 BF
    76%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.2°C / 14.3°C
    1 BF
    61%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 10.4°C / 10.6°C
    1 BF
    43%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 14.1°C / 14.1°C
    1 BF
    97%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 15.4°C
    3 BF
    84%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 14.6°C / 15.9°C
    2 BF
    72%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    15°C 15.4°C / 15.8°C
    3 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 15.2°C / 15.2°C
    4 BF
    74%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    2 BF
    88%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    3 BF
    39%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 12.5°C / 12.5°C
    2 BF
    71%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 13.2°C / 13.8°C
    1 BF
    62%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.6°C / 17.7°C
    2 BF
    47%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 11.3°C / 13.8°C
    3 BF
    70%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 11.7°C / 15.0°C
    1 BF
    68%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.6°C / 10.6°C
    2 BF
    66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ταξίδι της Ayla

  • A-
  • A+

Οχι, όχι, δεν ήμουν εγώ φτιαγμένη για κάτι τέτοιο. Με τις ώρες να στέκομαι μπροστά σε μια βιτρίνα να με χαζεύει ο κόσμος. Οχι, όχι, δεν ήταν το όνειρό μου αυτό. Εγώ ήθελα να ταξιδέψω, να τσαλακωθώ, να νιώσω μια καρδιά να χτυπάει επάνω μου. Οχι, όχι, δεν ήμουν φτιαγμένη για να ζεσταίνω μια άψυχη κούκλα.

Η Yara έδωσε τέλος σε όλο αυτό το μαρτύριο. Μια μέρα με πήρε μαζί της και με φόρεσε στο πιο υπέροχο πλάσμα, στην κόρη της την Ayla. Με την Ayla γίναμε αχώριστες. Περάσαμε μαζί υπέροχες στιγμές. Με είχε πάντα στην καλύτερη θέση του συρταριού της και ήμουν η πρώτη της επιλογή όταν ήθελε να πάμε να βρούμε τις φίλες της στο πάρκο. Και παίζαμε ώρες ατέλειωτες και ανακατευόμασταν με τα χώματα και με τα λουλούδια και όλο γελούσαμε. Μόνο γελούσαμε.

Τo όνειρό μου είχε γίνει πραγματικότητα. Η Ayla ήταν αυτή που είχε πραγματοποιήσει κάθε μου επιθυμία. Την περιπέτεια, την ευτυχία, το ταξίδι. Μια μέρα με λέρωσε με ένα παγωτό σοκολάτα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο νόστιμο ήταν.

Ημουν πια ευτυχισμένη. Παρακαλούσα να μην τελειώσει ποτέ όλο αυτό. Ημασταν τόσο χαρούμενοι με την Ayla που μου φάνηκε σαν ψέμα όταν ένα βράδυ του Σεπτέμβρη η Yara μάς είπε ότι θα φύγουμε από το σπίτι. Δεν είχα καταλάβει τον λόγο, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν κάτι καλό γιατί ένιωσα την καρδιά της Ayla να χτυπά δυνατά και τη Yara να μουσκεύει το δεξιό μου μανίκι με δάκρυα.

Κι έτσι, μέσα σε λίγες ώρες σχεδόν από το πουθενά βρεθήκαμε κι οι τρεις μέσα σε μια βάρκα στριμωγμένοι ανάμεσα σε αγνώστους. Αυτό το ταξίδι δεν ήταν φτιαγμένο από τα όνειρά μου. Ο αέρας φυσούσε μανιασμένα, το σκοτάδι βαθύ και οι φωνές γεμάτες αγωνία. Η Ayla έτρεμε και εγώ με τη μητέρα της την αγκαλιάσαμε σφιχτά. Οι φωνές έγιναν κραυγές. Το νερό γέμισε τη βάρκα. Το σκοτάδι όλο και πιο βαθύ, ο άνεμος όλο και πιο δυνατός. Και μετά σιωπή.

Η Ayla σταμάτησε να τρέμει. Η Yara σταμάτησε να την αγκαλιάζει. Ο ήλιος είχε ξεκινήσει να κάνει το χρέος του κι εγώ με την Ayla βρεθήκαμε ολομόναχες στην παραλία. Και τότε θυμήθηκα την εποχή που βρισκόμουν στη βιτρίνα. Θυμήθηκα τα όνειρα που έκανα για να ταξιδέψω. Τα όνειρα που έκανα για να με πάρει κάποιος μαζί του, να με αγαπήσει και να τον αγαπήσω κι εγώ. Και χαμογέλασα. Οχι, όχι, δεν ήμουν φτιαγμένη για να ζεσταίνω μια άψυχη κούκλα.

* συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μάνα με τα προσφυγόπουλα
Προσφυγόπουλα του 2022 κάθονται γύρω απ’ τη μάνα πρόσφυγα του 1922. Στην Επάνω Σκάλα, σε μια τοποθεσία όπου βγήκαν πρόσφυγες το ’22, έστησαν σε παράγκες το νοικοκυριό και τα μαγαζιά τους.
Η μάνα με τα προσφυγόπουλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «παιδιά της Ριτσώνας» εκθέτουν έργα τους, αλλά δεν πάνε σχολείο…
Για τα παιδιά του Δημοτικού υπάρχει μέριμνα για την μετακίνησή τους στο σχολείο, ενώ για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν υπάρχει καν πούλμαν.
Τα «παιδιά της Ριτσώνας» εκθέτουν έργα τους, αλλά δεν πάνε σχολείο…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τώρα απελαύνουν και Ελληνες
Ας δούμε μόνο το ποσοστό των ασφαλισμένων μεταναστών στον ΕΦΚΑ και ας προβληματιστούμε για το πού θα βρούμε τα εργατικά χέρια που απαιτούνται για την αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα, με επικείμενη την...
Τώρα απελαύνουν και Ελληνες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων
Στις Υπηρεσίες Ασύλου οι πρόσφυγες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο ως εν δυνάμει επικίνδυνοι, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για δικηγόρους ή άλλους εργαζόμενους που θα βρεθούν στο ίδιο κτίριο.
Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ζάχρα, η Σάνα, η Νάργκες, η Γιασμίν, η Σαρίνα και η Ριτσώνα...
Η πανδημία του κορονοϊού βάθυνε τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και έσπρωξε ακόμα πιο πολύ στο περιθώριο τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών.
Η Ζάχρα, η Σάνα, η Νάργκες, η Γιασμίν, η Σαρίνα και η Ριτσώνα...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα αποδημητικό πουλί διαβάζει ποίηση
Ο Ιχτισάμ Χαν, το προσφυγάκι που το παλεύει (και) με τα γράμματα, έγραψε ένα άρθρο γι’ αυτό που αγαπάει περισσότερο: την ποίηση. Μεταξύ λοιπόν των «δικών» του ποιητών (Ραχμάν Μπάμπα, Ικμπάλ, Ρουμί) ανέφερε και...
Ενα αποδημητικό πουλί διαβάζει ποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας