• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.7°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 14.8°C
  0 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 11.2°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.3°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.2°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.4°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 15.5°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  1 BF
  58%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογές: διλήμματα

 • A-
 • A+

ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ μιας αστικής δημοκρατίας που σέβεται, έστω και τυπικά, τον εαυτό της η κυβέρνηση της Ν.Δ., έπειτα απ' όλα τα έκτροπα που έχει διαπράξει, έπρεπε να έχει καταρρεύσει με την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προκήρυξη εκλογών. Παρά ταύτα, απτόητος, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβραβεύει τον εαυτό του για τις καταστροφές που έχει επιφέρει στην ελληνική κοινωνία και ανακοινώνει προεκλογικά «δώρα».

ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ εκλογές την άνοιξη του 2023 θέτουν τη ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι σε ουσιαστικά προβλήματα. Αναφέρομαι αποκλειστικά στην πτέρυγα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που, προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκφράσει προ πολλού ουσιαστικές κριτικές εντός του κόμματος και δημοσίως όσον αφορά τόσο την κυβερνητική θητεία του όσο και τον πολιτικό προσανατολισμό που πήρε εκ των πραγμάτων η «διεύρυνση»/«μετάλλαξη» του κόμματος – με προσέλευση στελεχών από την «εκσυγχρονιστική» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Εντονη κριτική έχει εκφραστεί επίσης σχετικά με την εσωτερική λειτουργία του κόμματος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ συντρόφους αυτής της πτέρυγας οι εκλογές που έρχονται θέτουν διλήμματα υπαρξιακού χαρακτήρα – όπως διαφαίνεται σε πολλές συζητήσεις: τι θα πράξουν την ημέρα των εκλογών; Δεδομένης της κάθετης απόρριψης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ποιες είναι οι επιλογές τους; Είναι πέντε. Πρώτη επιλογή: ΚΚΕ, δύσκολη επιλογή στο ποσοστό που το κόμμα του Περισσού αποκλείει κάθε κυβερνητική συνεργασία ικανή να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ν.Δ. Δεύτερη επιλογή: ΜέΡΑ25, δύσκολο κι αυτό, οι εσωκομματικές «ταραχές» και οι παραιτήσεις/κομματικές μετακομίσεις βουλευτών του δεν εμπνέουν. Τρίτη επιλογή: περίπτωση συγκρότησης ενός εκλογικού μετώπου των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων. Δεν αποκλείονται κάποιες, αλλά μάλλον ελάχιστες, μετατοπίσεις προς τα εκεί. Τέταρτη επιλογή: η αποχή, επιλογή που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. Ωστόσο και οι τέσσερεις αυτές επιλογές μπορεί να θεωρηθούν, δικαιολογημένα, ότι υπονομεύουν την πολυπόθητη απαλλαγή της χώρας από το επιτελικό κράτος της Ν.Δ.

ΜΕΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ για τη ριζοσπαστική Αριστερά που ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως έχει εξελιχθεί (κόμμα εναλλακτικής διαχείρισης της κρίσης), η πέμπτη και τελευταία επιλογή: να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάτω από τη λογική τού «μη χείρον βέλτιστον». Απολύτως κατανοητό. Αυτό εξάλλου ελπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το θέμα είναι αν η λογική αυτή γίνει όντως πράξη, δύναται να προσδώσει τη νικηφόρα διαφορά. Δεν είναι σίγουρο. Οι εκλογικές συμπεριφορές είναι θέμα κοινωνικών και πολιτικών εκτιμήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πιστεύει ότι η εκλογική μάχη κερδίζεται στον λεγόμενο ευρύ «κεντρώο χώρο». Οι συνεχείς και εντεινόμενες αναφορές του στους «αυτοαπασχολούμενους», στα «νοικοκυριά», στις «μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», στην «υγιή επιχειρηματικότητα» και άλλα επιφωνήματα του είδους στοχεύουν αυτά ακριβώς τα ανομοιογενή «μεσαία στρώματα» τα οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνουν ακριβώς τη νικηφόρα διαφορά έναντι της Ν.Δ. Εσπευσμένη εκτίμηση. Σε κλονισμένες συγκυρίες που εγκυμονούν κινδύνους τα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» συρρικνώνουν τις προσδοκίες τους, κλίνουν πάντα προς το κατεστημένο, φοβούνται τα απρόοπτα, τις τυχόν επιπλοκές, τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, τις έστω και μικρές αποκλίσεις από τους κανόνες του ευρωπαϊκού κορσέ. Τόσο δε περισσότερο που τα εν λόγω στρώματα στερούνται μακροχρόνιων βλέψεων προτιμώντας τα άμεσα οφέλη, τα ψίχουλα που θα πέσουν από τα τραπέζια των «καλοφαγάδων», τα «φιλοδωρήματα» των ισχυρών της ώρας. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε αν η προτεινόμενη διακυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα θεωρηθεί από την πλευρά τους ως επαρκώς αξιόπιστη έτσι ώστε να πάρουν την απόφαση να μετακομίσουν εκλογικά στη λεγόμενη «κεντροαριστερά». Μπορούμε να αμφιβάλλουμε.

ΑΥΤΟ ΩΣΤΟΣΟ δεν σημαίνει ότι τα στρώματα αυτά, συμπεριλαμβανομένου και του ανομοιογενούς χώρου της αγροτιάς, είναι αμετάκλητα καθηλωμένα στον συντηρητισμό τους. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες δύνανται να τον υπερβούν. Μεταξύ των συνθηκών αυτών ουσιαστικό ρόλο παίζει η ριζοσπαστικοποίηση των υποτελών τάξεων, των πληβείων της μισθωτής εργασίας, άμεσα εξαρτώμενων από την εργοδοτική εξουσία του κεφαλαίου – ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου η εξάρτηση αυτή παίρνει μορφές ασυδοσίας, καθίζηση μισθών, επισφαλή και ευέλικτη εργασία, πρεκαριάτο, κατεδάφιση του εργατικού δικαίου κ.λπ. Μια τέτοια ριζοσπαστικοποίηση μπορεί να έλξει τους ευάλωτους «μικρομεσαίους», να τους προσδώσει αυτοπεποίθηση και κυρίως να διευρύνει τον ορίζοντα των προσδοκιών τους με τολμηρά ρήγματα στις παραγωγικές σχέσεις κάτω από τις οποίες είναι εγκλωβισμένοι. Ωστόσο μια τέτοια διαδικασία προϋποθέτει την ύπαρξη ενός πολιτικού φορέα ικανού να την πραγματώσει. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το πρόγραμμά του ανταποκρίνονται σε αυτή τη στρατηγική. Σχετικά λοιπόν με τις επικείμενες εκλογές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου που θα οδηγούσε στη διάλυση της Ν.Δ., η αισιοδοξία της βούλησης επισκιάζεται από τη λογική της απαισιοδοξίας.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τώρα τη ριζοσπαστική Αριστερά, το θέμα είναι αν και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το κομβικό πρόβλημα της εποχή μας: την επιταχυνόμενη αποδέσμευση κυβερνήσεων και πολιτικού προσωπικού, υπουργών και βουλευτών, από τα κόμματα. Κυβέρνηση και κυβερνώντες επιλέγονται από άλλα κέντρα αποφάσεων, αυτά της τεχνο-στρουκτούρας. Τα κόμματα αυτά καθαυτά χρησιμεύουν πια ως απλό δημόσιο άλλοθι μιας «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» που έχει απολέσει ακριβώς κάθε αντιπροσωπευτικότητα.

* καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Βρυξέλες

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοδιοίκηση και κυβερνώσα Αριστερά
Αυτοδιοίκηση και κυβερνώσα Αριστερά Toυ Δημήτρη Μπίρμπα* Η ισχνή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς...
Αυτοδιοίκηση και κυβερνώσα Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβολισμός και πραγματικότητα
Ο κυρίαρχος λαός, που είχε δώσει τα κλειδιά του Μαξίμου στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σε εκλογές εξίσου αδιάβλητες του έκανε έξωση. Και ο σημερινός ένοικος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν θα υποστεί την ίδια τύχη,...
Συμβολισμός και πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτη φορά η Αριστερά…
Η μνήμη από τον Γενάρη του ’15 είναι ακόμα νωπή. Η Αριστερά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πήρε την εντολή να κυβερνήσει τη χώρα μετά από αδιάβλητες εκλογές.
Πρώτη φορά η Αριστερά…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές υπογραμμίζουν συχνά την ξεχωριστή σχέση των νεότερων ηλικιακά ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τελευταίος...
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ «φίλοι» του ΣΥΡΙΖΑ
Η σημερινή ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο-πολύ δεδομένη από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών – ιδίως των πρώτων. Σύμφωνα με αυτά, το ταξικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ...
Οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ «φίλοι» του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ρωγμές του συστήματος
Αν η αντιμετώπιση της επαπειλούμενης (εκ νέου) εκλογής της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποδείχτηκε ικανό κίνητρο για την εν λόγω ανασυσπείρωση, πόσο επαρκές μπορεί να είναι το κίνητρο της αντιμετώπισης της...
Οι ρωγμές του συστήματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας