Το καλοκαίρι του 2022 οι ΗΠΑ απέσυραν τις μέχρι τότε αντιρρήσεις τους και το ΝΑΤΟ άρχισε να προωθεί το σύστημα πολλαπλών πυραυλικών εκτοξευτήρων ΗΙΜΑRS στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Politico, το Κίεβο προφανώς ενθαρρυμένο από την απόφαση της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου να του παραδώσουν βαριά άρματα μάχης είναι έτοιμο να ζητήσει μαχητικά αεροσκάφη.
Τα παραπάνω αθροιστικά καταργούν τις κόκκινες γραμμές που είχαν χαράξει οι ίδιες οι ΗΠΑ ως προς την προώθηση οπλικών συστημάτων και πολεμοφοδίων.
Αν μετά τα τανκς ακολουθήσουν τα μαχητικά αεροπλάνα, τότε αλλάζει ο χαρακτήρας του πολέμου από σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας με βαρύνουσα τη στήριξη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο σε ευρωπαϊκό πόλεμο της Μόσχας με την Ατλαντική Συμμαχία.
Το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να περιμένει ως παρατηρητής να φτάσουν τα τανκς και τα αεροπλάνα στην Ουκρανία, αλλά θα έχει κάθε λόγο να πλήξει τις ΝΑΤΟϊκές εφοδιοπομπές που θα τα μεταφέρουν, εάν είναι δυνατόν, την ώρα της εισόδου στην ουκρανική επικράτεια.
Στα παραπάνω μπορεί να αντιταχθεί το επιχείρημα ότι η κλιμάκωση του πολέμου δεν εμποδίζει εξ ορισμού τη διαπραγμάτευση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Βιετνάμ, που άρχισαν την άνοιξη του 1968 και ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 1973.
Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εκτός από τη στήριξη της άμυνας της χώρας στη ρωσική εισβολή, λειτουργεί και ως επιχειρησιακός αυτοματισμός που τείνει να διασφαλίσει την αυτόματη στοίχιση των Ευρωπαίων εταίρων πίσω από την Ουάσινγκτον.
Με κάθε επιφύλαξη να επισημάνουμε ότι πρόσφατα δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει στην Τουρκία να προωθήσει τις πυραυλικές συστοιχίες των S-400 στην Ουκρανία με αντίτιμο τα νέα αλλά και τα αναβαθμισμένα F-16.
Οσο θα παρατείνεται η πολεμική σύγκρουση τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος διολίσθησης σε μια γενικευμένη σύρραξη στην Ανατολική Ευρώπη με πυροκροτητή ρωσικά πλήγματα που θα καθιστούν από δύσκολη έως αδύνατη τη μεταφορά τους.
Το κλίμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, που πριν από μερικούς μήνες ήταν προκαταβολικό σοκ και δέος για έναν παγωμένο χειμώνα στη σκιά μιας επισιτιστικής κρίσης, έχει βελτιωθεί. Μια νέα ρωσική επίθεση θα διευκολύνει εκ των πραγμάτων την εμβάθυνση της εμπλοκής των ευρωπαϊκών χωρών καθώς τα σενάρια για αποσταθεροποίηση της Ε.Ε. από τις παρενέργειες των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας